Πασχαλινά Λουλούδια

Ο Απρίλης είναι ο μήνας των Παθών, της Ανάστασης, της αναγέννησης των φυτών και των λουλουδιών.

Η Πασχαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο για 20-30 μέρες.
Ανακτήθηκε από kidshub στις 11/04/2020

Σύμφωνα με την παράδοση ξυπνούσε από το λήθαργο του χειμώνα πρώτη από όλα τα υπόλοιπα άνθη για να αναγγείλει τον ερχομό της Άνοιξης και να χαρεί τον θαυμασμό των ανθρώπων.
Μια μέρα όμως και ενώ περίμενε στολισμένη να τη θαυμάσουν όλοι, ο ουρανός ήταν σκοτεινός και επικρατούσε πένθιμη ησυχία. Τα υπόλοιπα βότανα ήταν μαραμένα και βουβά.
Ρώτησε να μάθει τι συμβαίνει και τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Ιησούς πέθανε εσταυρωμένος. Όλη η πλάση μοιρολογούσε και αυτή καμάρωνε στολισμένη; Τι ντροπή!
Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν τα άνθη της μέχρι τότε, έγιναν μοβ. Από τότε πρώτη αυτή θυμίζει σε όλους πως πλησιάζει το Πάσχα.


Ο κρίνος της Παναγίας ένα υπέροχο βολβώδες αγριολούλουδο.
Ανακτήθηκε από dinfo.gr στις 11/4/2020
Για τη χριστιανική θρησκεία είναι άνθος ιερό και σύμβολο τη Παναγίας. Οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης και γι'αυτό το συνδέουν με την Παναγία. Είναι γνωστή η σύνδεση του άνθους με τη γιορτή του Ευαγγελισμού και οι πρώιμοι Ευρωπαίοι χριστιανοί καλλιτέχνες αναπαριστούν την παναγία με τον κρίνο. Το λευκό χρώμα του Κρίνου εκφράζει την αγνότητα, την καθαρότητα, ενώ το σχήμα του παραπέμπει στη γονιμότητα. 

 

Η παπαρούνα
Η παπαρούνα θεωρούνταν το ιερό φυτό της Θεάς Δήμητρας. Τη συναντάμε σε μη καλλιεργήσιμα χωράφια ,όταν φύτρωνε σε σπαρμένα χωράφια τα θεωρούσαν ευλογημένα.
Το όνομα της εικάζεται ότι προέρχεται από την κέλτικη λέξη "παπα" που σημαίνει τροφή για μωρά, αφού οι Κέλτες τη χρησιμοποιούσαν στις βρεφικές κρέμες για θεραπευτικούς λόγους. 
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από το σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του που στάζει ανάμεσα στα πέταλά της. Οι σταγόνες της χάρισαν το κατακόκκινο χρώμα της για να θυμίζει σε όλους μας τον ερχομό του Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού.
Το υλικό ανακτήθηκε από slideplayer

 

 

Μπες στο φωτόδεντρο,

👉http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-11287 βρες τη διαδρομή με τα λουλούδια και οδήγησε την Πασχαλίτσα στο λουλούδι της Πασχαλιάς. 

 

Ποια διαδρομή ακολούθησε η πασχαλίτσα;
📍Θυμήσου το μελισσάκι μας (bee-bot)

✏Γράψε τις εντολές σε ένα χαρτί και στείλε μου μια φωτογραφία να δω πως τα κατάφερες.

Leave a Reply