Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από το αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα του κορονοϊού, που σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή της Ξάνθης με επίκεντρο της μεγάλης ανησυχίας τον Εχίνο.
Μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο χωριό τρεις νεκροί. Το βράδυ της Τρίτης ένας άνδρας 67 ετών από τον Εχίνο κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 14, από την έναρξη της πανδημίας στην Ξάνθη.
Ήταν το τρίτο θύμα μέσα στην ίδια ημέρα, καθώς το πρωί της Τρίτης κατέληξε ένας ηλικιωμένος (74 ετών) από τον Εχίνο στο ΠΓ Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας απεβίωσε και μια ηλικιωμένη γυναίκα (82 ετών) από την ίδια περιοχή. Οι ασθενείς είχαν και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα εάν συνυπολογίσει κανείς πως και τη Δευτέρα ένας ηλικιωμένος με κορονοϊό από τον Εχίνο κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη, διαφαίνεται ξεκάθαρα η έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της νόσου στην περιοχή.
Γιατί η Ξάνθη καταγράφει αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους από τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες εννέα ημέρες (από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου) έχουν καταγραφεί 185 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 40% αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Χθες από τα 15 νέα κρούσματα τα 11 αφορούσαν τη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι αρχές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση αυτού του τόσο υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ο Εχίνος είχε τεθεί σε καραντίνα και τον περασμένο Απρίλιο για 14 ημέρες, καθώς ήταν υψηλά σε κρούσματα και θανάτους από την πρώτη καραντίνα. Εκτιμάται ότι ένας παράγοντας είναι η τήρηση των μέτρων από τους κατοίκους της περιοχής και για τον λόγο αυτό, την περασμένη Πέμπτη έσπευσαν στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να εξηγήσουν στους κατοίκους πώς πρέπει να τηρούν τα μέτρα, την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να μην υπάρξει νέα αρνητική τροπή στην εξέλιξη της νόσου.
Ωστόσο, οι απώλειες των τελευταίων εικοσιτετραώρων -οι τέσσερις θάνατοι κατοίκων του Εχίνου- αλλά και ο αρθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης -που αγγίζουν τους 20- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σύψας: Έγινε παράβαση των κανόνων για τον συνωστισμό στην Ξάνθη
Ο καθηγητής και μέλος του ΕΟΔΥ, Ν. Σύψας, απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων στην περιοχή της Ξάνθης στην παράβαση των κανόνων από την τοπική κοινωνία, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Νέα καραντίνα σε Ξάνθη και Ροδόπη
Ήδη έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και ιδίως στον Εχίνο, από την περασμένη Πέμπτη και για μια εβδομάδα. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκε και η όμορη περιοχή της Ροδόπης, μετά από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας που έγινε χθες το βράδυ.
Στη Ροδόπη έχουν τεθεί στο επίκεντρο ο Δήμος Ιάσμου και ο οικισμός Αγίασμος. Όπως και στον Εχίνο απαγορεύονται για επτά ημέρες οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, η κυκλοφορία των πολιτών από τις 9μμ ως τις 7πμ, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους κατοίκους και η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων εκτός οικισμού.
Στους δήμους Μύκης Ξάνθης και Ιάσμου Ροδόπης τα μέτρα περιλαμβάνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου κατόπιν ραντεβού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα και την απαγόρευση λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

Leave a Reply