Του Δημήτρη Γκάτσιου
Φρένο στη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας πριν λίγη ώρα με στενούς συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο “Ο Μητσοτάκης έδειξε το προφίλ των αλλαγών στην κυβέρνησή του”, το Capital.gr ανέφερε:
“Ένας διάλογος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, φέρνει και πάλι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων τη συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, όταν και η σεναριολογία του ανασχηματισμού έπεφτε στον… τοίχο των διαψεύσεων από στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του πρωθυπουργού, το όλο πλαίσιο φαίνεται να αλλάζει. Έχοντας περάσει με επιτυχία τις… συμπληγάδες της πρώτης φάσης της πανδημίας και με τη χώρα να επανέρχεται στη νέα της κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει έτοιμος να…πυροδοτήσει τις κινήσεις του σχετικά με το…προφίλ του υπουργικού συμβουλίου. Και ο χρόνος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, κυλάει πλέον αντίστροφα.
“Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…”, απάντησε με χιούμορ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν, μετά τον κύκλο συναντήσεων στο Ισραήλ, κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι επέμεναν, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, με νόημα. “Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις”.
Το βλέμμα στον Ιούλιο
Διορθωτικές κινήσεις, λοιπόν. Το πρώτο στίγμα δόθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα. Διορθωτικές κινήσεις στα πεδία που έχουν παρατηρηθεί αστοχίες. Και όχι ριζικές αλλαγές, που, σε περιπτώσεις του παρελθόντος μπορεί να εμπεριείχαν και την έννοια του…γκελ στην κοινή γνώμη. Όπως παρατηρούν παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα χρόνια της αντιπολίτευσης και αυτούς τους δώδεκα μήνες της διακυβέρνησής του, ουδέποτε έδρασε με όρους επικοινωνιακούς. Άπασες οι κινήσεις του διακατέχονται από την έννοια-κλειδί της ουσίας. Και αυτή η ουσία αναμένεται να αποτυπωθεί στις πρωθυπουργικές κινήσεις, που θα έρθουν στην πρώτη γραμμή, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να ανακοινώσει τις επιλογές του για την επόμενη κυβερνητική ομάδα. Τι μένει να απαντηθεί ακόμα; Ο χρόνος. Το…momentum, που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προχωρήσει στις…διορθωτικές κινήσεις. Και ο χρόνος αυτός δε φαίνεται να απέχει πολύ. Θα συμπέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Πέριξ αυτής της ημερομηνίας θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης , όπως επεσήμανε στο Capital.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τον…πρωθυπουργικό χρησμό.
“Οι αλλαγές θα είναι λίγες. Θα είναι στοχευμένες και θα γίνουν σύντομα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή. Η επιλογή του πρωθυπουργού να φέρει μέσα στον Ιούλιο τις μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία της χώρας και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, δε μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάσχεσης του παραγόμενου έργου μία παρατεταμένη σεναριολογία ανασχηματισμού. Οι…μηχανές της κυβέρνησης και, μάλιστα, κομβικών για την επόμενη ημέρα της χώρας υπουργείων πρέπει να λειτουργούν στο φουλ και αυτό αποτυπώνει και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διορθωτικές κινήσεις. Να υπάρξει άμεση συνέχεια των στρατηγικών και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπάρξει η αναγκαιότητα του σχεδόν υποχρεωτικού χρόνου μαθητείας, ο οποίος απαιτείται σε περιπτώσεις δομικών ανασχηματισμών.
Ικανοποίηση από τις συζητήσεις στο Ισραήλ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Νετανιάχου. “Το κλίμα ήταν εξαιρετικό”, σχολιάζουν, με τον πρωθυπουργό να φέρνει στο προσκήνιο τόσο τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και τα θέματα-αιχμή του τουρισμού και της ενέργειας.
“Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, εστίασε στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στη σχέση της με τη Λιβύη και στην “απολύτως άκυρη συμφωνία” μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. “Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή”, είπε. Λίγη ώρα αργότερα και συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Όσον αφορά στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: “Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες”.
Με το βλέμμα στον πυλώνα του τουρισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόταξε, εκ νέου, τις έννοιες-κλειδί. Αυτές της ασφάλειας και της υγείας όσων επισκεφθούν τη χώρα μας. “Αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι πρέπει να έχουμε μία επανεκκίνηση στην οικονομία. Μιλήσαμε για ένα νέο κεφάλαιο. Και οι δύο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες, αλλά η ασφάλεια και η υγεία τους είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Από την 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους τουριστικούς προορισμούς μας. Και, εάν τα πράγματα πάνε βάσει σχεδίου, από την 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να τους καλωσορίσουμε και φυσικά μπορούμε να παρατείνουμε τη σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αλλά, θέλω να σας πω ότι έχουμε δουλέψει άοκνα, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των καλεσμένων μας. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε ενδυνάμωση των εγκαταστάσεων υγείας, έχουμε εργαστεί σκληρά, έτσι ώστε να ανοίξουμε την τουριστική μας βιομηχανία προς τους ξένους ταξιδιώτες, αλλά θα το πράξουμε ξανά, έχοντας πάντοτε ως κύριο μέλημά μας την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών…”, διεμήνυσε”.