Τα δικαιώματα του παιδιού

«Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα του ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου …»

Αντώνης Σαμαράκης

Δραστηριότητες:

1. Σκεφτείτε τη σημασία της λέξης «δικαιώματα». Ποια λέξη κρύβεται μέσα της; 

2. Τα παιδιά έχετε τα δικά σας δικαιώματα. Παρατηρήστε την αφίσα  και καταγράψτε στο τετράδιο σας ποια είναι αυτά σε όμορφες προτάσεις.

3. Yπάρχουν όμως και παιδιά της ηλικίας σας στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας ή και σε άλλες χώρες, που στερούνται κάποια από τα δικαιώματά τους. Μία αιτία γι’ αυτό είναι ότι εργάζονται. Τώρα, διαβάστε το παρακάτω άρθρο:    https://4gymzografou.wordpress.com/2013/10/09/%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC/ 

Πώς αισθανθήκατε βλέποντας τη φωτογραφία και διαβάζοντας το άρθρο; Γράψτε τις εντυπώσεις σας σε μια παράγραφο στο τετράδιο της Γλώσσας.

4. Διαβάστε τώρα το ποίημα «Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά» του Ναζίμ Χικμέτ από το Ανθολόγιό μας http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2168/Anthologio_G-D-Dimotikou_html-empl/index07_05.html

Φανταστείτε τώρα τι θα ήθελαν αυτά τα παιδιά και ξαναγράψτε το ποίημα, αλλάζοντας όποιες λέξεις και φράσεις θέλετε ή προσθέτοντας δικές σας.

Leave a Reply