Η σκοποβολή ως παραολυμπιακό άθλημα

Εργασία των: Αζαάμπ Ν. - Βλάρα Χ. - Βορδώνη Μ. - Κασίμη Φ.

Οι σκοπευτές και οι σκοπεύτριες, λόγω των διαφορετικών τύπων κινητικής αναπηρίας που παρουσιάζουν (ακρωτηριασμό, παραπληγία, τετραπληγία ή άλλη αναπηρία) κατατάσσονται σε περισσότερες από μια κατηγορίες. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που υπάρχουν (λειτουργικότητα κορμού, ισορροπία στο κάθισμα, μυϊκή δύναμη, κινητικότητα άνω-κάτω άκρων κ.ά.), καθώς επίσης και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στη σκοποβολή, οι αθλητές χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: την SH1 και την SH2. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην SH2 επιτρέπεται ειδικό στήριγμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να στηρίζεται το όπλο.
Για την αγωνιστική καρέκλα, η οποία μπορεί να είναι αναπηρικό αμαξίδιο ή σκαμνί, ισχύουν, ανάλογα με την κατηγορία, προδιαγραφές που αφορούν την πλάτη της καρέκλας και τα στηρίγματα που χρησιμοποιούνται (τραπεζάκι ή πάγκος).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 η Ελληνική Ομάδα αποτελούταν από τους Παναγιώτη Γιαννούκαρη, Ελένη Ζάμπουρα και Ευάγγελος Κακοσαίος. Επικεφαλής Προπονητής ήταν ο Θεόδωρος Κωτταράς.

Οι αθλητές Θεοδώρα Μούτσιου και Ευάγγελος Κακοσαίος έχουν καταφέρει να ισοφαρίσουν το παγκόσμιο ρεκόρ στο  αεροβόλο τουφέκι  πρηνηδόν με  επίδοση  600/600.

Street basketball

To  street μπάσκετ δημιουργήθηκε στις φαβελες, αφού άτομα που αγαπούσαν το άθλημα δεν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν επάγγελμα. Μπάσετε χαμηλής ποιότητας , μπάλες από κάθε άθλημα και άτομα που απλά αγαπάνε το μπάσκετ . Το street πλέον  έχει φτάσει σε "άλλο επίπεδο" αφού διοργανώνονται τουρνουά με υψηλές χρηματικές αμοιβές και υποτροφίες σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.

Παραολυμπιακή Καλαθοσφαίριση

Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο επινοήθηκε το 1946. Η ανάπτυξη της ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης του Στόουκ Μάντεβιλ. Ο Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκατάσταση βετεράνων με αναπηρία που είχαν πολεμήσει στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, διοργάνωνε αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Έκτοτε, το άθλημα αναπτύχθηκε ραγδαία παγκοσμίως και εισήχθη στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στη Ρώμη το 1960.

Στις μέρες μας, η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 80 χώρες.

Ανώτερος διοικητικός οργανισμός του αθλήματος είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο (IWBF – International Wheelchair Basketball Federation), η οποία έγινε ανεξάρτητη ομοσπονδία το 1993.

Στην Ελλάδα την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος έχει η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.), η οποία από το 1998 έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη ομοσπονδία.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων ετών η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο έχει αποτελέσει ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα, προσελκύοντας σε κάθε αγώνα περισσότερους από 10.000 θεατές.

Ασφάλεια στους χώρους άθλησης

Στο Νόμο 2725 του 99, στο Άρθρο 56Β περί άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναφέρεται πως για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης απαιτείται άδεια αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές. Μέσα στα απαιτούμενα είναι και η βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του χώρου καθώς και μελέτη πυροπροστασίας.

Σε τι βαθμό όμως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πρόληψης τραυματισμών;

Σε έρευνα που έγινε το 2017 συμμετείχαν 1728 άτομα. Από τους συμμετέχοντες τα 792 ήταν παιδιά (610 αγόρια και 182 κορίτσια, έτος γέννησης 2003–1998), οι 377 άνδρες αθλητές και οι 90 γυναίκες αθλήτριες ερασιτεχνικών ομάδων καλαθοσφαίρισης (έτος γέννησης 1997–1979). Όσον αφορά στους ασκούμενους των γυμναστηρίων, οι άνδρες (έτος γέννησης 1997–1963) ασκούμενους ήταν 278 και οι γυναίκες 193 (έτος γέννησης 1997–1966).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά, οι ερασιτέχνες αθλητές/τριες και οι ασκούμενοι/νες δεν γνωρίζουν και δεν εφαρμόζουν πολλούς από τους κανόνες πρόληψης ατομικής υγιεινής και τραυματισμών, ενώ οι αθλητές/τριες είναι πιο συνεπείς στην εφαρμογή των κανόνων πρόληψης συγκριτικά με τους ασκούμενους/νες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο συχνότερα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και τραυματισμών τόσο σπανιότερα προκαλούνται μεταδοτικές ασθένειες και τραυματισμοί. Όσον αφορά στους κανόνες ασφαλείας στους χώρους άσκησης και άθλησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου έκτακτης ανάγκης καθώς και ότι τα μέλη δεν γνωρίζουν ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους σε μία τέτοια κατάσταση.Για περισσότερα εδώ.

https://youtu.be/sie2crOZI-Y?feature=shared

Σωματική διάπλαση – Body building

Εργασία των: Ακαμπουόνγκ - Ελευθεριάδης Ε - Ζώης Ν.

Το bodybuilding απαιτεί πολλές "θυσίες" που κυρίως αφορούν στη διατροφή και στο προπονητικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, με βασικούς σταθμούς και προσωπικότητες που κατα τη δική μας άποψη, έχουν ασκήσει την επιρροή τους και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του αθλήματος στη σημερινή του μορφή.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη που επισημαίνει σημαντικές δεκαετίες και αξιόλογους bodybuilders.

Δεκαετίες 1950-1960: Η Χρυσή Εποχή εμφανίζεται

Ξεκίνησε η χρυσή εποχή του bodybuilding, που σημαδεύτηκε από αυξημένο ενδιαφέρον και οργανωμένους αγώνες.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Steve Reeves, νικητής του Mr. Universe το 1950 και ο Reg Park, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του bodybuilding.

Δεκαετία '70: Η άνοδος του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναδείχθηκε "κυρίαρχη δύναμη", κερδίζοντας το Mr Olympia 7 φορές.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Arnold Schwarzenegger, ο Franco Columbu και ο Frank Zane έπαιξαν καθοριστικούς ρόλους κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Δεκαετία '80: Η εποχή των εικόνων

Βασικές εξελίξεις: Το Bodybuilding κέρδισε δημοτικότητα, χάρη στην έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και στις εμβληματικές προσωπικότητες.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Lee Haney και ο Dorian Yates αναδείχθηκαν, με τον Haney να κερδίζει οκτώ συνεχόμενους τίτλους Mr. Olympia.

Δεκαετία '90: Η Τιτανομαχία

Βασικές εξελίξεις: Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των θρύλων του bodybuilding καθόρισε αυτή την εποχή.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Dorian Yates συνέχισε την κυριαρχία του και η αντιπαλότητα μεταξύ του και του Shawn Ray καθήλωσε τους θαυμαστές του.

Δεκαετία 2000: Πρωταθλητές της Νέας Χιλιετίας

Βασικές εξελίξεις: Μια νέα γενιά bodybuilders εμφανίστηκε, με προόδους στην προπόνηση και τη διατροφή.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Ronnie Coleman έγινε κυρίαρχη δύναμη, κερδίζοντας οκτώ συνεχόμενους τίτλους Mr. Olympia, ενώ ο Jay Cutler αναδείχθηκε τρομερός ανταγωνιστής.

Δεκαετία 2010: Παγκοσμιοποίηση και Διαφορετικότητα

Βασικές εξελίξεις: Το Bodybuilding έγινε πιο παγκόσμιο, με έμφαση σε ποικίλες σωματικές διαστάσεις και μεθόδους προπόνησης.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Ο Phil Heath εξασφάλισε τη θέση του ως ένας σύγχρονος θρύλος, κερδίζοντας επτά τίτλους Mr. Olympia και άλλα διεθνή αστέρια όπως ο Kai Greene κέρδισαν εξέχουσα θέση.

2020: Η εξέλιξη συνεχίζεται

Βασικές εξελίξεις: Το Bodybuilding συνεχίζει να εξελίσσεται, αγκαλιάζοντας την τεχνολογία και δίνοντας έμφαση στη συνολική υγεία και ευεξία.

Ποιούς ξεχωρίσαμε: Η δεκαετία βλέπει έναν συνδυασμό καθιερωμένων πρωταθλητών που διατηρούν την κυριαρχία τους και νέα ταλέντα που ξεπερνούν τα όρια του αθλήματος.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, το bodybuilding έχει μετατραπεί από μια εξειδικευμένη ενασχόληση σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με κάθε εποχή να συνεισφέρει στην πλούσια ιστορία και κληρονομιά του αθλήματος.

Διατροφή και προπόνηση

Η διατροφή του bodybuilding δίνει προτεραιότητα στις πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των μυών, με καθοριστική την ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών. Οι δίαιτες επικεντρώνονται στην ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και το χρονοδιάγραμμα. Η προπόνηση περιλαμβάνει προοδευτικές ασκήσεις αντίστασης που στοχεύουν σε μυϊκές ομάδες. Η περιοδικοποίηση και η διακύμανση της έντασης βελτιστοποιούν τα αποτελέσματα. Τόσο η διατροφή όσο και η προπόνηση εξελίσσονται συνεχώς, δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωση τεχνολογίας για εξατομικευμένα σχέδια και συνολική ευεξία.