Ελληνικά

Η σκοποβολή ως παραολυμπιακό άθλημα

Εργασία των: Αζαάμπ Ν. - Βλάρα Χ. - Βορδώνη Μ. - Κασίμη Φ.

Οι σκοπευτές και οι σκοπεύτριες, λόγω των διαφορετικών τύπων κινητικής αναπηρίας που παρουσιάζουν (ακρωτηριασμό, παραπληγία, τετραπληγία ή άλλη αναπηρία) κατατάσσονται σε περισσότερες από μια κατηγορίες. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που υπάρχουν (λειτουργικότητα κορμού, ισορροπία στο κάθισμα, μυϊκή δύναμη, κινητικότητα άνω-κάτω άκρων κ.ά.), καθώς επίσης και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στη σκοποβολή, οι αθλητές χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: την SH1 και την SH2. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην SH2 επιτρέπεται ειδικό στήριγμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να στηρίζεται το όπλο.
Για την αγωνιστική καρέκλα, η οποία μπορεί να είναι αναπηρικό αμαξίδιο ή σκαμνί, ισχύουν, ανάλογα με την κατηγορία, προδιαγραφές που αφορούν την πλάτη της καρέκλας και τα στηρίγματα που χρησιμοποιούνται (τραπεζάκι ή πάγκος).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 η Ελληνική Ομάδα αποτελούταν από τους Παναγιώτη Γιαννούκαρη, Ελένη Ζάμπουρα και Ευάγγελος Κακοσαίος. Επικεφαλής Προπονητής ήταν ο Θεόδωρος Κωτταράς.

Οι αθλητές Θεοδώρα Μούτσιου και Ευάγγελος Κακοσαίος έχουν καταφέρει να ισοφαρίσουν το παγκόσμιο ρεκόρ στο  αεροβόλο τουφέκι  πρηνηδόν με  επίδοση  600/600.