Ελληνικά

Ασφάλεια στους χώρους άθλησης

Στο Νόμο 2725 του 99, στο Άρθρο 56Β περί άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναφέρεται πως για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης απαιτείται άδεια αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές. Μέσα στα απαιτούμενα είναι και η βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του χώρου καθώς και μελέτη πυροπροστασίας.

Σε τι βαθμό όμως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πρόληψης τραυματισμών;

Σε έρευνα που έγινε το 2017 συμμετείχαν 1728 άτομα. Από τους συμμετέχοντες τα 792 ήταν παιδιά (610 αγόρια και 182 κορίτσια, έτος γέννησης 2003–1998), οι 377 άνδρες αθλητές και οι 90 γυναίκες αθλήτριες ερασιτεχνικών ομάδων καλαθοσφαίρισης (έτος γέννησης 1997–1979). Όσον αφορά στους ασκούμενους των γυμναστηρίων, οι άνδρες (έτος γέννησης 1997–1963) ασκούμενους ήταν 278 και οι γυναίκες 193 (έτος γέννησης 1997–1966).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά, οι ερασιτέχνες αθλητές/τριες και οι ασκούμενοι/νες δεν γνωρίζουν και δεν εφαρμόζουν πολλούς από τους κανόνες πρόληψης ατομικής υγιεινής και τραυματισμών, ενώ οι αθλητές/τριες είναι πιο συνεπείς στην εφαρμογή των κανόνων πρόληψης συγκριτικά με τους ασκούμενους/νες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο συχνότερα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και τραυματισμών τόσο σπανιότερα προκαλούνται μεταδοτικές ασθένειες και τραυματισμοί. Όσον αφορά στους κανόνες ασφαλείας στους χώρους άσκησης και άθλησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου έκτακτης ανάγκης καθώς και ότι τα μέλη δεν γνωρίζουν ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους σε μία τέτοια κατάσταση.Για περισσότερα εδώ.

https://youtu.be/sie2crOZI-Y?feature=shared