Ελληνικά

Λίγες σκέψεις για τις ημέρες που διανύουμε..

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Το κλείσιμο των σχολείων και η εξ αποστάσεως λειτουργία τους για την εκπαίδευση των μαθητών λόγω της πανδημίας του COVID-19 σηματοδοτεί και την έναρξη μίας νέας καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που προσπαθεί να προσομοιώσει αυτή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ωστόσο… από το σπίτι.

Το σχολείο μεταφέρεται στο σπίτι μέσα από τις οθόνες υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και tablets. Οι απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών έχουν επίσης ανασταλεί και μπορεί να συνεχίζονται διαδικτυακά. Εσείς οι γονείς, μπορεί είτε να έχετε προσωρινή αναστολή της εργασίας σας ,είτε να συνεχίζετε να εργάζεστε από το σπίτι. Πιθανότατα, αν υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια που σπούδαζαν σε άλλη πόλη ενδεχομένως να έχουν επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, είτε αν εργάζονταν να έχουν επίσης προσωρινή αναστολή των εργασιών τους και συνεπώς να περνούν επίσης την ημέρα τους στο σπίτι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η αναδιοργάνωση της καθημερινής ρουτίνας και η αύξηση του χρόνου παραμονής στο σπίτι, μπορεί να επιφέρει αναστάτωση, δυσκολία οργάνωσης και συγκρουσιακές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Είναι απόλυτα λογικό και επόμενο να υπάρχουν πρακτικές αλλά και συναισθηματικές δυσκολίες στο εγχείρημα της προσαρμογής σε αυτήν την νέα καθημερινότητα.

Να είστε ευγενικοί με τους εαυτούς σας…

Μην παλεύετε να αποδιώξετε τυχόν αρνητικά ή και αμφιθυμικά συναισθήματα που είτε νιώθετε ως γονείς, είτε εισπράττετε από τα παιδιά σας. Προτιμήστε να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα που σας χτυπούν την πόρτα, να τα ακούσετε και να τα αγκαλιάσετε. Μιλήστε για αυτά με τους ανθρώπους που είναι γύρω σας. Την οικογένειά σας, φίλους και συγγενείς με τους οποίους μοιράζεστε τα γεγονότα της ημέρας. Μπορεί να αισθάνεστε φόβο, κούραση, αγωνία, αγανάκτηση, άγχος, θυμό. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να αισθάνεστε και άλλα συναισθήματα. Με θετικό πρόσημο. Χαλάρωση, ηρεμία και ικανοποίηση που ο χρόνος στο σπίτι με τους ανθρώπους σας μεγάλωσε ή περισσότερη ασφάλεια λόγω της μείωσης των πιθανοτήτων έκθεσης στον ιό. Και άλλα πόσα διαφορετικά συναισθήματα,  πότε όλα μαζί, πότε σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση.

Το ίδιο κατακλυσμιαία  συναισθήματα μπορεί να νιώθουν και τα παιδιά. Τα οποία ανάλογα το ηλικιακό τους φάσμα θα τα εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο. Το παιδί προσχολικής ηλικίας θα αναζητήσει τρόπους έκφρασης μέσα από το παιχνίδι, το παιδί του δημοτικού θα προσπαθήσει να τα χωρέσει στο παιχνίδι, να θέσει ερωτήσεις, να γίνει ανήσυχο και υπερκινητικό ή να «χαλάσει» τη δομημένη ρουτίνα που τόσο καιρό είχατε παλέψει μαζί να χτίσετε. Ο έφηβος από την άλλη μπορεί να αποσυρθεί.. να μη θέλει πολλά πολλά… να ψάχνει να βρει το «χώρο» του σε μία καθημερινότητα που του στέρησε την έξοδό του και τη συναναστροφή με συνομηλίκους που είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον ίδιο.

Μιλήστε με τα παιδιά σας για το πώς νιώθετε εσείς και εκείνα. Θα βρείτε πιο πολλά κοινά από όσο πιστεύατε. Αφουγκραστείτε με προσοχή τις δικές σας ανάγκες και των παιδιών. Συνδεθείτε..

Δημιουργήστε επίσης, ένα καθημερινό πρόγραμμα ρουτίνας το οποίο θα ακολουθούσατε αν συνεχιζόταν κανονικά η καθημερινότητα. Η ώρα αφύπνισης των παιδιών και η δική σας, η ώρα του μεσημεριανού, η ώρα μελέτης. Σίγουρα θα υπάρχουν τροποποιήσεις και προσαρμογές στις εκάστοτε ανάγκες. Είναι σημαντικό όμως, να έχετε στο νου ότι και για τα παιδιά είναι βοηθητικό να έχουν μία ρουτίνα και οργάνωση του χρόνου. Τα κάνει να νιώθουν ασφαλή και να παραμένουν ενεργά.

Εμπλέξτε τα παιδιά επίσης, στις καθημερινές «δουλειές» του σπιτιού. Είναι μία καλή ευκαιρία να αναλάβουν ρόλους βοηθού και να έχουν ενεργό συμμετοχή. Συμβάλλει στην αυτονόμησή τους , στην ανάληψη νέων ρόλων αλλά και στην σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Τέλος, μοιραστείτε μία καλή κουβέντα ο ένας για τον άλλον για κάτι που καταφέρνει καλά αυτήν την περίοδο. Πείτε εσείς στον εαυτό σας μία φράση επιβράβευσης για όλα αυτά που καταφέρνετε καθημερινά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία σαν κ αυτή.

Οι ψυχολογικές έρευνες δείχνουν πως οι δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή, μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο ανθεκτικούς και πιο ευγνώμονες για ό,τι έχουμε.

Καλή δύναμη με υγεία στις οικογένειές σας.

Με εκτίμηση,

Ναυσικά Βρατσίνη ,

Ψυχολόγος ΕΔΕΑΥ

 

 

Αφήστε μια απάντηση