Κρητικά έθιμα!

Ήθη και έθιμα που οι ρίζες φθάνουν μέχρι την αρχαία εποχή αναβιώνουν τις Γιορτές στην Κρήτη 

 Από αυτά ξεχωρίζουν: Το σφάξιμο του χοίρου ,το χριστόψωμο, τα γλυκίσματα, το ποδαρικό και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της κάθε γιορτής , γυρίζοντας,  από σπίτι σε σπίτι κρατώντας τρίγωνα, λύρες και λαούτα. Με αυτή την διαλεκτό μνημονεύουν τα γεγονότα των εορτών και καταλήγουν με ευχές για τον νοικοκύρη του σπιτιού.

    Εκτός από αυτά τα παιδιά που φέρνουν στο σπίτι καλοτυχία , ανάλογες ιδιότητες στο σπίτι έχουν κατά τη λαϊκή μας παράδοση και τα ζώα. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές έβαζαν στο σπίτι τους ένα ζώο τους. Σε πολλές περιοχές της Κρήτης το βόδι είναι ευλογία και εξασφαλίζει την καλή χρονιά! Σε άλλες περιοχές έβαζαν τα παιδιά να χτυπούν στην πλάτη νεόνυμφη γυναίκα για να κάνει παιδιά. Πίστευαν μάλιστα ότι με το χτύπημα μεταδίδεται στη γυναίκα η γονιμοποιός δύναμη, που κρύβει μέσα της το χλωρό κλαρί.

    Το έθιμο της ζύμης στην Κρήτη 

   Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων έβαζαν λίγη κοινή ζύμη σ' ένα πιάτο και κάποια στιγμή, ενώ βεγγέριζαν (ξενυχτούσαν συζητώντας) περιμένοντας, η ζύμη ανέβαινε και γίνονταν, κατά την πίστη των ανθρώπων, ήταν η ώρα που γεννάται ο Χριστός. Συνδεδεμένο με το έθιμο αυτό είναι και εκείνο με τα κλαδιά και τους βλαστούς που οι νοικοκυρές έκοβαν τα βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό να ανθίσουν την ώρα της θείας Γέννησης.

Χανιά: Ότι πιο όμορφο έχουμε δει σε Χριστουγεννιάτικο στολισμό στο Ενετικό Λιμάνι (φωτο) - aera.gr

Έθιμα των Χριστουγέννων : Ήπειρος ,Κρήτη, Επτάνησα-Κολόνιες-Κάλαντα, Χριστόψωμο: Δήμητρα, Σίσσυ, Μανώλης, Γιώργος, Μαριλένα.

Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα!!!!!!!

One Comment on “Κρητικά έθιμα!

Leave a Reply