Ελληνικά

Τα μελομακάρονα.

ΥΛΙΚΑ
500 ml ηλιέλαιο
100ml χλιαρό νερό
70 ml κονιάκ
100 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκαλί
130 γρ ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1/2 κ.σ. αμμωνία
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1κ. γλ. κοφτό κανέλα
1κ. γλ. κοφτό γαρύφαλλο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1κ. ζάχαρη
500 ml νερό
200 γρ. μέλι
τριμμένα καρύδια για τη διακόσμηση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 2/3 από το αλεύρι και ξεκινάμε, με ήρεμες κινήσεις, το ζύμωμα με χέρι. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε σταδιακά και άλλο αλεύρι. Στο τέλος θέλουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Επίσης να μην το παρακάνεις με το ζύμωμα γιατί θα "βγει" το λάδι. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε αλλά να είναι όλα στο ταψί μας ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρά την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20΄ με 25' ανάλογα τον φούρνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 1 λεπτό. Αφού βράσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Εδώ θα τα αφήσεις μέσα στο σιρόπι από 10 - 20 δευτερόλεπτα αν θες να είναι τραγανά αλλιώς το πολύ 1 λεπτό, αν θες να είναι μαλακά. Βάζουμε γύρω στα 8 μελομακάρονα κάθε φορά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρά με τη τρυπητή κουτάλα για 15 περίπου δευτερόλεπτα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα.

 

Ένα σχόλιο για το “Τα μελομακάρονα.

Αφήστε μια απάντηση