English

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Χριστόψωμο

Ένα έθιμο που αναβιώνει στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού διαλέγει και πάει στο σπίτι του το πιο όμορφο και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά . Αυτό είναι το Χριστόξυλο με το οποίο το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια του φωτιά. Η νοικοκυρά έχει φροντίσει από πριν να καθαρίσει το τζάκι με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ώστε να μη μείνει ίχνος από την παλιά στάχτη . Καθώς το Χριστόξυλο καίγεται ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του, λέει η παράδοση. Κάθε οικογένεια προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη φωτιά αναμμένη όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα.

Οι μωμόγεροι

Έθιμο που συναντάται στα χωριά Πλατανιά και Σίταγροι του νομού Δράμας και προέρχεται από τους πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων -λύκων, τράγων κ.α. ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών και γυρίζοντας σε παρέες στους δρόμους των χωριών τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους: <<Αρχή κάλαντα και αρχή του χρόνου, πάντα κάλαντα , πάντα του χρόνου>>. Όταν δύο παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

Άλλα έθιμα της Μακεδονίας :: Τα Μπαμπάρια  που υμνούν το ξύπνημα της γης και την καρποφορία στην 1η του Γενάρη, το έθιμο της αρκούδας, τα Κόλιντα Μπάμπω, οι φωτιές της Φλώρινας, οι Αράπηδες, το Σπόρδισμα των φύλλων κ.α

ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ !!!!!!!!

One Comment on “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Leave a Reply