Ελληνικά

Γεώργιος Καραϊσκάκης -Μάχη Αναλάτου Φαλήρου

 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.Γεννήθηκε το 1782 στη Σκουληκαριά Άρτας και πέθανε το 1827.Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, έγινε καλόγρια, γι’ αυτό και του έμεινε η προσωνυμία <<ο γιος της καλογριάς>>
Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1820 προσπάθησε να υποκινήσει επανάσταση στην περιοχή της Βόνιτσας , χωρίς όμως επιτυχία. Το Δεκέμβριο του 1821 ανέλαβε καπετάνιος στην περιοχή των Αγράφων. Κατηγορήθηκε όμως ότι ερχόταν σε μυστικές συνεννοήσεις με τους Τούρκους και κηρύχθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας, στερούμενος τα αξιώματά του. Ωστόσο αποκαταστάθηκε και ανέλαβε την διοίκηση του στρατοπέδου της Άμφισσας.
Το 1825 επιτέθηκε στον Κιουταχή που πολιορκούσε το Μεσολόγγι. Μετά τη πτώση του Μεσολογγίου διορίζεται αρχιστράτηγος της Στερεάς και εγκαθιστά το στρατόπεδο του στην Ελευσίνα. Τον Απρίλιο του 1827 κινήθηκε για την απελευθέρωση της Αθήνα από τον Κιουταχή. Σε βοήθεια του έσπευσαν στρατεύματα από την Πελοπόννησο και αρκετοί φιλέλληνες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης δέχτηκε μια σφαίρα και ξεψύχησε την άλλη μέρα. Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει ήταν : "Εγώ πεθαίνω αλλά να είστε μονοιασμένοι να βαστήξετε την πατρίδα"


Η Μάχη Ανάλατου (Φαλήρου)

Έγινε στις 24 Απριλίου 1827 στην περιοχή Ανάλατος (σημερινός Νέος Κόσμος, Αθήνα). Οι αντιμαχόμενοι ήταν οι Έλληνες και Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα ηγετικά πρόσωπα ήταν 6 όπως : ο Λόρδος Κόχραν, ο Ρίτσαρντ Τσώρτς, ο Κίτσος Τζαβέλλας και  ο Μακρυγιάννης για τους Έλληνες  και ο Κιουταχής και ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου από την πλευρά των Οθωμανών. Και οι απώλειες ήταν πολλές.

Οι Έλληνες σε αυτή τη μάχη ηττήθηκαν.

https://images.app.goo.go/4ukR2gMRDfC9TxQ2A
https://images.app.too.gl/VEytAex7qPDHHkZf6

Αφήστε μια απάντηση