Ελληνικά

ΤΟ ΛΕΒΙΔΙ

Το έθιμο της Λαμπροκουλούρας
Στη Τρίπολη και γενικότερα στις περιοχές της Αρκαδίας, οι νοικοκυρές τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν μια πασχαλινή κουλούρα την οποία στολίζουν με διάφορα σχέδια με ζυμάρι. Πάνω στη κουλούρα βάζουν κι ένα κόκκινο αβγό. Η κουλούρα αυτή κόβεται στο οικογενειακό τραπέζι τη Κυριακή του Πάσχα. Κάθε νοικοκυρά μπορεί να φτιάχνει λαμπροκουλούρες και να τις χαρίζει σε συγγενείς. Επίσης, παλαιότερα η λαμπροκουλούρα ήταν ένα δώρο που έδινε μαζί με την λαμπάδα του κάθε νονός ή νονά στο βαφτιστήρι τους ή ένα δώρο που προσέφερε αντίστοιχα το βαφτιστήρι στο νονό ή τη νονά του όταν του έφερνε τη λαμπάδα του.
Το έθιμο της Λαμπροκουλούρας – Μαλεβιζιώτης

Αφήστε μια απάντηση