Το έθιμο της Λαμπροκουλούρας

Στη Τρίπολη και γενικότερα στις περιοχές της Αρκαδίας, οι νοικοκυρές τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν μια πασχαλινή κουλούρα την οποία στολίζουν με διάφορα σχέδια  με ζυμάρι. Πάνω στη κουλούρα βάζουν κι ένα κόκκινο αυγό. Η κουλούρα αυτή κόβεται στο οικογενειακό τραπέζι τη Κυριακή του Πάσχα. Κάθε νοικοκυρά μπορεί να φτιάχνει λαμπροκουλούρες  και να τις χαρίζει σε συγγενείς. Επίσης παλαιότερα η λαμπροκουλούρα ήταν ένα δώρο που έδινε μαζί με την λαμπάδα του κάθε νονός ή νονά στο βαφτιστήρι τους ή ένα δώρο που προσέφερε αντίστοιχα το βαφτιστήρι στο νονό  ή τη νονά του όταν του έφερνε τη λαμπάδα του.

Leave a Reply