Τεχνικές προγραμματισμού 1

Παράλληλος προγραμματισμός (parallel programming). Επιτρέπει ταυτόχρονη εκτέλεση διαδικασιών από διαφορετικούς επεξεργαστές.

 

 

Προγραμματισμός οδηγούμενος από γεγονότα (event-driven programming). Αποτελεί περισσότερο τεχνική αρχιτεκτονικής ενός προγράμματος σχετικά με τη ροή του, παρά προγραμματιστικό υπόδειγμα. Η ροή του προγράμματος εξαρτάται από την ύπαρξη Γεγονότων (events), όπως είναι για παράδειγμα ένα μήνυμα ενός αισθητήρα ή μια ενέργεια του χρήστη με το πάτημα του ποντικιού ή ενός πλήκτρου. Παράδειγμα αποτελεί η Microsoft Visual-Basic.

 

 

Οπτικός προγραμματισμός (visual programming). Δεν αποτελεί υπόδειγμα, αλλά εκφράζει τη δυνατότητα γλωσσών ή περιβαλλόντων προγραμματισμού να παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας του προγράμματος μέσω γραφικών αντικειμένων, αντί της πληκτρολόγησης του κειμένου που αντιστοιχεί σε εντολές. Οι γλώσσες οπτικού προγραμματισμού βασίζονται, άλλες σε γραφικά με τη μορφή εικονιδίων (icon-based languages), άλλες σε διαγράμματα (diagram languages) και τέλος, άλλες σε φόρμες (form based languages). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περιβάλλοντα όπως το Authorware της Adobe, περιβάλλοντα δημιουργίας σεναρίων όπως το Kodu της Microsoft και το Alice, το MIT Scratch, το Greenfoot.

Leave a Reply