Στον όμιλο "Χαρτογραφώντας τη θαλάσσια ζωή", του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου Μαρασλείου, τη σχολική χρονιά 2022-2023,  μας ένωσε  η αγάπη μας για τη θάλασσα και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Σήμερα όλοι σχεδόν οι ωκεανοί, οι θάλασσες και τα πελάγη είναι χαρτογραφημένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μέχρι και το τελευταίο βραχάκι, ή ξέρα είναι καταγεγραμμένη σε χάρτες. Αφήστε δε, που το Google Earth μας επιτρέπει να δούμε ανά πάσα στιγμή όποια περιοχή του πλανήτη θέλουμε. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Χρειάστηκε το θάρρος, το όραμα και η αποφασιστικότητα μερικών σπάνιων ανθρώπων, οι οποίοι εξερεύνησαν τα όρια του πλανήτη, τα όρια εμφάνισης ζωής στον πλανήτη αλλά και τα όρια της ανθρώπινης θέλησης ! Οφείλουμε πολλά στους εξερευνητές και θαλασσοπόρους: ασφαλή χαρτογραφημένα ναυτικά  ταξίδια, ωκεανούς, ηπείρους ολόκληρες, σπάνιους οργανισμούς, γνώση σχετικά με την ηθολογία των οργανισμών, αλλά και εμπόριο, μπαχαρικά, πολιτισμό, όλα για την ανθρωπότητα! Από τους μεγάλους εξερευνητές και θαλασσοπόρους ξεχωριστή θέση έχει ο Ζακ Υβ Κουστώ ο οποίος με το θρυλικό του σκάφος «Καλυψώ» εξερεύνησε το βυθό της θάλασσας, με την κάμερά του κατέγραψε τη θαλάσσια ζωή και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε πολλές απορίες μικρών και μεγάλων.

Εμπνεόμενοι από τον Ζακ Υβ Κουστώ, στον όμιλο «Χαρτογραφώντας τη θαλάσσια ζωή» γνωρίσαμε και εμείς οργανισμούς ύψιστου οικολογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος, τους οικολογικούς θησαυρούς των θαλασσών τους οποίους απεικονίσαμε σε χάρτη για να ξέρουμε πού να τους βρούμε όποτε τους αναζητούμε.

Είδαμε ντοκιμαντέρ, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας, παίξαμε, φτιάξαμε κάρτες για κάθε θαλάσσιο οργανισμό στο cnavas , τα οποία συγκεντρώσαμε σε χάρτη, ψάξαμε και βρήκαμε πώς ακούγονται τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι φώκιες.

Ο χάρτης  είναι  ηλεκτρονικός ώστε τελικά να κατασκευαστεί ένα εργαλείο μάθησης του πλούτου της θαλάσσιας ζωής, το οποίο επικοινωνούμε στους φίλους, τους συμμαθητές μας αλλά και με όλα τα παιδιά που αγαπούν την θάλασσα !

Οι μαθητές και οι μαθήτριες:

  1. Ναντιρασβίλι Ταμάρι, μαθήτρια του Α2
  2. Μπαρσούμ Κύριλλος, μαθητής του Α2
  3. Σολομωνίδης Οδυσσέας, μαθητής του Α2
  4. Δούκας Αθανάσιος, μαθητής του Α3
  5. Καλυβιώτης Γιάννης, μαθητής του Α3
  6. Καραγκιοζόπουλος Γιάννης, μαθητής του Α3
  7. Κρυωνίδης Γιώργος, μαθητής του Α3
  8. Πάσουλα Χριστίνα, μαθήτρια του Α3
  9. Παληβογιάννη Μαριάννα, μαθήτρια του Α3
  10. Τσάγκα Λήδα, μαθήτρια του Β3

 

Η εκπαιδευτικός: Παναγιώτα Γκογκόση, Βιολόγος

 

Leave a Reply