ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Το αερόστατο είναι ένα αεροσκάφος, δηλαδή πτητικό μέσο, που παραμένει αιωρούμενο επειδή η «σφαίρα» του γεμίζεται με θερμό ατμοσφαιρικό αέρα ή άλλα αέρια (π.χ. υδρογόνοήλιοφωταέριο κ.τ.λ.) ελαφρύτερα από τον αέρα.  Έτσι προκύπτει άνωση ικανή να ανυψώσει το αεροσκάφος, έστω και αν η συνολική πυκνότητά του είναι σχεδόν ίδια ή και λίγο μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη του αέρα.

         

Η πρώτη επιτυχημένη πτήση με αερόστατο θεωρείται ότι έγινε από τους αδελφούς Μονγκολφιέ στη διάρκεια της οποίας το μπαλόνι δεν ανύψωσε μόνο το δικό του βάρος αλλά και ένα καλάθι μέσα στο οποίο βρίσκονταν ένας πετεινός, μια πάπια και ένα πρόβατο.  Η πρώτη πτήση με ανθρώπους έγινε από τους Ζαν-Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ  και Φρανσουά Λοράν, Μαρκήσιος του Αρλάντ στις 21 Νοεμβρίου 1783 στο Παρίσι, που αποτέλεσε την «ημέρα γενεθλίων» της αεροπλοΐας.

Το αερόστατο υπήρξε το πρώτο μέσο που δημιούργησε ο άνθρωπος που του χάρισε την ανύψωση από το έδαφος και την εικόνας της Γης από ψηλά. Νέες εμπειρίες και δυνατότητες ανοίγονταν μπροστά του που θα του άλλαζαν τη σκέψη και τη ζωή του για πάντα.

Leave a Reply