eTwinning project- Behave Beehive Betwin «Παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος»

Το eTwinning πρόγραμμα "Behave Beehive Betwin" που πραγματοποίησαν οι μαθητές του Ε1 του σχολείου μας στο μάθημα της πληροφορικής σε συνεργασία με σχολεία από την Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία και την Τουρκία έφτασε στο τέλος του.  Οργανώθηκε μια ενδοσχολική εκδήλωση με σκοπό οι μαθητές/τριες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος στους εκπαιδευτικούς, σε άλλες τάξεις και άλλα σχολεία.

 

 

Eορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας 2022

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας (20 Μαΐου). Ολόκληρος ο πλανήτης εξυμνεί τα… προτερήματα αυτού του τόσο απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου. Η 20η Μαΐου συμπίπτει με τα γενέθλια του Αντόν Γιάνσα ενός Σλοβένου πρωτοπόρου μελισσοκόμου του 18ου αιώνα καθώς και φανατικού υποστηρικτή των μελισσών, στις οποίες, όπως έλεγε κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία παρόλο που δούλευαν τόσο σκληρά.
Εξ’ ου και η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Σλοβενίας και με την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους.
Έτσι λοιπόν, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες μας, παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο στο θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό». Τα παιδιά χάρηκαν με τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί αλλά κυρίως έμαθαν πολλά για τις μέλισσες. Ενημερώθηκαν για τη ζωή, την κοινωνία και τα προϊόντα των μελισσών, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο τους στο περιβάλλον, αλλά και τους παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους.
Στο τέλος ζωγράφισαν τα δικά τους συνθήματα για τη διάδοση του μηνύματος της προστασίας της μέλισσας. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην βελτίωση των συνθηκών για τις μέλισσες βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων!

Παίζουμε μουσική για τις μέλισσες με το micro:bit

Το MicroBit (micro:bit) είναι ένας υπολογιστής τσέπης που μπορείτε να προγραμματίσετε, να προσαρμόσετε και να ελέγξετε για να ζωντανεύσετε τις ψηφιακές ιδέες, τα παιχνίδια και τις εφαρμογές σας. Με διαστάσεις 4cm επί 5cm έχει σχεδιαστεί για να είναι διασκεδαστικό και εύκολο στη χρήση. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν οτιδήποτε από τα παιχνίδια έως κινούμενα σχέδια το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και δημιουργικότητα. Το micro:bit είναι πλήρως προγραμματιζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα από τα LED μπορεί να προγραμματιστεί ξεχωριστά, το ίδιο και τα κουμπιά, οι είσοδοι και οι έξοδοι, το επιταχυνσιόμετρο, το μαγνητόμετρο αξιοποιώντας τεχνολογία Bluetooth.

Οι μαθητές/τριες του Ε1 μάθανε πως να παίζουν μουσική με το micro:bit. Προσπάθησαν να συνθέσουν μουσική για τις μέλισσες!

Συνεργατικό σύννεφο λέξεων στο menti – Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα του σύνεφου λέξεων με ονόματα φυτών που είναι φιλικά προς τις μέλισσες στο menti.com :

Ο ηλίανθος είναι ο νικητής 🙂

ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν και προμηθεύτηκαν φυτά (πχ. κατιφές, καλέντουλα, μέντα, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, δεντρολίβανο κα) που είναι φιλικά προς τις μέλισσες και τα φύτευσαν στο σχολείο δημιουργώντας έτσι το δικό τους φιλικό κήπο προς τις μέλισσες.
Η παιδαγωγική αξία του σχολικού κήπου ήταν μεγάλη και τα οφέλη, που προέκυψαν από την εμπλοκή των μαθητών/τριών πολλά. Στο καθημερινό σχολικό περιβάλλον ο σχολικός κήπος αποτέλεσε «ζωντανό» εργαστήρι μάθησης προσφέροντας στους/στις μαθητές/μαθήτριες εμπειρίες πραγματικής ζωής καθιστώντας τους συμμέτοχους στη μαθησιακή διαδικασία.
Μέσα από την εργασία στο σχολικό κήπο είδαμε τα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες και να ομορφαίνουν το χώρο του σχολείου τους, να φροντίζουν τα φυτά, να τα ποτίζουν, να τα σκαλίζουν, να έχουν αγωνία για την εξέλιξη τους, να περιγράφουν την ανάπτυξή τους, τον τρόπο καλλιέργειας, τη φροντίδα που χρειάζονται, να καταγράφουν αλλαγές. Η λειτουργία του σχολικού κήπου μελισσών έκανε τους/τις μαθητές/τριες ικανούς να αποφεύγουν την κατασπατάληση φυσικών πόρων (κυρίως του νερού), να εκτιμούν την ομορφιά του πρασίνου και τη χρησιμότητα ενός κήπου μελισσών.
Ο/η μαθητής/μαθήτρια, που καλλιεργεί σήμερα στον σχολική κήπο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν/μια ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη και καταναλωτή.

ONLINE LAPBOOKS

Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν συνεργατικά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους τα δικά τους online lapbook.

Η ομάδα "Worker" δημιούργησε το παρακάτω online lapbook:

Η ομάδα "Queens" δημιούργησε το παρακάτω online lapbook:

 

Τα παιδιά σε ρόλο γεωπόνου

Στο πλαίσιο του eTwinning project οι μαθητές/τριες του Ε1 σχεδίασαν τον δικό τους κήπο μελισσών και εξήγησαν ποια φυτά και λουλούδια περιλαμβάνονται στα σχέδιά τους. Διάλεξαν ποικιλίες που είναι πλούσιες σε νέκταρ και γύρη και προσελκύουν τις μέλισσες. Το νέκταρ περιέχει ζάχαρη για ενέργεια, ενώ η γύρη περιέχει πρωτεΐνες και έλαια - διαμορφώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή. Πολλά φυτά είναι φιλικά προς τις μέλισσες, από βότανα μέχρι μεγαλύτερους θάμνους και δέντρα. Οι μαθητές/τριες ξεκίνησαν σχεδιάζοντας κάτι απλό για να ταιριάζει στο χώρο του σχολείου μας. Διάλεξαν φυτά εδαφοκάλυψης όπως η οινοθήρα και ο άλυσσος, καθώς και ετήσια χαμηλά ανθόφυτα με υπέροχα λουλούδια όπως ο κατιφές, η καλεντούλα και η ζίνια. Ακόμη και βολβώδη φυτά όπως ο κρόκος με το πολύτιμο λουλούδι του μπορούν να φέρουν τις μέλισσες στον κήπο μας. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε και ψηλότερα φυτά, γι’ αυτό προτίμησαν να σχεδιάσουν πολυετείς καλλωπιστικούς θάμνους, ειδικά στις άκρες του κήπου μας, όπως το ροδόδεντρο, ο καλλιστήμονας και η τριανταφυλλιά, ενώ στο  φράχτη του κήπου μας σχεδίασαν αναρριχώμενα φυτά όπως το αγιόκλημα που λατρεύουν οι μέλισσες. 

Τα αρωματικά φυτά προσελκύουν έντονα τις μέλισσες και ιδιαίτερα η μέντα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο και η δάφνη, γι’ αυτό φρόντισαν να συμπεριλάβουν κι ένα μικρό βοτανόκηπο στο σχέδιο του κήπου μας. Μερικά από τα καλύτερα φυτά της μέλισσας, όπως η λεβάντα, έρχονται με εκπληκτικά χρώματα και θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια εντυπωσιακή γωνιά στον κήπο μας. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ελκυστικά για κάθε είδους μέλισσες και επικονιαστές. Οι μέλισσες μπορούν να δουν το μωβ χρώμα πιο καθαρά από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Το μωβ χρώμα είναι το αγαπημένο τους, οπότε οι μαθητές/τριες δεν δίστασαν να προσθέσουν άφθονη από αυτή την απόχρωση στην αυλή μας. Οι μέλισσες πρέπει επίσης να ενυδατώνονται. Μερικά παιδιά πρότειναν να διατηρήσουμε μια ρηχή λιμνούλα κήπο μας. Κάποια άλλα είπαν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δίσκο με λίγο νερό και να τοποθετήσουμε μερικές πέτρες σε αυτό για να μπορούν οι μέλισσες να πίνουν. Η σχεδίαση του κήπου έγινε τόσο σε χαρτί όσο και στον υπολογιστή. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τα υπέροχα σχέδια που έφτιαξαν! Ανυπομονούμε μικροί και μεγάλοι να κάνουμε πράξη τα σχέδια των παιδιών στον κήπο του σχολείου μας!

Η φύτευση ενός κήπου μελισσών είναι καλό για τους επικονιαστές, καλό για τον πλανήτη και καλό για εσάς!

Συνεργατικό σύννεφο λέξεων στο Menti.com

Οι μαθητές/τριες του Ε1 μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους προσθέτουν ονόματα λουλουδιών και φυτών που είναι φιλικά προς τις μέλισσες στο Menti.com. Το συνεργατικό σύννεφο λέξεων για να προσθέσουν τα ονόματα ήταν διαθέσιμο εδώ: https://www.menti.com/fz844w1ux6