Eορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας 2022

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας (20 Μαΐου). Ολόκληρος ο πλανήτης εξυμνεί τα… προτερήματα αυτού του τόσο απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου. Η 20η Μαΐου συμπίπτει με τα γενέθλια του Αντόν Γιάνσα ενός Σλοβένου πρωτοπόρου μελισσοκόμου του 18ου αιώνα καθώς και φανατικού υποστηρικτή των μελισσών, στις οποίες, όπως έλεγε κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία παρόλο που δούλευαν τόσο σκληρά.
Εξ’ ου και η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Σλοβενίας και με την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους.
Έτσι λοιπόν, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες μας, παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο στο θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό». Τα παιδιά χάρηκαν με τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί αλλά κυρίως έμαθαν πολλά για τις μέλισσες. Ενημερώθηκαν για τη ζωή, την κοινωνία και τα προϊόντα των μελισσών, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο τους στο περιβάλλον, αλλά και τους παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους.
Στο τέλος ζωγράφισαν τα δικά τους συνθήματα για τη διάδοση του μηνύματος της προστασίας της μέλισσας. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην βελτίωση των συνθηκών για τις μέλισσες βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων!

Leave a Reply