ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γεωγραφικο διαμέρισμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

Νομοί της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σταυρόλεξο από το Φωτόδεντρο

SLIDESHARE   Μαθαίνουμε για την Μακεδονία from dim8

ΟΝΟΜΑ. ΜΗΚΟΣ ΡΟΗΣ (χλμ.) ΠΗΓΕΣ. Αλιάκμονας Γράμμος Κόζιακας. Νέστος. 130 Βουλγαρία. Στρυμόνας. 118 Αξιός. 76 Π.Γ.Δ.Μ. Γαλλικός. 70. Κρούσια. Λουδίας. 60. Κρύα Βρύση. Αγγίτης 50. Πηγή Αγγίτη. Ροή σε ελληνικό έδαφος. Παραπόταμος μεγαλύτερου ποταμιού.

10/λεπτο βίντεο από τον Ιωάννη Μπεϊνά για τις ομορφιές του Ολύμπου

Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Κορώνεια: Η λίμνη – φάντασμα αναζητά αποκατάσταση από το: https://parallaximag.gr

Oι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη λίμνη του Λαγκαδά, την Κορώνεια, βλέπουν εδώ και χρόνια τη λίμνη να εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω μόνο νεκρά ψάρια και πουλιά. Η Ελλάδα λογοδότησε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μία λίμνη στην οποία τα πράγματα πριν από 30 χρόνια ήταν τελείως διαφορετικά.
Πώς φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή;
Παράδεισος: Κάποτε, ακόμα και μέχρι τα χρόνια του ογδόντα, ήταν ένας ιδανικός τόπος για μια κοντινή απόδραση. Μια λίμνη που έσφυζε από ζωή, στα 45 χιλιάδες στρέμματα της έκτασης της, με δέκα διαφορετικά είδη ψαριών, στα νερά της που έφταναν τα δώδεκα μέτρα βάθος και χιλιάδες πουλιά να κατοικοεδρεύουν στο περιβάλλον της. Οι Θεσσαλονικείς θυμούνται ακόμα τα χρόνια που έκαναν μια κοντινή εκδρομή στις ψαροταβέρνες της όχθης της, τα Κυριακάτικα μεσημέρια.
Μόλυνση: Το βασικότερο πρόβλημα της λίμνης, η μόλυνση διαπιστώθηκε πρώτη φορά το 1986. Μια σειρά βαφεία εγκαταστάθηκαν στις σε κοντινές περιοχές, που άρχισαν να λειτουργούν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς, ρίχνοντας τα λύματα τους εντός της, ενώ ήδη κατέληγαν εκεί και τα αστικά λύματα της περιοχής Λαγκαδά μέσω του ρέματος Μπογδάνα. Παράλληλα για τις ανάγκες του αγροτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων της περιοχής, άρχισε να αντλείται εξαντλητικά το νερό, υπολογίζοντας τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 160 εκατομμύρια κυβικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 λίγοι «γραφικοί» οικολόγοι προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν για την επερχόμενη καταστροφή, αλλά ο Έλλην αγρότης ποτέ δεν είδε με καλό μάτι το οικολογικό συνάφι που καταφανώς δημιουργήθηκε για να τους ξεβολέψει και να τους πάρει την μπουκιά από το στόμα. Όλοι αυτοί που μιλούσαν για αλλαγή καλλιέργειας, απομάκρυνση των λυμάτων των βαφείων και μείωση της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων χαρακτηρίστηκαν με ευκολία ως εχθροί των τοπικών παραλίμνιων περιοχών.
Συστατικά: Τι περιέχει όμως στην πραγματικότητα σήμερα το λιγοστό νερό που απέμεινε στη λίμνη; Καταρχήν πολύ αλάτι. Αλάτι σε τεράστιες ποσότητες που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των υφασμάτων, και δεν απομακρύνεται ούτε με τον βιολογικό καθαρισμό, pH περισσότερο από 10 που την καθιστά εξαιρετικά αλκαλική σε σημείο να προσομοιάζει με υγρό μπαταρίας, αλλά και φυσικά λιπάσματα σε αλόγιστες ποσότητες, νιτρικά ιόντα, περίπου 50 mg ανά λίτρο με όριο επιφυλακής τα 25, βόριο, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο, αντιμόνιο, αλουμίνιο, αλλά και μικροοργανισμούς που εκκρίνουν τοξίνες ((ηπατοξίνη και νευροτοξίνη) και τοξικά βακτήρια (κυανοβακτήρια) αλλά και ένα παχύ στρώμα λάσπης στον πυθμένα της, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

Συμπέρασμα: Η λίμνη της Κορώνειας είναι πια μια πρώην λίμνη και είναι αμφίβολο αν υπάρχει επιστροφή στην οικολογική καταστροφή και κάπως έτσι και το δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής θα γίνει ένα πρώην δάσος. Η φύση είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτει αυτός ο τόπος, ας μάθουμε να μην το παίζουμε στην μπάνκα του εύκολου κέρδους που κανένα αντίκρυσμα δεν έχει στο μέλλον.

 

 

Leave a Reply