ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΒΟΥΝΑ

 
Το ψηλότερο βουνό της Θεσσαλίας είναι ο Όλυμπος με την ψηλότερη κορυφή το Μύτικα 2.918μ. όπου ζούσαν στην αρχαιότητα οι 12 θεοί του Ολύμπου. (Επίσης μερικό μέρος του Ολύμπου είναι και στην Μακεδονία.) Άλλα γνωστά βουνά της Θεσσαλίας είναι η Όσα ή Κίσαβος [1978] και το Πήλιο [1618] καταλήγουν στη θάλασσα του Αιγαίου.
Η Όσσα είναι βουνό της Θεσσαλίας, γνωστό επίσης με το όνομα Κίσσαβος. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών και του Πηνειού απέναντι από τον Όλυμπο. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.978 m (Προφήτης Ηλίας).
Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

 

Τα Μετέωρα
Τα Μετέωρα αποτελούν εξαίρεση, δεν είναι βουνά. Είναι ομάδα σκουρόχρωμων βράχων από ψαμμίτη στην Καλαμπάκα και κοντά στην οροσειρά της Πίνδου και στο βουνό Χάσια. Το μοναστήρι των Μετεώρων είναι χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου. Είναι από το πιο σημαντικό από τα μοναστήρια της Ελλάδας ύστερα από το Άγιο όρος. Από τα τριάντα που υπήρχαν τώρα κατοικούνται μόνο τα επτά ενώ όλο το σύμπλεγμα των βράχων συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Θεσσαλικός κάμπος
Ο ποταμός Πηνειός

Ο Πηνειός ποταμός, γιος του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος παιδιά του Ουρανού και της Γης, γενάρχης των Λαπιθών της Θεσσαλίας, κυλά  άλλοτε ορμητικός και θολός κι άλλοτε ήρεμος, διασχίζοντας όλο σχεδόν τον Θεσσαλικό κάμπο, προσφέροντάς του ζωή, και χύνεται στον Θερμαϊκό.

Leave a Reply