English

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Νομός Κυκλάδων πρωτεύουσα Ερμούπολη Σύρου

Η Σύρος είναι ένα νησί των Κυκλάδων. Οι κάτοικοί της λέγονται Συριανοί/Συριανές. Πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι και πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία

. Λόγω της παρουσίας καθολικών μοναχών η Σύρος την εποχή της Τουρκοκρατίας βρέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και έτσι μετά την έκρηξη της επανάστασης και τους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι, χιλιάδες κατατρεγμένοι Έλληνες από τη Χίο, τα Ψαρά, την Ύδρα, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία βρήκαν τη σωτηρία πια στη Σύρο. Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Σύρο αρχικά ζούσαν στην παραλία σε παράγκες και σιγά σιγά έχτισαν την πόλη Ερμούπολη. Μέχρι το 1824 η πόλη που είχαν βρει καταφύγιο 8.000 προσφυγικές οικογένειες δεν είχε ακόμη όνομα. Την ιδέα να ονομαστεί ο προσφυγικός οικισμός ως Ερμούπολη ανήκει στον Χιώτη Λουκά Ράλλη. Η πόλη ονομάστηκε πιθανότατα Ερμούπολη, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια έρημη περιοχή.

ΝΑΞΟΣ

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. O Δίας, ο πατέρας «ανδρών τε Θεών» κατά τους αρχαίους Έλληνες, λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ' άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του (Ζευς ή, για τους ντόπιους, Ζας, 999 μέτρα). Στη Νάξο εγκατέλειψε, σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως στην Κρήτη να σκοτώσει το Μινώταυρο με τον όρο να την πάρει μαζί του, την οποία στη συνέχεια πήρε σύζυγό του ο θεός Διόνυσος.

ΑΝΔΡΟΣ

Η Άνδρος βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Η Άνδρος διαφέρει πολύ από όσα νησιά γνωρίζετε σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου». Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Η Άνδρος έχει πολλά καταφύγια και τροφή για πολλά είδη πουλιών: κουκουβάγιες, αηδόνια, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγόνια, καρδερίνες. Επίσης σπάνια αρπακτικά όπως: φιδαετός, ο πετρίτης και ο μαυροπετρίτης, ένα σκουρόχρωμο, μεσαίου μεγέθους γεράκι με μακριές φτερούγες. Ο Μαυροπετρίτης είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη στην Ευρώπη, αφού ο μισός πληθυσμός τους παγκοσμίως ζει στο Αιγαίο. Το νησί βρίσκεται στο δρόμο του Μαυροπετρίτης στο οποίο έρχεται και αναπαράγεται. Μετά αποδημεί για να ξεχειμωνιάσει στην μακρινή Μαδαγασκάρη. Η Άνδρος έχει πρωτεύουσα τη Χώρα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΡΟΔΟΣ

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, το τέταρτο σε σειρά ολόκληρης της χώρας και το ένατο της Μεσογείου.

Η Παλιά Πόλη, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης βρίσκονται αξιόλογα μνημεία από τη Βυζαντινή εποχή, την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Ιταλοκρατίας, με επιβλητικότερο το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η Λέσβος είναι ελληνικό νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 459 χλμ.  Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Είναι ένα εύφορο νησί, κατάφυτο από πευκώνες και ελαιώνες, με έντονες εναλλαγές των τοπίων. H Λέσβος βρίθει γεωλογικών μνημείων, καθώς και περιοχών με άπειρο φυσικό κάλλος και οικολογική αξία. Το μνημείο αυτό που ξεχωρίζει μακράν στο νησί, είναι το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό διατηρητέο φυσικό μνημείο (UNESCO World Heritage site). Το νησί της Λέσβου, πρόσθετα, διαθέτει πληθώρα αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων, τα οποία με την ομορφιά τους αποτέλεσαν μοναδική πηγή έμπνευσης για ονομαστούς καλλιτέχνες, ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές. Το Σεπτέμβριο του 2012 ολόκληρο το νησί της Λέσβου εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα των ηφαιστείων της Λέσβου προκάλεσε την έξοδο τεράστιων ποσοτήτων λάβας, στάχτης και άλλων υλικών που σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις. Η βλάστηση εκείνης της εποχής σκεπάστηκε από παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης. Στη συνέχεια, οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, παρέσυραν τη στάχτη από τις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Έτσι δημιουργήθηκαν πυροκλαστικές ροές υλικών που κινήθηκαν προς τα δυτικά και κάλυψαν το μεγάλο πυκνό δάσος που υπήρχε εκείνη την εποχή στη δυτική Λέσβο. Η κίνηση του υλικού ήταν ταχύτατη και κάλυψε αμέσως τους κορμούς, τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων.

Η απομόνωση των φυτικών ιστών από τις επιφανειακές συνθήκες και η έντονη υδροθερμική κυκλοφορία, θερμών ρευστών πλουσίων σε πυρίτιο που ακολούθησε, επέτρεψε την τέλεια απολίθωση των φυτικών ιστών, κάτω από ιδανικές συνθήκες. Κατά τη διαδικασία αυτή είχαμε αντικατάσταση μόριο προς μόριο της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανη ύλη των ρευστών. Με το τρόπο αυτό διατηρήθηκαν πολύ καλά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των δέντρων, όπως η εξωτερική επιφάνεια του κορμού, οι αυξητικοί δακτύλιοι καθώς και η εσωτερική δομή του ξύλου. Τώρα αυτοί οι κορμοί αποκαλύπτονται με τη φυσική διάβρωση του εδάφους και αποτελούν το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.

ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

Η Χίος είναι νησί του Κεντρικού Αιγαίου και το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Διοικητικά αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Χίου που ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τα Ψαρά και τα Αντίψαρα (δυτικά) και τις Οινούσσες (ανατολικά).  Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η ονομαστή χιώτικη μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της. Η πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη Χίος, είναι γνωστή στου ντόπιους ως Χώρα. Ακόμη, ξεχωρίζουν αρκετοί οικισμοί που είναι γνωστοί για τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά.

 

 

 

5 Comments on “ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

  1. Πιο πολύ μου άρεσε το βίντεο με τον κολοσό της Ρόδου

Leave a Reply