Θουκυδίδης – Κερκυραϊκά Παράγραφος 78

Και οι μεν Κερκυραίοι δεινοπαθούσαν από την πλευρά τους γιατί εφορμούσαν χωρίς τάξη και με λίγα πλοία· οι Αθηναίοι όμως, επειδή φοβούνταν το μεγαλύτερο αριθμό (των εχθρικών πλοίων) και την περικύκλωση δεν έκαναν επίθεση στα εναντίον τους παρατεταγμένα πλοία ούτε στο σύνολό τους ούτε στο μέσο τους, αλλά, αφού επιτέθηκαν σε μία πλευρά, βύθισαν ένα πλοίο. Και μετά από αυτά, αφού οι εχθροί σχημάτισαν κυκλική παράταξη, έπλεαν γύρω από αυτούς (οι Αθηναίοι)και προσπαθούσαν να τους προκαλέσουν σύγχυση.

 

Επειδή, όμως, το κατάλαβαν οι Πελοποννήσιοι που ήταν κοντά στους Κερκυραίους και επειδή φοβήθηκαν μη γίνει αυτό ακριβώς που είχε γίνει στην Ναύπακτο, έσπευσαν να τους βοηθήσουν και, αφού συγκεντρώθηκαν όλα μαζί τα πλοία, επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον των Αθηναίων.

 

Οι δε (Αθηναίοι) υποχωρούσαν πλέοντες προς τα πίσω και ταυτόχρονα ήθελαν να προλάβουν τα κερκυραϊκά πλοία να καταφύγουν (στο λιμάνι) στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό, καθώς αυτοί υποχωρούσαν αργά και οι εχθροί είχαν παραταχθεί εναντίον τους. Η ναυμαχία, αφού εξελίχθηκε έτσι, τελείωσε με τη δύση του ήλιου.

Leave a Reply