Τα ηρωικά κατορθώµατα των αγωνιστών του 1821 είναι λίγο έως πολύ σε όλους µας γνωστά. Εκατοντάδες µικρές και µεγάλες νικηφόρες µάχες έναντι του καλύτερα οργανωµένου οθωµανικού στρατού, θαρραλέες πράξεις που τιµάµε αδιαλείπτως µέχρι και σήµερα, στρατηγικές παραπλανήσεις του εχθρού και θυσίες αµέτρητων αγωνιστών που έδωσαν το αίµα τους στον εννιαετή εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Υπάρχει όµως και η άλλη πλευρά των πρωταγωνιστών της εποχής που επί χρόνια έµενε καλά κρυµµένη και µόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει να αναδύεται χάρη στους σύγχρονους ιστορικούς.

Ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα αποµνηµονεύµατά του αναφέρει ότι ο Παπαφλέσσας γλεντοκοπούσε µε γυναίκες ενώ ο λόρδος Βύρων είχε ξεκάθαρες παιδοφιλικές τάσεις, και δη µε άγουρα αγόρια. Από την πλευρά του ο Σουλιώτης πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλλας παντρεύτηκε την ερωµένη του κυρα-Βασιλική αφού προηγουµένως είχαν κάνει µαζί ένα παιδί, ενώ ο οπλαρχηγός Κυριακούλης Μαυροµιχάλης δεν αποχωριζόταν ποτέ τη Σάβαινα, τη Σπαρτιάτισσα ερωµένη του. Ο οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης αρνήθηκε να δώσει την κόρη του στον ανιψιό του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απέκτησε νόθο παιδί µε µια πρώην καλόγρια.

Πόσα από αυτά όμως υσχίουν;Και αν ακόμα είναι πραγματικά γεγονότα, πως συνέβησαν στα αλήθεια;

Καταρχάς, ένας γνωστός και πονεμένος έρωτας ήταν αυτός του Πρίγκηπα Δημήτριου Υψιλάντη και της Μαντώς Μαυρογένους.Μέσα στη φωτιά και το αίμα της Επανάστασης του 1821, άνθησε στο Ναύπλιο το ειδύλλιο μεταξύ της Μαντώς Μαυρογένους και του Δημητρίου Υψηλάντη. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν με πάθος, ο έρωτάς τους όμως, μετά από δραματικές φάσεις, είχε τραγική κατάληξη....Ανάμεσα τους το 1825 μπήκε ο Ιωάννης Κωλέττης. Ο δαιμόνιος πολιτικός φοβήθηκε πως ο ενδεχόμενος γάμος θα βοηθούσε στην ανέλιξη του Υψηλάντη ως ηγεμόνα της χώρας. Κάτι τέτοιο θα έφραζε τον δικό του δρόμο προς την εξουσία. Αποφάσισε λοιπόν να διαλύσει αυτόν τον δεσμό.... Απήγαγε την Μαντώ και την έστειλε στην πατρίδα της την Μύκονο, και αυτή θεώρισε πως για αυτό ευθίνονταν ο αγαπημένος της Δημήτρης. Μάταια προσπαθούσε να της αποδείξει πως ήταν αθώος...Πολύ γρήγορα η αγάπη της μετατράπηκε σε οργή και μνησικακία... όπου και θεωρόντας τον Ανάξιο της αγάπης της(!) χωρίζουνε για πάντα...

Τον Αύγουστο του 1832 ο Υψηλάντης πέθανε. Μετά την ανακήρυξή του από τον Καποδίστρια σε στρατάρχη της ανατολικής Ελλάδας, έλειπε τον περισσότερο καιρό από το Ναύπλιο, με συνέπεια η στρατιωτική ζωή να επιδεινώνει την εύθραυστη υγεία του. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του η Μαντώ, παρότι είχε πληροφορηθεί τα άσχημα νέα, δεν πέρασε το κατώφλι του σπιτιού του. Όταν, όμως, ο πρίγκιπας πέθανε, η Μαντώ ξεκίνησε αποφασισμένη να τον νεκροστολίσει και να τον μοιρολογήσει, χωρίς κανένας να τολμήσει να την εμποδίσει. Ακολούθησε μαυροφορεμένη την κηδεία του, μια τραγική ανύπαντρη χήρα. Αμέσως μετά έφυγε για πάντα από το Ναύπλιο. Πέθανε τον Ιούλιο του 1848 στην Πάρο, πάμφτωχη και λησμονημένη από όλους, έχοντας θυσιάσει για την πατρίδα, την οποία τελικά αγαπούσε περισσότερο από το καθετί, την περιουσία, τα νιάτα και τον ίδιο τον έρωτά της....

Λέγετε πως αναμεσα στον Κίτσο Τζαβέλλα και την γυναίκα του, υπήρχε τέτεια αγάπη που τον ακολουθούσε σε όλες τις μάχες. Στην Έξοδο του Μεσολογγίου, πουλεμούσανε πλάι πλάι, ενώ η Βασιλική ήταν έγκυος στο 2ο παιδί τους.

Ο Νικηταράς μετά από την Μεγάλη μάχη στα Δερβενάκια, τα παλικάρια του, του έδωσαν σαν λάφυρο, καθώς ποτέ δεν έπερνε τίποτα, μια ξύλινη ταμπακιέρα. Δέχτηκε το δώρο, και το έστελε χάρισμα στην γυναίκα του την Αγγελίνα με το σημείωμα: Τα παλικάρια μου, μου χάρισαν τούτη την ταμπακιέρα, Την στέλνω σε σένα, που αγαπάω ποιο πολύ στον κόσμο, μετά την Πατρίδα.

Για τον Παπαφλέσσα έχουν υποθεί πολλά... ας μην του τα ψάλω και εγώ.

Όσο για τον Μάρκο Μπότσαρη, τι να πω(!) Λεβεντιά ο άνθρωπος! Εδώ να φανταστείτε πως αρνήθικε να δώσει την κόρη του, την Ρόζα, στον Τζόρτζ Ουάστικτον! Όχι γιατί είχε θέματα μαζί του, αλλά για λόγυς Τιμής. Ε, η Κόρη του Καπετάνιου να πάρει Ξένο; (Λίγο παρανοϊκό για την εποχή!)

Ο Κολοκοτρώνης από την άλλη, ναι είχε αποκτήσει ένα παιδί, τον Πάνο τον δεύτερο, αλλά δεν είναι ιστορικά αποδεδιγμένο πως η κοπέλα ήταν καλόγρια! Μπορεί να ήταν δόκιμη ή απλά να δουλευε εκεί! Δεν είναι ωραίο να κρίνουμε τη κάθε πράξη τους γιατί δεν έχουμε και τα στοιχεία!

Το ίδιο υσχίει και για τον Καπεταν Γιώργη Καραϊσκάκη! Ρε παιδιά! Δηλαδή, λίγη ντροπή! Αυτός θυσίασε τα πάντα για εμάς, και εμείς τον συκοφαντούμε για απιστίες! Λίγη τσίπα να είχαμε...!

Και επείσης κάτι τελευταίο. Έχετε δει πολεμικές ταινίες που εμπλέκονται στην Επανάσταση; Τι παίζει μεγάλο, και σχεδόν πρωταγωνιστηκό ρόλο σε κάθε ταινία;

Όλοι ξέρουμε! Ήταν μια εποχή, Ρομαντική και Φιλελεύθερη!😍😘🥰🦾⚔🔫

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/manto-mavrogenous-dimitrios-ipsilantis-enas-paraforos-erotas-pou-odigise-sti-diapompefsi-tis-mavrogenous-o-skotinos-rolos-tou-koletti/

 

 

3 Απαντήσεις στο “Μεγάλοι Έρωτες το 1821”

    1. Ε, έκανε και αυτος τα λαθακια ττου όπως όλοι μας…
      Και μετά, δεν είναι και ευκολο να κόβεις τα πάθη σου… Εφ όσον του άρεζαν οι γυναίκιες, δικαίωμα του, ας μη βλέπουμε τα αρνητικά, αλλά τα θετικά του! Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς, αν και εχθρός του Κολοκοτρώνη…

Αφήστε μια απάντηση