English

Ομάδα Ανάγκης

Ομάδα Ανάγκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτό το διάγραμμα παρουσιάζει τους μεγαλύτερους ανώμαλους δορυφόρους του Δία. Η θέση της ομάδας της Ανάγκης φαίνεται από την παρουσία της Ανάγκης κοντά στο κατώτερο μέρος της εικόνας. Η θέση ενός αντικειμένου στον οριζόντιο άξονα, δείχνει την απόστασή της από τον Δία. Ο κάθετος άξονας δείχνει την κλίση τους. Η εκκεντρότητα υποδεικνύεται με τους κίτρινους ράβδους που απεικονίζουν του αντικειμένου τη μέγιστη και την ελάχιστη απόσταση από τον Δία. Οι κύκλοι δείχνουν το μέγεθος ενός αντικειμένου, σε σύγκριση με τα άλλα.

Η ομάδα της Ανάγκης είναι μια ομάδα ανάδρομων και οπισθοδρομικών δορυφόρων του Δία που ακολουθούν παρόμοια τροχιά με αυτή της Ανάγκης και θεωρείται πως έχουν κοινή προέλευση.

Οι τροχιακοί τους ημιάξονες (αποστάσεις από τον Δία), κυμαίνονται μεταξύ 19,3 και 22,7 Gm, οι τροχιακές κλίσεις τους μεταξύ 145,7° και 154,8°, και οι εκκεντρότητές τοπυς μεταξύ 0,02 και 0,28.

Τα βασικά μέλη είναι (από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο):

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) διατηρεί ονόματα που τελειώνουν σε -e για όλα τα οπισθοδρομικά φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ομάδας αυτής.[1]

Αυτό το διάγραμμα προσφέρει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από το προηγούμενο, που δείχνει άλλους μικρού δορυφόρους συγκεντρωμένους κοντά στο κέντρο ομάδας της Ανάγκης.

Προέλευση

Η ομάδα της Ανάγκης πιστεύεται ότι σχηματίστηκε όταν ένας αστεροειδής κατακτήθηκε από τη βαρύτητα του Δία και στη συνέχεια διασπάσθηκε από μια σύγκρουση. Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στο γεγονός ότι η διασπορά των μέσων1 τροχιακών παραμέτρων των μελών του πυρήνα είναι πολύ μικρή και μπορεί να εξηγηθεί από μια μικρή ώθηση ταχύτητας (15 < δV < 80 m/s), συμβατές με μια ενιαία σύγκρουση και αποσύνθεση.

Με βάση τα μεγέθη των δορυφόρων, ο αρχικός αστεροειδής ενδέχεται να είχε περίπου 28 χιλιόμετρα διάμετρο. Δεδομένου ότι η τιμή αυτή είναι κοντά στην διάμετρο της Ανάγκης, είναι πιθανόν το μητρικό σώμα, πιθανών δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό ικανό να διαταραχθεί.

Διαθέσιμες φωτομετρικές μελέτες έκαν περισσότερρο αξιόπιστη την ιδέα της κοινής προέλευσης απόπ την διατριβή του αστεροειδή: τρία από τα φεγγάρια της ομάδας (η Αρπαλύκη, η Πραξιδίκη και η Ιοκάστη) έχουν παρόμοια γκρίζα χρώματα (μέσος όρος των δεικτών χρώματος : B-V = 0,77 V-R = 0,42), ενώ η Ανάγκη είναι στα όρια μεταξύ του γκρι και του κόκκινου φωτός.

Leave a Reply