Ραψωδία Α 122-200

Ραψωδία Α 122- 200

  • Υπόθεση: ο Αγαμέμνονας ζήτησε από τους Αχαιούς να του βρουν δώρο καθώς ο ίδιος θα επιστρέψει τη Χρυσηίδα στον πατέρα της. Αυτό προκαλεί την αντίδραση του Αχιλλέα, ο οποίος του λέει ότι τα λάφυρα τα μοίρασαν και δεν είναι σωστό να τα ξανασυγκεντρώσουν και να τα ξαναμοιράσουν. Ακόμη, για την πράξη του αυτή θα ανταμειφθεί αν θελήσουν οι θεοί και οι Αχαιοί καταλάβουν την Τροία. Τότε ο Αγαμέμνονας θυμώνει και απειλεί πως θα πάρει κάποιο από τα δώρα των αρχηγών του στρατού. Όμως αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να ετοιμαστεί το καράβι που θα γυρίσει πίσω την κόρη και να οριστεί ο αρχηγός της αποστολής. Η απαίτηση του Αγαμέμνονα οργίζει τον Αχιλλέα που του θυμίζει πως οι Τρώες δεν έκαναν κάτι στον ίδιο και ο μόνος λόγος που είναι εδώ είναι αυτός και ο Μενέλαος. Και εκείνος τώρα απειλεί τον Αχιλλέα πως θα του στερήσουν το δώρο που του έδωσαν οι Αχαιοί ως ανταμοιβή των κόπων του στην Τροία. Έτσι ο Αχιλλέας του λέει πως θα πάρει τον στρατό του και θα γυρίσει πίσω. Τότε ο Αγαμέμνονας του απαντά πως αδιαφορεί για αυτή την κίνηση του Αχιλλέα και πως είναι κι άλλοι στρατηγοί να τον δοξάσουν. Μάλιστα θα πάρει τη Βρισηίδα για να του δείξει ότι είναι ανώτερός του και να μην τολμήσει και κανείς άλλος να του φερθεί με τον τρόπο που φέρθηκε ο Αχιλλέας. Ο Αχιλλέας μετά από αυτά ήταν έτοιμος να βγάλει το ξίφος από τη θήκη του για να επιτεθεί στον Αγαμέμνονα και τότε επεμβαίνει η Αθηνά.
  • Στίχος 123: ο Αχιλλέας ενοχλείται από τη συμπεριφορά του Αγαμέμνονα και γι’ αυτό τον χαρακτηρίζει «περισσά φιλόπλουτε».
  • Στίχος 125: «λάφυρα»: είναι στοιχείο πολιτισμού.
  • Ο Αχιλλέας απαντά με λογικά επιχειρήματα στον Αγαμέμνονα.
  • Στίχοι 129- 130, 142-143,183-184, 185-186: προοικονομία.
  • Στίχοι 151- 152: φαίνεται η άρνηση του Αχιλλέα να υπακούσει σε κάτι.
  • Στίχος 161: ο Αχιλλέας κατηγορεί τον Αγαμέμνονα για σπατάλη.
  • Στίχος 163: πολιτιστικό στοιχείο. Το δώρο αποτελεί μεγάλη τιμή για έναν πολεμιστή καθώς δείχνει την αναγνώρισή του στη μάχη. Τα δώρα είναι προνόμια. Έδειχναν την κοινωνική θέση του ήρωα σε καιρό ειρήνης και τις αρετές του στον πόλεμο.

Χαρακτηρισμοί

  • Αχιλλέας: υπερασπίζεται τον μάντη και μιλά ήρεμα και με λογικά επιχειρήματα. Όμως από τα λόγια του Αγαμέμνονα θίγεται και οργίζεται. Έτσι του απαντά κι αυτός με σκληρά λόγια. Αντιδρά έτσι γιατί ξέρει την αξία του ως πολεμιστής και δεν υποτάσσεται. Είναι υπερήφανος, θίγεται και οργίζεται εύκολα.
  • Αγαμέμνονας: η εξουσία του είναι απόλυτη και αυταρχική. Είναι οργισμένος, έχει φερθεί με ασέβεια στον μάντη και εμφανίζεται υβριστής και αλαζόνας. Αναγκάζεται να υποταχτεί στη θεϊκή εξουσία. Είναι πλεονέκτης, εγωιστής (άλλο δώρο), αγνοεί τους άλλους Αχαιούς και δεν τους σέβεται, θυμώνει εύκολα και δεν θέλει να κάνει καμία υποχώρηση.

Δραστηριότητες

  1. Να διαβάσετε το κείμενο σελ. 25- 27.
  2. Αν βρισκόσασταν μπροστά στη σύγκρουση των δύο ηρώων πώς θα τους περιγράφατε/ χαρακτηρίζατε;
  3. Συμφωνείτε με την αντίδραση του Αχιλλέα; Ναι ή όχι και γιατί;

Leave a Reply