Ιλιάδα- Τειχοσκοπία

Ραψωδία Γ 121-244

Η τειχοσκοπία

(στίχοι 121- 177)

 

  • Υπόθεση: η Ίριδα με τη μορφή της Λαοδίκης ειδοποιεί την Ελένη να πάει στα τείχη για να δει τη μονομαχία. Εκείνη φεύγει κλαίγοντας από τον θάλαμό της μαζί με τις θεραπαινίδες της και πηγαίνουν στα τείχη. Ήδη εκεί βρίσκεται ο Πρίαμος και οι υπόλοιποι σοφοί σύμβουλοί του. Μόλις έφτασε η Ελένη την είδαν και θαύμασαν την ομορφιά της αλλά πίστευαν ότι ήταν καλύτερο να φύγει και να γυρίσει στους Αχαιούς για να γλυτώσουν οι Τρώες από αυτή τη συμφορά. Ο Πρίαμος τότε κάλεσε κοντά του την Ελένη και της ζήτησε πληροφορίες για τους αρχηγούς των Αχαιών που έβλεπε στην πεδιάδα.

Σχόλια

  • Στίχοι 121- 122: η Ίριδα παίρνει ανθρώπινη μορφή. Αυτό δημιουργεί μια φιλική ατμόσφαιρα και είναι ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται η Ελένη.
  • Στίχοι 130- 138: πολιτιστικό στοιχείο. Στους στίχους αυτούς βλέπουμε τις ετοιμασίες που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μονομαχία. Το έπαθλο (η Ελένη) έπρεπε να βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που να το βλέπουν και οι δύο αντίπαλοι.
  • Στίχος 141: πολιτιστικό στοιχείο. Μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής παρουσιάζεται με μεγάλη σεμνότητα μπροστά στους άντρες. Το πρόσωπό της είναι καλυμμένο με πέπλο και δεν εμφανίζεται μόνη της αλλά συνοδεύεται από της θεραπαινίδες της.
  • Στίχος 151: πολιτιστικό στοιχείο. Οι άντρες που ήταν μεγάλοι σε ηλικία δεν μπορούσαν πλέον να πολεμήσουν. Όμως επειδή ήταν έμπειροι και ανδρείοι στον πόλεμο είχαν αποκτήσει σοφία και μπορούσαν να βοηθήσουν την πόλη τους ως σύμβουλοι.

Δραστηριότητες

  1. Να διαβάσετε τους στίχους 121- 177 στις σελίδες 48- 50 του σχολικού βιβλίου.
  2. Πώς εμφανίζεται η Ελένη μπροστά στον Πρίαμο και τους συμβούλους του;

Leave a Reply