Ραψωδία Α 350- 431α

Ραψωδία Α 350- 431α

 

  • Υπόθεση: Ο Αχιλλέας καθόταν στενοχωρημένος στο ακρογιάλι και προσευχήθηκε στην μητέρα του δηλώνοντας το παράπονό του. Τότε τον άκουσε η Θέτιδα και εμφανίστηκε ζητώντας του να της πει τι είναι αυτό που του έχει συμβεί. Έτσι ο Αχιλλέας άρχισε να της λέει τα παράπονά του και ό,τι έχει συμβεί μέχρι εδώ. Τότε της ζήτησε να μιλήσει στον Δία και να του θυμίσει τη χάρη που του είχε κάνει και έπειτα να ζητήσει να βοηθήσει τους Τρώες τιμωρώντας έτσι τους Αχαιούς για τη συμπεριφορά του Αγαμέμνονα στον Αχιλλέα. Η Θέτιδα αφού τα άκουσε όλα αυτά του υποσχέθηκε πως θα μιλήσει στον Δία.
  • Ο Αχιλλέας είναι πολύ θλιμμένος γιατί γνωρίζει ότι η ζωή του θα είναι σύντομη. Αυτό όμως θα μπορούσε να το αντέξει αν ζούσε μια τιμημένη ζωή, την οποία τώρα στερείται.
  • Στίχοι 353, 395, 409- 413, 420- 421, 422- 423: στους στίχους αυτούς υπάρχει προοικονομία.
  • Το γεγονός ότι ο Δίας χρωστά χάρη στη Θέτιδα εξυπηρετεί την εξέλιξη.

Χαρακτηρισμοί

  • Αχιλλέας: είναι πολύ πληγωμένος από την προσβολή που έγινε από τον Αγαμέμνονα, απομονώνεται και εκφράζει τα συναισθήματά του. Ακόμη έχει αγανακτήσει γιατί οι θεοί του στερούν μια τιμημένη ζωή παρά το γεγονός ότι θα πεθάνει σύντομα. Έτσι επικαλείται τη Θέτιδα και της ζητά να μιλήσει στον Δία για να τιμωρηθούν οι Αχαιοί.
  • Θέτιδα: στενοχωριέται για τον γιο της και τρέχει κοντά του. Λυπάται για τη μοίρα του γιατί ξέρει πως θα πεθάνει νέος. Είναι επίσης τραγικό πρόσωπο γιατί γνωρίζει όλα όσα πρόκειται να συμβούν στον Αχιλλέα αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα αλλάξει.

Δραστηριότητες

  1. Να διαβάσετε το κείμενο στις σελίδες 34- 37 του σχολικού βιβλίου.
  2. Τι ζητά ο Αχιλλέας από τη Θέτιδα;
  3. Γιατί η Θέτιδα είναι η πιο κατάλληλη για να μεταφέρει το αίτημα του Αχιλλέα στον Δία;

 

Leave a Reply