ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕΡΟΣ Α /// ΟΡΙΣΜΟΙ

Oι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος  Α2 (1ο Γελ Αγίων Αναργύρων) γράφουν τις σκέψεις τους και δίνουν ορισμούς για τον Έρωτα και την Αγάπη.

 

 

 

Έρωτας για μένα είναι να δίνει ο ένας στον άλλο όλο το είναι του και να μην συμπεριφέρονται άσχημα. Να αγαπιούνται και να υπάρχει εμπιστοσύνη. Να μην τον παραμελεί, αλλά ούτε να δίνει και όλη της την προσοχή σε αυτόν. Να περνάνε ωραία μαζί και να ζουν το 100 τοις εκατό ο ένας του άλλου.( Ειρήνη Μ.)

Αγάπη είναι η ηρεμία, το γέλιο, το παιχνίδι, το φαγητό, ο ύπνος και η επικοινωνία. (Γιάννης Κ.)

Έρωτας είναι όταν θα έκανες τα πάντα για εκείνο το πρόσωπο, όταν δεν μπορείς ούτε στιγμή μακριά του. 'Ερωτας είναι όταν εκείνο το πρόσωπο στα μάτια σου είναι ο πιο καλός άνθρωπος όλου του κόσμου.Έρωτας είναι όταν θα έκανες τα πάντα απλά για να είναι χαρούμενο εκείνο το πρόσωπο. ('Ερσα Λ.)

Αγάπη είναι  όταν είσαι με την οικογένειά σου και νιώθεις ωραία, όταν είσαι με τους φίλους σου και περνάς καλά, όταν βλέπεις την ομάδα σου να παίζει και αυτό σε γεμίζει, να είσαι με τον/την σύντροφό σου και να φροντίζετε ο ένας τον αλλο.( Γιάννης Α.)

'Ερωτας είναι....ΕΙΝΑΙ! Δεν έχει σημασία, αλλά είναι! (Γιάννης Μπ.)

Αγάπη σημαίνει...να θες να ξυπνάς δίπλα της, να είσαι εκεί για εκείνη πάντα. Να θες να πεθάνεις για εκείνη, αλλά να μην σε νοιάζει αν έκανε το ίδιο, γιατί την αγαπάς. ( Γ.Μ.)

'Ερωτας είναι κατά τη γνώμη μου, το να αγαπάς κάποιον, να είναι η σκέψη σου εκεί κάθε ώρα και λεπτό, να νοιάζεσαι αν είναι καλά, αν τρώει, αν πονάει, να κοιτάς κάποιον στα μάτια και το βλέμμα σου να τα λέει όλα, να υπάρχει αυτή η σπίθα, να βγάζεις έναν εαυτό που κανένας δεν έχει δει. Με δύο λόγια είναι ένα υπέροχο, γεμάτο συναισθήματα... αίσθημα. (Εύη Μ.)

Εσύ

Το πιο όμορφο χαμόγελο

Τα πιο όμορφα μάτια

Τα έχεις εσύ,

Αν ο έρωτας είχε πρόσωπο,

θα ήσουν εσύ.

(Μαριάνα Μ.)

 

Αγάπη. Είναι το ανιδιοτελές συναίσθημα  που νιώθουμε ανά πάσα στιγμή για τα πιο κοντινά μας άτομα. Μας προσφέρει χαρά, ευτυχία, ικανοποίηση, ζεστασιά και τρυφερότητα. Αυτή είναι η ΑΓΑΠΗ, το ροζ που κρύβεται μέσα από κάθε κόκκινη καρδιά. (Φαμπιόλα Μ.)

Έρως. Ο έρωτας σε αλλάζει και βγάζει τον εαυτό ενός ανθρώπου. Κάνεις πίσω σε όλα σου τα θέλω για να εκπληρώσεις τα δικά του. Ο έρωτας είναι το συναίσθημα που ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο, αλλά είναι σπάνιο να κρατήσει για μια ζωή. (Μαριτίνα Μ.)

Αγάπη είναι το συναίσθημα  που δεν φεύγει ποτέ, όσο και να θες να το αποβάλεις, δεν μπορείς. Από τη στιγμή που αγάπησες κάτι, έναν άνθρωπο, ζώο ή πράγμα, δεν θα παύσει ποτέ να υπάρχει. (Μαριτίνα Μ.)

'Ερως ... είναι το πάθος, η μαγεία και ο πιο γλυκός πόνος.... Είναι το πιο έντονο συναίσθημα. Είναι η απόλυτη αφοσίωση σε κάποιον και σε κάτι.(Μελίνα Μ.)

Αγάπη είναι να δίνεις και να παίρνεις απ' τους άλλους: στοργή, συμπαράσταση, σεβασμό. Είναι να νοιάζεσαι για τον άλλον πιο πολύ άπ΄τον εαυτό σου...Αγάπη είναι ένα τόξο που στοχεύει στην καρδιά και στο μυαλό. (Κωνσταντίνα Κ.)

'Ερως  είναι μια έννοια ανεξήγητη. Φέρνει πόνο, αλλά γλυκό.  Φέρνει αγχος, αλλά ζεστό. Κάνει το δύο ένα. Είναι το άλφα και το ωμέγα στους ανθρώπου την καρδιά. (Νίκος Μ.)

Αγάπη είναι τα συναισθήματα  που νιώθει ένας άνθρωπος έντονα για κάτι, είτε είναι άνθρωπος, είτε είναι άθλημα, ή φαγητό. Η αγάπη σαν πράξη είναι να βλέπεις αυτό το πράγμα που αγαπάς και απευθείας να σου έρχονται θετικά συναισθήματα. Και συναισθήματα λατρείας. ('Αγγελος Μ.)

'Ερως  είναι μια λέξη και ένα συναίσθημα που δεν κρατάει πολύ. Όταν δύο άτομα είναι ερωτευμένα μεταξύ τους, θα έρθει η στιγμή που θα βαρεθούν και θα χάσουν αυτά τα συναισθήματα. (Ράνια Λ.)

Αγάπη είναι να δέχεσαι τον άλλον με τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του, να τον συγχωρείς όταν σε πληγώνει και να τον αγαπάς, χωρίς να σε ενδιαφέρει, αν σε αγαπάει πίσω. Αυτό είναι η πραγματική αγάπη. Να στεναχωριέσαι όταν στεναχωριέται και να χαίρεσαι όταν χαίρεται. Παρόλο που η αγάπη είναι αποκαΐδι του έρωτα, είναι πιο δυνατή και παντοτινή. (Στελλίνα Μ.)

'Ερως  είναι να βλέπεις το αγαπημένο σου πρόσωπο και να μην μπορείς να συγκρατήσεις το χαμόγελό σου. (Μαριλίνα Μπ.)

Αγάπη είναι ... Όπως ένας στρατιώτης που δεν αφήνει ποτέ αυτό που αγαπάει...και το προστατεύει....όπως και πολεμάει για αυτό. (Ντόμινικ Κ.)

'Ερωτας είναι....σαν ένας άνθρωπος που δεν βλέπει....Όταν αρχίζει να μην βλέπει, δεν ξέρει πού πάει...! (Ντόμινικ Κ.)

'Ερως είναι ένα συναίσθημα το οποίο θεωρώ ότι είναι όμορφο και ταυτόχρονα ψυχοφθόρο. Μας τρελαίνει αλλά μας αρέσει κιόλας, γιατί μας δίνει ζωή. (Αλίκη-Μαρία Κ.)

Ο 'Ερωτας είναι η αφοσίωση, η πίστη, η εκμυστήρευση, το ενδιαφέρον, η στοργή και το πάθος προς έναν άνθρωπο, τον

οποίο διαλέγουμε ως συνοδοιπορο στην ζωή μας. (Γιώργος Μ.)

Κατά τη γνώμη μου, οΈρωτας είναι πιο ισχυρός από την αγάπη, μα είναι και βραχυπρόθεσμος.΄Ερωτας είναι το συναίσθημα που νιώθεις για κάποιον που σε κάνει να ενθουσιάζεσαι, σε ικανοποιεί, σε κάνει να είσαι εκτός εαυτού, και σε κάνει να ζηλεύεις. (Γεράσιμος Μ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τη συμμετοχή σας!

Σας αφιερώνω και ενα δικό μου ερωτικό ποίημα. Είναι από το βιβλίο μου Ποιήματα 2009-2017 (Εκδόσεις Βακχικόν 2021)

ΔΙΚΗ ΣΟΥ

Δες με!
Καλύτερη και από μαριονέτα.
Λύνομαι
Και πάλι δένομαι
(είμαι θεατράλε)
Σε στραβοκοιτάω!
Το σώμα μου
Αλλάζει σχήμα
Σκέτο ζυμάρι
Πλάθεται ανάλογα
Χύνω πολύ ιδρώτα
για να γίνω η λέξη σου
Το αριστερό μου χέρι
αγγίζει την πλάτη σου.
Το δεξί μου πόδι
χαϊδεύει τη μύτη σου.
Το στήθος μου
αναζητά απεγνωσμένα
το στέρνο σου
(αλλόκοτοι χαιρετισμοί ανταποδίδονται).
Το μάτι μου πάλι
τρώει το δικό σου μάτι
Τ’ αυτιά μου πίνουν μονορούφι
τον βήχα σου
Ένα από τα μπροστινά δόντια μου
ροκανάει τη γλώσσα σου.
Κι όλα αυτά χωρίς να είναι καν
φθινόπωρο.
(Τέλος πάντων, χωρίς να είναι καν
η εποχή των εραστών)
Χωρίς να ελέγχω τις χειρονομίες μου,
Χορεύω τον έρωτα
Αναιρούμαι
Ανθίζω
Αναπλάθομαι
Ανήκω

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Leave a Reply