English

ΟΙ 5 ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1.Μπάλος

Χανιά, Κρήτη

Η παραλία του Μπάλου, η οποία είναι ταυτόχρονα ένας εξωτικός παράδεισος και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενθουσιάζει τους επισκέπτες των Χανίων εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα είναι μια από εκείνες τις δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας που φιγουράρουν σε περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Και μόνο η θέα της λιμνοθάλασσας όπως φτάνεις στην παραλία, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η φήμη του Μπάλου ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και της Κρήτης είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η ροζ απόχρωση της άμμου οφείλεται στα θρυμματισμένα κοχύλια, ενώ τα γαλαζοπράσινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις. Συμπληρωματικά υπάρχει εδώ το ακρωτήριο Τηγάνι - άλλοτε νησίδα και άλλοτε χερσόνησος, ανάλογα με την παλίρροια. Λοιπόν ναι, το Instagram φτιάχτηκε για τοποθεσίες ακριβώς όπως αυτή!

Λιμνοθάλασσα Μπάλου (Κίσσαμος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

2.Ναυάγιο

Ζάκυνθος, Ιόνια Νησιά

Μια παραλία που δε μπορεί να λείπει από τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα οφείλει τη φήμη της σε ένα παλιό καράβι με την ονομασία Παναγιώτης. Αυτό το καράβι ναυάγησε και έγινε πρωταγωνιστής χιλιάδων φωτογραφιών και βίντεο, κάνοντας το νησί της Ζακύνθου διάσημο σε όλο τον κόσμο! Η παραλία, όπου προσάραξε, αποτελεί ένα μαγικό σκηνικό με τους απόκρημνους λευκούς βράχους, τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο.

 

 

Παραλία Ναυάγιο (Αναφωνήτρια, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

 

3. Πλατανάκια, Κίσσαμος

Στην έξοδο του φαραγγιού του Κάμπου όπου φτάνει μοναδικό μονοπάτι που περνάει μέσα από πλατάνια.Τα Πλατανάκια βρίσκονται 61km νοτιοδυτικά των Χανίων, 31km νότια της Κισσάμου και 5km βορειοδυτικά του χωριού Κάμπος.

4. Άσπρουλας, Κουφονήσι 

Τροπική Αφρικανική άμμος, καταγάλανα νερά και υπέροχοι γεωλογικοί σχηματισμοί τριγύρω. Βρίσκεται στο Κουφονήσι, ένα μικρό και άνυδρο νησί 4 μίλια νότια του Γούδουρα και 80km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου.

 

5. Άγιοι Ανάργυροι, Αγιά Φωτιά 

Πεύκα στους γκρεμούς και κροκαλοπαγή πετρώματα. Αυτή την παραλία θα την συναντήσετε 47km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 13km ανατολικά της Ιεράπετρας. Έχει πάρει το όνομα της από την ομώνυμη κοντινή εκκλησία. Έχει ψιλό βότσαλο και ήρεμα καθαρά νερά, ενώ ο βυθός σε μερικά σημεία είναι βραχώδης. Η παραλία είναι εντελώς άγνωστη, καθώς προστατεύεται από μεγάλους βράχους που την κρύβουν από τον κεντρικό δρόμο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Έτσι, δεν μαζεύει καθόλου κόσμο και ενδείκνυται για απομόνωση.

Αξιοθέατα της Κρήτης

1.ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ: Η χρυσή πέτρινη εκκλησία του μοναστηριού στο Αρκάδι κοντά στο Ρέθυμνο αξίζει μια επίσκεψη για τα Ενετικά γλυπτά του και το μοναδικό καμπαναριό. Συμβολίζει ακόμα της ιστορία του αγώνα της Κρήτης για την ανεξαρτησία. Το 1866, πάνω από 1.000 άνθρωποι κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του νησιού κατά της Τουρκοκρατίας. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι αποθήκες πυρίτιδας εξερράγησαν και εκατοντάδες πρόσφυγες σκοτώθηκαν. Όσοι γλίτωσαν την έκρηξη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ένα μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.

2. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ: Ξεκινώντας από τον Ομαλό, η θρυλική διαδρομή της Σαμαριάς στα Λευκά Όρη ξετυλίγεται μέσα σε ένα στενό, βραχώδες φαράγγι για 18 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει στην Αγία Ρούμελη. Από εκεί , τα καραβάκια μεταφέρουν τους πεζοπόρους στη Χώρα Σφακίων, όπου λεωφορεία και ταξί συνδέουν το σημείο με το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά δίνει στους περιπατητές την ευκαιρία να δουν αγριοκάτσικα, χαλιά με άγρια βότανα και αρπακτικά πουλιά.

Κρήτη: Ανοίγει το Σάββατο το φαράγγι της Σαμαριάς -Με μάσκα η διέλευση, τι  πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες - iefimerida.gr

3.Κνωσος:Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού (ή Κνωσσού), σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού.

Κνωσός, το Μινωικό Παλάτι | Agioklima Rural Tourism

Το ανάκτορο αναπτύσσεται γύρω από τη μεγάλη Κεντρική Αυλή, χώρο δημόσιων συγκεντρώσεων. Δεύτερη αυλή, η Δυτική, αποτελούσε την επίσημη πρόσβαση στο ανάκτορο αλλά και χώρο τελετών.

Στη δυτική πτέρυγα εντάσσονται οι επίσημοι χώροι διοικητικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων: το Τριμερές Ιερό, τα Ιερά Θησαυροφυλάκια και οι Υπόστυλες Κρύπτες. Ξεχωρίζει η Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον αλαβάστρινο θρόνο που πλαισιώνεται από θρανία. Στη νότια πτέρυγα σημαντικότεροι χώροι είναι το Νότιο Πρόπυλο, ο Διάδρομος της Πομπής και η Νότια Είσοδος με την τοιχογραφία του πρίγκηπα με τα Κρίνα. Στην ανατολική πτέρυγα εντάσσονται χώροι κατοίκησης και μεγάλες αίθουσες υποδοχής, με κυριότερες την Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων και το Μέγαρο της Βασίλισσας. Σε αυτές οδηγεί το επιβλητικό μεγάλο Κλιμακοστάσιο.

Από τη Βόρεια Είσοδο γινόταν η επικοινωνία με το λιμάνι της Κνωσού. Η Βόρεια Είσοδος πλαισιώνεται από υπερυψωμένες στοές, από τις οποίες η δυτική κοσμείται με την τοιχογραφία του Κυνηγιού Ταύρου.

Μεγάλος λιθόστρωτος πομπικός δρόμος, ο Βασιλικός Δρόμος, οδηγούσε από το Μικρό Ανάκτορο και την πόλη στη βορειοδυτική γωνία του ανακτόρου, όπου διαμορφώνεται υπαίθριος θεατρικός χώρος.

Ανάκτορο Κνωσού

Ανάκτορο Κνωσού

Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν ο μινωικός οικισμός και στους λόφους, τα νεκροταφεία. Σημαντικά οικοδομήματα της ίδιας περιόδου είναι: η Νότια Οικία, η Οικία του ιερού Βήματος, το Μικρό Ανάκτορο, ο Ξενώνας, η Βασιλική Έπαυλη και ο Τάφος-Ιερό. Από τη ρωμαϊκή Κνωσό σημαντικό οικοδόμημα είναι η Βίλλα του Διονύσου με ψηφιδωτά δάπεδα (2ος αι. μ.Χ.).

Το 1961 αποκαλύφθηκαν νεολιθικά οικήματα κάτω από την αυλή των ανακτόρων[2]. Τα πολυάριθμα, εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, αγγεία, σκεύη, ειδώλια, το αρχείο πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, καθώς και τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

4.Η Σπιναλόγκα ή Καλυδώνα: είναι ένα μικρό νησί με έκταση 0,100 τ.χλμ., το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στον δήμο Αγίου Νικολάου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.

Σπιναλόγκα – το πρώτο σε επισκεψιμότητα νησάκι της Κρήτης

Λεπροκομειο:Στις 30 Μαίου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο. Χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ' εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Ιστορία:Ο Ενετός χαρτογράφος Βιντσέντσο Κορονέλλι υποστηρίζει πως η Σπιναλόγκα δεν ήταν πάντα νησί, αλλά ήταν φυσικά ενωμένη με την γειτονική χερσόνησο Κολοκύθα. Αναφέρει πως το 1526, οι Ενετοί κατέστρεψαν μέρος της χερσονήσου και δημιούργησαν το νησί. Λόγω της τοποθεσίας του το νησί ήταν ήδη οχυρωμένο από την αρχαιότητα προκειμένου να προστατευθεί η είσοδος στο λιμάνι της αρχαίας πόλης Ολούς.

5.Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου: αποτελούν μεγάλου μεγέθους οχυρωματικό έργο, για την κατασκευή του οποίου εργάστηκαν πολλοί μηχανικοί και τεχνίτες και δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά. Τα τείχη άρχισαν να κατασκευάζονται το 1462 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1669, με την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς. Τα αρχικά σχέδια των ενετικών τειχών ήταν του Τζάνο ντα Κομποφρεγκόζο, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκαν από τον Μικέλε Σανμικέλι (en) και η τελική χάραξη είναι έργο του Τζούλιο Σαβορνιάν (it).

Τα τείχη έχουν περίγραμμα που προσομοιάζει ένα ισοσκελές τρίγωνο, με τη βορεινή πλευρά να είναι παραθαλάσσια και να αποτελεί τη βάση του τριγώνου και τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στο νότιο άκρο να αποτελεί την κορυφή του τριγώνου. Η παραθαλάσσια πλευρά των τειχών και έχει μήκος περίπου 2,7 χλμ. Το συνολικό μήκος των τειχών είναι περίπου 7 χλμ. Στις χερσαίες πλευρές του υπάρχουν επτά προμαχώνες, ο μεγαλύτερος στην κορυφή του τριγωνικού περιβόλου είναι ο προμαχώνας του Μαρτινέγκο. Το τείχος διέθετε τις εξής πύλες, τις Σαμπιονάρα, του Αγίου Γεωργίου, Ιησού, Μαρτινένγκο, Βηθλεέμ, Παντοκράτορα, Αγίου Ανδρέα, Δερματά και του λιμανιού ή Μώλου.

Αθέατη Πόλη 2015 – Ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη – Flashnews.gr