Εκτέλεση
Η τέλεια βασιλόπιτα
Όλοι, πολύ εύκολα, μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας σπιτική βασιλόπιτα αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες από την Αργυρώ. Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για να γίνει η καλύτερη παραδοσιακή, αφράτη, φουσκωτή και εύκολη βασιλόπιτα από την Αργυρώ, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πριν ξεκινήσουμε τη βασιλόπιτα,
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
Για το μίγμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
- Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
- Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.
- Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
- Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
- Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα ωραίο γλάσσο ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!
Λίγα ακόμα μυστικά για την καλύτερη βασιλόπιτα
•Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
Views: 5