ΔΙΠΛΕΣ
Μερίδες 15
Θερμίδες 300θερμίδες
Υλικά
- 5 αυγά
- 500 γρ. αλεύρι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. λάδι
- 150 γρ. καρύδια
Εκτέλεση
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι στην άκρη.
-
Σε μπολ μεγάλο χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ούζο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
-
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε με τα χέρια και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα.
-
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα κομμάτια και μετά ξανά στη μέση.
-
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης. Το πατάμε λίγο με το χέρι. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο.
-
Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
-
Κόβουμε ορθογώνια κομμάτια ζύμης. Ένα ένα τα ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά.
-
Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λιγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
Αφού φτιάξουμε τις δίπλες, κάνουμε το σιρόπι. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το μέλι και το ελαιόλαδο.
-
Αν το σιρόπι αφρίσει, το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Όταν είναι έτοιμο (βράσει για λίγο δηλαδή), σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω.
-
Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί.
-
Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.
Views: 13