Το δεύτερο κείμενο της κυρίας Βρετέα

Με χαρά δημοσιεύουμε το δεύτερο κείμενο που μας έστειλε η κυρία Βρετέα για το ιστολόγιο του Στ'2:

2 Απριλίου, 2024

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Αγαπημένα μου παιδιά,

Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις πάνω στην δύναμη του λόγου στο βιβλίο του Ε.Β. White, Σάρλοτ η Αραχνούλα.

Η ιστορία κλείνει με αυτή την παράγραφο:

« Ο Γουίλμπορ δεν ξέχασε ποτέ την Σάρλοτ. Παρ’ όλο που αγάπησε τα παιδιά της και τα εγγόνια της με στοργή, καμιά από τις νέες αράχνες δεν πήρε την θέση της στην καρδιά του. Εκείνη έμεινε γι’ αυτόν κάτι το ξεχωριστό. Δεν συμβαίνει συχνά να συναντήσεις κάποιον που να ναι πραγματικός φίλος και καλός συγγραφέας κι η Σάρλοτ ήταν και τα δύο.»

Το βιβλίο είναι μία ιστορία φιλίας, κουράγιου, και αυτοθυσίας. Η Σάρλοτ αποφασίζει να σώσει το γουρουνάκι, με την βοήθεια και των άλλων φίλων στο στάβλο, κάτι που ούτε η Φέρν μπορούσε να επιτύχει, παρ’ όλη την αγάπη της για τον Γουίλμπορ. Εκείνο που τον σώζει είναι η δύναμη των λέξεων που διαλέγει η Σάρλοτ, με την βοήθεια του Τέμπλετον, να υφάνει στο δίκτυ της, και η επιρροή που ασκούν στην οικογένεια του Ζούκερμαν, στον Λούρβη και αργότερα σε όλο το χωριό. Και ποιες είναι αυτές οι δυναμικές, εξελικτικές λέξεις;

Σπουδαίο Γουρούνι

Τέλειο

Λαμπερό

Ταπεινό

Αυτές οι πέντε λέξεις δείχνουν τα θετικά συναισθήματα της Σάρλοτ προς τον Γουίλμπορ, την ακλόνητη αφοσίωσή της στην φιλία τους. Τα λόγια που ύφανε - έγραψε είναι σύμβολο της δύναμης της γλώσσας. Οι τέσσερις αυτές θετικές λέξεις άλλαξαν την τύχη του Γουίλμπορ. Έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αλλαγή συμπεριφοράς του Ζούκερμαν και των συγχωριανών του για την σωτηρία του μικρού γουρουνιού.

Μπορούμε να πούμε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν αντίκτυπο στις πράξεις μας - σχέσεις μας με την κοινωνία, και στο πώς αντιδρούν τα πρόσωπα με τα οποία συναναστρεφόμαστε. Αρνητικές λέξεις φέρνουν αρνητικό αποτέλεσμα, θετικές ευεργετικό.

Η ελληνική μας γλώσσα είναι τόσο πλούσια, δεν παύω να θαυμάζω την λογοτεχνία μας, τους ποιητές μας, την Ιστορία μας. Προσπαθώ να εμπλουτίζω το λεξιλόγιό μου με το να βρίσκω συνώνυμες και αντώνυμες λέξεις. Δοκιμάστε το!

Οι λέξεις έχουν ΔΥΝΑΜΗ. Οι σωστές και θετικές δεν κοστίζουν, το αποτέλεσμα όμως είναι αποκαλυπτικό στην διάθεση, ψυχολογία, συμπεριφορά, και στις αρμονικές σχέσεις των ανθρώπων. Φέρνουν στο φως τον καλύτερο εαυτό μας. Όλοι ξέρουμε ότι ο Γουίλμπορ δεν είναι τέλειος, αλλά κάνει ό,τι μπορεί να δικαιώσει την Σάρλοτ, δέχεται την καλοσύνη της με ευγνωμοσύνη, ταπεινότητα και προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι όταν διδάσκω τους μαθητές μου, εκείνο που με απασχολεί, δεν είναι αυτό που τους δίδαξα, αλλά πως θα σκέπτονται και τι θα ονειρεύονται όταν τους αγκαλιάσει ο Ύπνος / Μορφέας το βράδυ στα κρεβατάκια τους! Θέλω να αισθάνονται ευτυχισμένοι και χαρούμενοι να έχουν ευχάριστες σκέψεις. Ο φόβος εμποδίζει την σωστή σκέψη, ενώ η ηρεμία ανοίγει άλλους ορίζοντες.

Ο δάσκαλός σας, κύριος Φίγγος, θα σας βοηθήσει να το συζητήσετε εκτενέστερα.

Με θερμούς Χαιρετισμούς

Τζίλντα Βρετέα

Δασκάλα Ελληνικών και Μουσικής

Leave a Reply