Updated on May 18, 2020
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
Μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τις μέρες που "μένουμε σπίτι" είναι η επίσκεψη σε ελληνικά και διεθνή μουσεία. Πάρα πολλά μουσεία στη χώρα μας και ανά τον κόσμο, τώρα που είναι κλειστά, παρέχουν στους ιστοτόπους τους τη δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης, παρουσιάζουν τα σημαντικά τους εκθέματα σε βίντεο και προβάλλουν το υλικό εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί γι' αυτό το διάστημα.
Οι μαθητές του Α΄2 εκμεταλλεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να ταξιδέψουν νοερά σε τόπους και χρόνους, εντόπισαν σημεία ενδιαφέροντος και σας τα προτείνουν, με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου).
Updated on May 18, 2020
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Ένα μουσείο που με έχει εντυπωσιάσει είναι το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Bρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ. Είναι ένα τεράστιο μουσείο με καταπληκτική διακόσμηση και πελώριες αίθουσες με φυτά, δεινόσαυρους και άλλα προϊστορικά ζώα. Μπαίνοντας στον χώρο αυτό, υπάρχει ένας τεράστιος σκελετός δεινόσαυρου ο οποίος με είχε εντυπωσιάσει όταν επισκέφτηκα το μουσείο. Στο κτίριο κάθε αίθουσα έχει διαφορετική θεματική και καλύπτουν όλες τις απορίες των επισκεπτών από τη στιγμή που θα εισέλθουν, καθώς και μπροστά από κάθε έκθεμα υπάρχει μια πινακίδα που μας ενημερώνει πλήρως για αυτό. Τέλος, το μουσείο δέχεται κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια επισκέπτες.
Ίριδα Ράφτη
Το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εκθέματά του προσελκύουν πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους ανά χρόνο.
Ένα από τα πιο φημισμένα και εντυπωσιακά εκθέματά του είναι ο Τιτανόσαυρος. Ένας γιγαντιαίος δεινόσαυρος του παρελθόντος. Μάλιστα αναφέρεται πως λόγω του πόσο γιγαντιαίος ήταν ακόμη και ο σκελετός του, ήταν πολύ δύσκολο στους αρμόδιους υπαλλήλους να τον χωρέσουν στην αίθουσα του μουσείου, ώστε να είναι σαν όλα τα άλλα εκθέματα. Το μήκος του είναι πάνω από 36 μέτρα και ζούσε στη σημερινή Αργεντινή πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Το δέρμα του ανακαλύφθηκε στην Παταγονία, στις 25 Αυγούστου το 2009. Ήταν το πρώτο απολιθωμένο δέρμα που βρέθηκε ποτέ και ανακαλύφθηκε χάρη σε μία αποστολή που είχε χρηματοδοτήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είναι μία ανακάλυψη που σίγουρα θα μείνει στην Ιστορία, αφού ο Τιτανόσαυρος ήταν από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα πλάσματα που έχουν πατήσει ποτέ στην Γη.
Αντιγόνη Ντάσιου
Updated on May 18, 2020
ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Είναι γνωστό ότι το Bρετανικό Mουσείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί εκθέματα και από άλλους πολιτισμούς όπως της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, της Αιγύπτου. Στέκομαι ιδιαίτερα στη ζωοφόρο του Παρθενώνα που την έκλεψε ο Έλγιν. Στη ζωοφόρο πρόσεξα την τελειά πλαστική των μορφών. Θαυμάζω την τεχνική της αρχαίας Ελλάδας και με παρηγορεί η σκέψη ότι αυτά τα κομμάτια διαφημίζουν την ιστορία της Ελλάδας σε όλους τους επισκέπτες. Θα ήθελα κάποτε όμως να γυρίσουν τα ελγίνεια μαρμαρά στην Ελλάδα και όχι να πηγαίνουμε στο Λονδίνο να τα βλέπουμε, γιατί είναι κομμάτια της ιστορίας μας. Ελπίζω όταν μεγαλώσω να επισκεφτώ αυτό το μουσείο.
Μανώλης Κούρος
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας πριν λίγες μέρες «επισκέφθηκα» το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, το μεγαλύτερο μουσείο της Ευρώπης. Περιηγήθηκα στις μεγάλες αίθουσες έκθεσης και παρατήρησα τα εκατοντάδες εκθέματα του μουσείου. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα κομμάτια ελληνικών μνημείων που εκθέτονταν στο μουσείο αλλά και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των αιθουσών, εκτός από τα εκθέματα, ήταν διαθέσιμες μεγάλες αφίσες και οθόνες με πληροφορίες για μία συγκεκριμένη κατηγορία εκθεμάτων ή αρχαίους πολιτισμούς. Όσον αφορά τους αρχαίους πολιτισμούς, παρατήρησα ότι το μουσείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα τέχνης τους, όπως μωσαϊκά, κοσμήματα και έργα από πηλό, αλλά και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους, τα οποία μας δίνουν έμμεσα πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνων των εποχών. Οι εντυπώσεις μου από το Βρετανικό Μουσείο ήταν πολύ καλές και ελπίζω να το επισκεφτώ κάποια στιγμή στο μέλλον.
Κατερίνα Σκούφη
Κατά τη γνώμη μου, το πιο εντυπωσιακό έκθεμα στο βρετανικό μουσείο είναι η Κούπα του Λυκούργου. Η κούπα αυτή έχει ελληνορωμαϊκή προέλευση, και κατασκευάστηκε περίπου το 300 μετά Χριστόν. Εκτός από τη διακόσμησή της, η οποία είναι η παράσταση ενός άντρα τυλιγμένου σε περικοκλάδες, το πιο όμορφο πράγμα πάνω της είναι το γεγονός ότι φτιάχτηκε από ένα σπάνιο είδος γυαλιού που παίρνει διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το πόσο φως περνάει από μέσα του, δίνοντας στο έργο τέχνης μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση.
Μάξιμος Νάκος
Το Βρετανικό μουσείο θεωρείται το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης. Βρίσκεται στο Λονδίνο. Η είσοδος είναι δωρεάν. Παρόλο που το λέμε Βρετανικό στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί διαθέτει 8 εκατομμύρια εκθέματα από όλες τις ηπείρους. Η αφρικάνικη συλλογή βρίσκεται στον κάτω όροφο, η ασιατική στο ισόγειο και τους πάνω ορόφους, η αμερικάνικη στα βορειοανατολικά του ισογείου, ενώ τα εντυπωσιακά αιγυπτιακά εκθέματα και οι σαρκοφάγοι στη μεγάλη αυλή και τους πάνω ορόφους. Ωστόσο το κόσμημα του μουσείου δεν είναι άλλο από την ελληνική συλλογή και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η Καρυάτιδα μάλιστα προκαλεί μεγάλη συγκίνηση στους Έλληνες επισκέπτες, αφού περιμένουν κάποια στιγμή να ενωθεί με τις άλλες πέντε "αδελφές" της στην Ακρόπολη.
Παναγιώτης Λισγάρας
Το μουσείο το οποίο με εντυπωσίασε περισσότερο στο κείμενο είναι το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, καθώς εκεί υπάρχουν ιστορικά εκθέματα από πολλούς λαούς του κόσμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1759 και από τότε, έλκει εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο ετησίως. Εκεί μπορείς να βρεις από νομίσματα και μετάλλια μέχρι αγάλματα, έργα τέχνης και πολλά ακόμη. Μερικοί ισχυρίζονται πως πολλά από τα εκθέματα είναι κλεμμένα, δηλαδή οι Βρετανοί δεν πήραν την άδεια του λαού για να τα βάλουν στο μουσείο τους, αλλά κάποια εκθέματα θα είχαν καταστραφεί αν δεν τα είχαν πάρει οι Βρετανοί και τώρα δε θα είχαμε τη δυνατότητα να τα θαυμάσουμε.
Γιώργος Σαούγκος
Updated on May 18, 2020
ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ…
Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Δεν ήταν πάντα μουσείο. Αρχικά ήταν αμυντικό φρούριο, ενώ αργότερα έγινε ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας. Ως μουσείο άρχισε να λειτουργεί μετά τη Γαλλική επανάσταση. Το κτίριό του είναι μεγάλο και επιβλητικό με σήμα κατατεθέν του μια μεγάλη γυάλινη πυραμίδα που υπάρχει στην είσοδό του από το 1989, έργο του Ιεό Μινγ Πέι. Μεταξύ άλλων, η πλούσια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Στο μουσείο του Λούβρου φυλάσσονται περίπου 445.000 έργα τέχνης, ενώ διαθέσιμα για τους επισκέπτες είναι μόνο το 8 τοις εκατό από αυτά.
Κέλλυ Κυραμάριου
Πολλά ήταν τα μουσεία που ήθελα να περιγράψω, αλλά εκείνο που θα κέρδιζε περισσότερο τις εντυπώσεις, από το μοναδικό του σχήμα και την κατασκευή του που είναι ασυνήθιστη, είναι το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι η είσοδος στο μουσείο γίνεται υπόγεια, ενώ στο πάνω μέρος της υπάρχει γυάλινη οροφή με σχήμα πυραμίδας.
Το Μουσείο περιλαμβάνει μεγάλο πλούτο εκθεμάτων. Επίσης, ο Ναπολέοντας, με τις μάχες που έδωσε και τους πολέμους που κέρδισε, είχε μεταφέρει αναρίθμητες αρχαιότητες από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.
Χαρακτηριστικά γλυπτά του μουσείου είναι:
- Αφροδίτη της Μήλου: από τα γνωστότερα γλυπτά της ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στη Μήλο το 1820,
- Νίκη της Σαμοθράκης, από τον ναό των Μεγάλων Θεών στο νησί της Σαμοθράκης,
- Έρως και Ψυχή, του Ιταλού Α. Κανόβα.
Ορέστης Ματακούλης
Updated on May 18, 2020
ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου είναι αυτά του Βατικανού και το πιο ονομαστό και εντυπωσιακό τμήμα του είναι η Καπέλα Σιξτίνα. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ένα παρεκκλήσι και έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Τζοβανίνο ντε Ντόλτσι, με εντολή του Πάπα Σίξτου Δ’. Αποτελείται από μία μεγάλη αίθουσα με έναν τεράστιο θόλο, ο οποίος είναι καλυμμένος με τοιχογραφίες. Τις τοιχογραφίες στους πλαϊνούς τοίχους, όπως και στην οροφή τις έχουν ζωγραφίσει μεγάλοι καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μποτιτσέλι, ο Σινιορέλλι και αρκετοί άλλοι. Η πιο διάσημη σκηνή είναι “η δημιουργία του Αδάμ”. Σε αυτή την τοιχογραφία το χέρι του Θεού συναντά το χέρι του ανθρώπου και έτσι του δίνει ζωή. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ένα αξιοθαύμαστο καλλιτεχνικό οικοδόμημα και σίγουρα αξίζει κάποιος να το δει από κοντά.
Σοφία Μυλωνίδου
Το συγκεκριμένο έκθεμα, «Το κορίτσι με τη ρακέτα», είναι ένα έργο του γνωστού γάλλου ζωγράφου Ζαν Σιμεόν Σαρντέν και βρίσκεται στο μουσείο της Φλωρεντίας Ουφίτσι. Αναπαριστά ένα κορίτσι δεκατεσσάρων ετών, πιθανόν μιας πλούσιας οικογένειας, το οποίο κρατά μια ρακέτα κι ένα μπαλάκι του badminton. Από την εικόνα δεν μπορούμε να καταλάβουμε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αλλά η διάθεσή της είναι εμφανής. Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι και αρκετά δραστήριο. Τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης του είναι σκοτεινά, αλλά δίνουν έμφαση στη μορφή του κοριτσιού. Ο δημιουργός, αποτυπώνει την καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και τον πολιτισμό της εποχής του. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, γιατί αν κανείς εξαιρέσει την ενδυμασία του κοριτσιού, που προδίδει την εποχή στην οποία ζει, ο πίνακας θυμίζει ένα έργο της σύγχρονης εποχής.
Εβελίνα Λιούτα
Το έκθεμα που με εντυπωσίασε περισσότερο στην Πινακοθήκη Ουφίτσι, στη Φλωρεντία, είναι το “Ιουδήθ και Ολοφέρνης” της ζωγράφου Artemisia Gentileschi. Είναι μια σκληρή σκηνή που δείχνει την Ιουδήθ, μια γενναία και τολμηρή χήρα, μαζί με την υπηρέτριά της να αποκεφαλίζει τον εχθρό στρατηγό Ολοφρένη, για να σώσει τους Ισραηλήτες από τους Ασσύριους κατακτητές. Ο Ολοφρένης είναι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι και οι δύο γυναίκες στέκονται δίπλα του και προσπαθούν να τον σκοτώσουν με ένα μεγάλο σπαθί. Τελικά, ο στρατηγός αρχίζει να αιμορραγεί. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στον πίνακα είναι οι δύο γυναίκες, που φαίνονται πολύ αποφασισμένες γι' αυτό που κάνουν.
Ράνια Λύκου
Updated on May 18, 2020
ΕΝΑ ΚΟΜΨΟΤΕΧΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ένα από τα εκθέματα που μου έκαναν εντύπωση κατά τη διάρκεια της περιήγησής μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, είναι το παρακάτω βραχιόλι. Είναι δημιουργία της Αρχαϊκής εποχής, φτιαγμένο από «καθαρό» ασήμι (9.25). Οι δύο διαδοχικές σπείρες καταλήγουν σε προσομοιώσεις κεφαλιών φιδιών. Παρόλο που στη σημερινή εποχή θεωρείται ένα απλό βραχιόλι, στην Αρχαϊκή εποχή ήταν ένα έργο τέχνης.
Φωτεινή Μάντζιου
Updated on April 27, 2020
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
της Σοφίας Μυλωνίδου
Στις αρχές του 2020 εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα. Μετά από λίγο καιρό, στα τέλη του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στα μέσα του Μάρτη έκλεισαν σχολεία, Πανεπιστήμια και πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας και αναγκαστήκαμε να μείνουμε στο σπίτι, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να μη βαριόμαστε αυτήν την περίοδο, αλλά κατά τη γνώμη μου η καλύτερη είναι η γυμναστική. Είναι εύκολο να βρούμε ασκήσεις για να χάσουμε βάρος, για να γυμνάσουμε όλο το σώμα ή μόνο ένα σημείο του. Βρίσκονται σε βιντεάκια του youtube, σε ειδικές εφαρμογές, καθώς και στην τηλεόραση και μάλιστα όλα αυτά δωρεάν. Βέβαια τη μεγαλύτερη ποικιλία έχει το youtube. Εκεί βλέπεις βίντεο με χορό, πολεμικές τέχνες, εκγύμναση κοιλιακών, αδυνάτισμα, yoga, πιλάτες και πολλά ακόμα, για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.
Τα προγράμματα που μπορούμε να επιλέξουμε δεν είναι μόνο για τους προχωρημένους, αλλά και για τους αρχάριους. Αυτοί έχουν την δυνατότητα να γυμναστούν για λίγα μόνο λεπτά (15 με 30) τη μέρα με απλές ασκήσεις. Οι πιο εξασκημένοι μπορούν να ακολουθήσουν και μια κανονική προπόνηση περίπου της μίας ώρας. Σε όποιον δεν αρέσει η ατομική άθληση μπορεί να γυμναστεί μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του.
Η καθημερινή άσκηση θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να μην βαριόμαστε στο σπίτι και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση του εγκλεισμού πιο ψύχραιμα και λογικά.
Updated on April 27, 2020
ΧΤΙΣΙΜΟ ΠΥΡΓΩΝ ΑΠΟ…ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ
του Ορέστη Ματακούλη
Το «μένουμε σπίτι» ακούγεται μοναχικό, αλλά τώρα που όλος ο κόσμος «μένει σπίτι», όλος ο κόσμος έχει αλλάξει, όλοι έχουν βρει μια νέα δημιουργική δραστηριότητα που, πιθανόν, να μην έκαναν ποτέ. Έτσι και εγώ, αποφάσισα να αρχίσω κάτι που μου φαινόταν, αρχικά, αδύνατο και δύσκολο, αλλά και πολύ καλό για να περνάς τις ώρες ευχάριστα - και αυτό ήταν το να χτίζω πύργους από τραπουλόχαρτα.
Εκείνο που με προσέλκυσε σε αυτή τη δραστηριότητα ήταν ένα στοίχημα που έβαλα με τον μικρό μου αδερφό. Το στοίχημα ήταν ποιος θα κτίσει πρώτος έναν πύργο από τραπουλόχαρτα με τρεις κώνους για βάση. Έπειτα, αφού κέρδισα, μου ζήτησε να επαναλάβουμε την προσπάθεια, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικές προϋποθέσεις. Μου ζήτησε να φτιάξουμε έναν πύργο με τέσσερις κώνους για βάση.
Είναι πολύ απλό: πρέπει να βάλεις για βάση τραπουλόχαρτα σε σχήμα Λ. Μετά, πρέπει να στηρίξεις πάνω σε αυτά άλλα τραπουλόχαρτα και στη συνέχεια να φτιάξεις βάσεις κι από πάνω, μέχρι να μην μπορείς να βάλεις άλλες. Εκείνο που σε προκαλεί να χτίσεις τον πύργο είναι το ότι η επιφάνεια των τραπουλόχαρτων είναι λεία και έτσι εκείνα γλιστρούν, σαν ντόμινο, με το οικοδόμημα να καταρρέει όλο.
Σε τέτοιες ώρες σαν τις τωρινές χρειαζόμαστε υπομονή, επιμονή και δημιουργικότητα. Μπορεί να μας λείπει το σχολείο, οι φίλοι μας και το να βγαίνουμε έξω, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να τηρούμε τα μέτρα, για να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην καθημερινότητα του χθες.
Updated on April 24, 2020
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
της Εβελίνας Λιούτα
«Μένουμε σπίτι», ένα σύνθημα μεγάλης αξίας. Όσο κι αν ακούγεται μοναχικό, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και να διασκεδάσει, με την οικογένειά του ή ακόμη και μόνος του. Είναι μια καλή αφορμή για όλους να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να γνωρίσουν τις δεξιότητές τους και να περάσουν ευχάριστα με τους δικούς τους.
Μια καλή ιδέα είναι η μαγειρική. Αυτή η δραστηριότητα σε φέρνει πιο κοντά στην οικογένειά σου, περνάς δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο σου και έχετε και κάτι να φάτε μετά από την όλη διαδικασία. Η μαγειρική, εξάλλου , είναι ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων.
Το πιο διασκεδαστικό για εμένα είναι η εκτέλεση των γλυκών! Κάθε φορά είναι ένας πειραματισμός, αφού πειραματιζόμαστε για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την προηγούμενη προσπάθειά μας. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης λερωνόμαστε, γελάμε και σκεφτόμαστε καινούριες ιδέες για το γλυκό που ετοιμάζουμε. Αν κάποια φορά δεν θυμόμαστε τη συνταγή, μας πιάνουν τα γέλια και προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στο γλυκό. Όταν πια είναι έτοιμο, μαζευόμαστε στο τραπέζι και λέμε την άποψή μας, έτσι ώστε την επόμενη φορά να πετύχουμε ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα.
Τελικά, η δημιουργικότητα και η φαντασία σε τέτοιες καταστάσεις είναι απαραίτητες. Μπορεί να μας λείπουν το σχολείο και οι φίλοι μας, αλλά πρέπει να το δούμε και ως μια ευκαιρία να ασχοληθούμε και με διαφορετικά θέματα.
Updated on April 24, 2020
ORIGAMI
του Μάξιμου Νάκου
Εξαιτίας της καραντίνας στην οποία βρισκόμαστε, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να παραμείνουμε δημιουργικοί. Για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, πρέπει να βρούμε μια δραστηριότητα που θα μας βοηθήσει να μη χάσουμε τη δημιουργικότητα μας. Μία που θα σας πρότεινα εγώ είναι το origami.
Η λέξη origami προέρχεται από τις γιαπωνέζικες λέξεις ori (διπλώνω) και kami (χαρτί) και, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος από το όνομα, έχει να κάνει με το δίπλωμα χαρτιού. Πιο συγκεκριμένα το δίπλωμα χαρτιού με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός σταθερού σχήματος χωρίς τη χρήση κόλλας, ζελοτέιπ ή άλλων σταθεροποιητικών. Δύο εύκολα origami που σχεδόν όλοι ξέρουν ή έχουν δει πώς να κατασκευάζουν είναι το καραβάκι και η σαΐτα. Ενώ το καραβάκι έχει ένα μόνο σχέδιο, η σαΐτα έχει χιλιάδες διαφορετικά σχέδια, τα οποία όχι μόνο αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον πετάει, αλλά αλλάζουν εντελώς και το σχήμα της. Ξεκινώντας με αυτά εξοικειώνεται κανείς και μπορεί να περάσει σε πιο περίπλοκους τρόπους διπλώματος.
Έχοντας αποκτήσει περισσότερη εμπειρία με τα origami, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο περίπλοκα σχέδια, τα οποία είναι επίσης και πολύ όμορφα διακοσμητικά. Τα περισσότερα σχέδια δημιουργούνται από ένα μόνο χαρτί, όπως ο γερανός. Τα πιο εντυπωσιακά σχέδια όμως κατά τη γνώμη μου, είναι μια κατηγορία από origami που ονομάζονται kusudama. Τα σχέδια αυτά δημιουργούνται από x ίδια κομμάτια διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία ενώνονται για να δημιουργήσουν γεωμετρικά, τρισδιάστατα σχέδια.
Ενώ το origami δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που θα καταφέρετε να τελειοποιήσετε εύκολα, είναι κάτι το οποίο όχι μόνο θα σας κρατήσει δημιουργικούς, αλλά επίσης θα διακοσμήσει τον χώρο σας. Πώς το ξέρω; Το δωμάτιο μου είναι γεμάτο origami και διπλωμένα χαρτιά.