ORIGAMI

του Μάξιμου Νάκου

Εξαιτίας της καραντίνας στην οποία βρισκόμαστε, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να παραμείνουμε δημιουργικοί. Για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, πρέπει να βρούμε μια δραστηριότητα που θα μας βοηθήσει να μη χάσουμε τη δημιουργικότητα μας. Μία που θα σας πρότεινα εγώ είναι το origami.

Η λέξη origami προέρχεται από τις γιαπωνέζικες λέξεις ori (διπλώνω) και kami (χαρτί) και, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος από το όνομα, έχει να κάνει με το δίπλωμα χαρτιού. Πιο συγκεκριμένα το δίπλωμα χαρτιού με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός σταθερού σχήματος χωρίς τη χρήση κόλλας, ζελοτέιπ ή άλλων σταθεροποιητικών. Δύο εύκολα origami που σχεδόν όλοι ξέρουν ή έχουν δει πώς να κατασκευάζουν είναι το καραβάκι και η σαΐτα. Ενώ το καραβάκι έχει ένα μόνο σχέδιο, η σαΐτα έχει χιλιάδες διαφορετικά σχέδια, τα οποία όχι μόνο αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον πετάει, αλλά αλλάζουν εντελώς και το σχήμα της. Ξεκινώντας με αυτά εξοικειώνεται κανείς και μπορεί να περάσει σε πιο περίπλοκους τρόπους διπλώματος.

Έχοντας αποκτήσει περισσότερη εμπειρία με τα origami, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο περίπλοκα σχέδια, τα οποία είναι επίσης και πολύ όμορφα διακοσμητικά. Τα περισσότερα σχέδια δημιουργούνται από ένα μόνο χαρτί, όπως ο γερανός. Τα πιο εντυπωσιακά σχέδια όμως κατά τη γνώμη μου, είναι μια κατηγορία από origami που ονομάζονται kusudama. Τα σχέδια αυτά δημιουργούνται από x ίδια κομμάτια διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία ενώνονται για να δημιουργήσουν γεωμετρικά, τρισδιάστατα σχέδια.

Ενώ το origami δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που θα καταφέρετε να τελειοποιήσετε εύκολα, είναι κάτι το οποίο όχι μόνο θα σας κρατήσει δημιουργικούς, αλλά επίσης θα διακοσμήσει τον χώρο σας. Πώς το ξέρω; Το δωμάτιο μου είναι γεμάτο origami και διπλωμένα χαρτιά.

Leave a Reply