English

Οι μαθητές ζωγραφίζουν ιστορικά διδακτήρια της Σίφνου

Παράλληλα με το πρόγραμμα,  με την καθηγήτρια των εικαστικών κ.Μαρία Τζιροζίδου ζωγραφίσαμε τα κτήρια όπου λειτούργησαν ιστορικά σχολεία της Σίφνου. 

Τα έργα μας αυτά θα ενσωματωθούν στην τελική παρουσίαση της εργασίας, η οποία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων.

 

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Φυτειά, όπου πιθανολογείται ότι λειτούργησε το πρώτο "Ελληνικό Σχολείο" ( 1650-1687) και αργότερα μεταστεγάσατηκε η Σχολή της Σίφνού ή "Ελληνομουσείον Σίφνου" (1835-1854)

 

Το "Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους" στο Κάστρο της Σιφνου (1687-1835)
Το ιστορικό κτήριο του Ελληνικού Σχολείου Σίφνου ή Σχολαρχείου Σίφνου (1854-1938) στον Άγιο Αρτέμιο, όπου λειτούργησε και το "Ημιγυμνάσιο" Σίφνου ως το 1938. Επαναλειτούργησε το 1958 και στέγασε το Γυμνάσιο Σίφνου ως το 1988.

 

Το σημερινό κτήριο του Γυμνασίου με Τ.Λ. Σίφνου που λειτουργεί από το 1935, αρχικά ως Δημοτικό Σχολείο Απολλωνίας. Στεγάζει το Γυμνάσιο με Τ.Λ. από το 1988.

 

Εκτός από τα διδακτήρια ζωγραφίσαμε και το Κάστρο, βασισμένοι στη γνωστή γκραβούρα.

Το Κάστρο της Σίφνου

 

Οι περιπέτειες του Γυμνασίου Σίφνου

Η πορεία του σχολείου μας δεν ήταν πάντα "ρόδινη".

Δυστυχώς, το 1938, με νόμο του Ι.Μεταξά, καταργήθηκαν τα τριτάξια Ημιγυμνάσια,ανάμεσά τους και αυτό της Σίφνου. Στη θέση τους θεσπίστηκαν τετρατάξια δημοτικά σχολεία και οχτατάξια γυμνάσια. Ο νόμος αυτός στην πραγματικότητα περιόρισε τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μια και πλέον δεν λειτουργούσε στο νησί γυμνάσιο.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Σίφνος" της 1ης Ιουλίου 1938 σχολιάζεται η κατάργηση του Γυμνασίου.

Είκοσι χρόνια μετά, η εφημερίδα "Σίφνος", με νέο δημοσίευμά της, πανηγυρίζει την επανίδρυση του γυμνασίου Σίφνου. Σχολιάζεται ο καθοριστικός ρόλος του "Συνδέσμου Σιφνίων". (Αλήθεια, πού αλλού έχετε δει αναφορά στον "Σύνδεσμο Σιφνίων"; )

Άραγε, ποιες συνέπειες είχε για τους μαθητές του 1938 η κατάργηση του Ημιγυμνασίου; Ποια προβλήματα δημιούργησε; Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτά;

Προβληματιστείτε γύρω από το ζήτημα και καταγράψτε τις σκέψεις σας στα σχόλια.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 1941-44, ελλείψει γυμνασίου, ο Απόστολος Δεπάστας δίδαξε σε 21 μαθητές σχεδόν όλα τα μαθήματα του εξατάξιου τότε γυμνασίου

Κύρια βιβλιογραφική πηγή και για αυτή την ανάρτηση αποτελεί το βιβλίο του Ν.Προμπονά, Η Παιδεία στη Σίφνο, Σίφνος 2009.

Ώρα για παιχνίδι!

Έχεις την ευκαιρία να εμπεδώσεις τα όσα έμαθες για την ιστορία του σχολείου μας παίζοντας τα παρακάτω παιχνίδια. Ξεκίνα, λοιπόν!

Κρυπτόλεξο: αγώνας σκυταλοδρομίας. Μπορείς να βρεις τις λέξεις-κλειδιά;

Βάλε τις εικόνες στη σωστή χρονολογική σειρά από το χτες στο σήμερα:

Παρατήρησε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις δύο εικόνες και γράψε ένα σχόλιο με τις παρατηρήσεις σου: τι άλλαξε και τι μένει το ίδιο 200 χρόνια μετά;

 

Χρονολόγιο του Γυμνασίου με Τάξεις Λυκείου Σίφνου

Το σχολείο μας συνεχίζει την παράδοση της ιστορικής Σχολής του Παναγίου Τάφου του Κάστρου, του "Παιδευτηρίου του Αρχιπελάγους", όπως αλλιώς είναι γνωστή. Μεσολάβησαν αρκετά στάδια και περιπέτειες ως το σήμερα.

Το Χρονολόγιο είναι κατατοπιστικό. Έχει βασιστεί στο βιβλίο του κ.Ν.Προμπονά, "Η παιδεία στη Σίφνο", Αθήνα 2009.

Αν θέλετε να ελέγξετε τις γνώσεις που κερδίσατε, δοκιμάστε το παρακάτω παιχνίδι:

Αφού πρώτα μελετήσετε το Χρονολόγιο, στη συνέχεια να συνθέσετε ένα μικρό κείμενο στο οποίο θα αφηγηθείτε τη σύντομη ιστορία του σχολείου μας.

Θυμηθείτε: το κείμενό σας αξίζει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης παραγράφου.

Περιμένω με αγωνία!

Μια πρώτη γεύση από το “Ελληνικό σχολείο ή Σχολαρχείο Σίφνου” (1835-1938)

Ακολουθούν 3 φωτογραφίες των ετών 1901-02, 1906-07 και 1919-20, (από το βιβλίο του κ.Ν.Προμπονά, Η Παιδεία στη Σίφνο, Αθήνα 2009, σελ.173-174).

Παρατηρήστε τις με προσοχή. Αν δυσκολεύεστε να διακρίνετε τις λεπτομέρειες, δείτε τις φωτογραφίες στην έντυπη μορφή του βιβλίου.

Σίγουρα τα σχόλιά σας θα είναι αρκετά, αν συγκρίνετε τους "συμμαθητές" σας εκείνης της εποχής με τους σημερινούς...

Έχετε να κάνετε κάποια ιδιαίτερα σχόλια; Τι σας εντυπωσιάζει περισσότερο;