τεχνολογιες για την καταπολεμηση των πυρκαγιων

             Νεες τεχνολογιες για την καταπολεμηση των πυρκαγιων 

Η τεχνολογία που βοηθά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες. Eκείνων που βοηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών και εκείνων που τις μετριάζουν καθώς εμφανίζονται. Πριν εκδηλωθούν πυρκαγιές, υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία για την αποτροπή τους. Τέσσερις από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες είναι η χρήση πυράντοχων υλικών σε κτίρια, μοντέλα πρόβλεψης συμπεριφοράς πυρκαγιάς, συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν καινοτομίες τόσο σε πυρίμαχα δομικά υλικά όσο και σε πυράντοχες επιστρώσεις. Χρησιμοποιώντας υλικά που είναι λιγότερο πιθανό να καούν και καθιστώντας τις κατασκευές πιο υπερασπιστές, η επιβίωση των κατασκευών σε πυρκαγιές αυξάνεται

                                  

 

Τα τέσσερα εργαλείa

Μόλις ξεσπάσει μια πυρκαγιά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνολογίες για τον περιορισμό και την κατάσβεσή τους. Τέσσερις από τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές τις τεχνολογίες είναι ο αξιόπιστος εξοπλισμός επικοινωνίας, τα drones, η τηλεπισκόπηση και τα εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Χωρίς αξιόπιστες μεθόδους επικοινωνίας, η καταπολέμηση των πυρκαγιών θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Τα συνεργεία πυρόσβεσης πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό επικοινωνίας που να επιτρέπει σε διάφορες οντότητες να συνομιλούν σε ένα ευρύ φάσμα καναλιών. Σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπου χρησιμοποιούνται πολυάριθμες υπηρεσίες, και πιθανώς ακόμη και διεθνή συνεργεία πυρόσβεσης, η διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού μπορεί να γίνει πρόβλημα. Ο καλύτερος εξοπλισμός επικοινωνιών αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαλειτουργικότητας και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματική καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Τα drones είναι εξαιρετικές πλατφόρμες για την παροχή εναέριας παρακολούθησης, βοηθώντας να κατευθύνουν τα πληρώματα εκτός κινδύνου και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, όπως η τοποθεσία των hotspot. Πολλές πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν drones στις επιχειρήσεις τους. Το σχετικά χαμηλό κόστος των drones και η ευελιξία των ωφέλιμων φορτίων που μπορούν να μεταφέρουν τα drones τα καθιστούν εξαιρετικά εργαλεία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Μια άλλη χρήσιμη τεχνολογία είναι οι δορυφορικές εικόνες. Ορισμένοι δορυφόροι είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα θερμότητας των δασικών πυρκαγιών. Αυτή η μέτρηση είναι γνωστή ως Fire Radiative Power (FRP). Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται στο FRP, οι κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς, όπως ο ρυθμός της ταχύτητας που κινείται η πυρκαγιά και η έντασή της. Επιπλέον, οι δορυφόροι που περιφέρονται σε τροχιά ολόκληρου του πλανήτη καθημερινά μπορούν να παρέχουν εικόνες πυρκαγιών και τα ίχνη καπνού τους, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλης κλίμακας πυρκαγιών

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1495243/i-sygchroni-technologia-sti-machi-enantion-ton-pyrkagion/

Leave a Reply