Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής-Πυρκαγιές

Δεν θέλει πολύ για να γίνει μια σπίθα πυρκαγιά. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια, ένας συνδυασμός παραγόντων έχει οδηγήσει σε πυρκαγιές που φαίνεται να μην μπορεί να νικήσει κανείς.

Έρευνα αποκαλύπτει μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στο καθεστώς των πυρκαγιών στην Ευρώπη, που είναι πιο έντονη στην περιοχή της Μεσογείου. Ναι, σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις έπαιξε ρόλο η κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα εντόπισε περιόδους του καλοκαιριού και της άνοιξης που τα τελευταία χρόνια είχαν άνευ προηγουμένου τιμές κινδύνου πυρκαγιάς. Ήταν ξεκάθαρο πως πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου έφταναν σε ακραίες συνθήκες, στοιχείο που ευνοεί τις δασικές πυρκαγιές (ελλείψει υγρασίας, την οποία εξαφανίζουν οι καύσωνες). Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, η μεταμόρφωση του «καθεστώτος πυρκαγιάς» της Ευρώπης σημαίνει πως όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο αλλάζει η συμπεριφορά της φωτιάς.

Βλέπεις, όσο αυξάνεται η ξηρότητα της βλάστησης, αυξάνεται και η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνει όταν καίγεται. Η συνέπεια είναι να αυξάνεται δραματικά η δύναμη της φωτιάς, που εξαπλώνεται πιο γρήγορα αφού δεν υπάρχει το υγρό στοιχείο. Έτσι, γίνεται πρακτικά αδύνατος ο περιορισμός και η κατάσβεση κάποιων από αυτές τις πυρκαγιές

Οι εκτιμήσεις κινδύνου πυρκαγιάς και των επιπτώσεων της, με βάση μετεωρολογικά δεδομένα και δορυφορική ανίχνευση των επιπτώσεων, έχουν αλλάξει όπως περνούν τα χρόνια. Η αύξηση του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς που παρατηρήσαμε είναι αρκετά πρόσφατη. Είναι και η πρώτη που συνέβη λόγω καιρικών συνθηκών. Μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με τη φωτιά σε περιόδους υπερβολικής ζέστης και κινδύνου πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Image

Πηγή: https://www.ow.gr/living/pos-ftasame-stis-pirkagies-pou-den-svinoun-me-tipota/

Αφήστε μια απάντηση