Κορωνοϊός, ένα πρόβλημα ή μία ευκαιρία;

της Λαμπρινής Ντοβώνη

     Αυτές τις μέρες ολόκληρος ο πλανήτης ταλανίζεται από έναν φονικό ιό που μας οδήγησε στην απομόνωση. Ο γνωστός σε όλους μας κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μικρών και μεγάλων. Η καθημερινότητά μας πια περιορίζεται στα σπίτια μας. Μήπως όμως αυτό που προέκυψε δεν είναι εξ ολοκλήρου αρνητικό;

     Παρατηρώντας από μία διαφορετική οπτική γωνία, μπορούμε να δούμε πως η κατάσταση αυτή είναι μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας. Στην προηγούμενη ρουτίνα μας οι κοντινοί μας άνθρωποι θεωρούνταν δεδομένοι, όπως και κάθε δραστηριότητα εκτός σπιτιού, που τη θεωρούσαμε και μπελά. Έτσι όμως όπως χάσαμε και τη ρουτίνα μας, έτσι μπορούν τα πάντα να αλλάξουν – και η απομόνωση είναι η ευκαιρία μας να το καταλάβουμε.

     Μια εύστοχη απορία θα ήταν το πώς θα έρθουμε πιο κοντά ενώ είμαστε απομακρυσμένοι. Κι όμως… το εσωτερικό μας «καμπανάκι» σε συνδυασμό με τη βαρεμάρα θα μας οδηγήσουν εκεί χωρίς να προσπαθήσουμε. Επιτραπέζια με τον συγκάτοικο ή τους γονείς μας, καφεδάκι και κουβεντούλα με τους γείτονες στο μπαλκόνι, χαλαρό τρέξιμο με τον κολλητό ή την κολλητή είναι ιδανικές ευκαιρίες να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ μας. Ύστερα, μην μου πείτε πως δεν μιλάτε ατελείωτες ώρες με ανθρώπους που επικοινωνούσατε πολύ σπάνια και είχατε απομακρυνθεί αρκετά. Είμαι σίγουρη πως όλοι μας το κάνουμε.

     Συνοψίζοντας, αντί να δούμε την αρνητική εικόνα της καραντίνας, μπορούμε να αναζητήσουμε την ομορφιά που έχει το να είμαστε κοντά με ανθρώπους που αγαπάμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την αναζήτηση και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Ο κορονοϊός μας φέρνει πιο κοντά

της Σοφίας Ρίζου

     Τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει λόγω ενός πρωτόγνωρου ιού, του κορονοϊού. Εξαιτίας του οι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες του πλανήτη έχουν μπει σε καραντίνα, μια εμπειρία που μπορεί να μην ξαναζήσουν στη ζωή τους. Παρόλη την αναστάτωση και την πίεση, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε πως λόγω αυτών των δύσκολων συνθηκών ο κορονοϊός μπορεί να μας φέρει πιο κοντά ως μέλη της οικογένειας αλλά και ως κράτη.

     Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των οικογενειών δεν περνούσε πολύ χρόνο με όλα τα μέλη μαζεμένα στο ίδιο σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα χάσμα επικοινωνίας - αλλά και περισσότερη ηρεμία. Η καραντίνα μας ανάγκασε να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρχουμε δημιουργικά ως πυρηνική οικογένεια, παρόλο που περνάμε μαζί όλη την ημέρα. Για παράδειγμα,  μια οικογένεια θα μπορεί τώρα να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια ή να δει μία ταινία και να τη σχολιάσει. Επιπρόσθετα, οι συγγενείς που μένουν μακριά δέχονται συχνότερα τηλεφωνήματα  λόγω της ανησυχίας της οικογένειάς τους. Τέλος, η θέληση των οικογενειών να δούνε τους συγγενείς τους αυξάνεται.

     Παράλληλα, ο κορονοϊός ανάγκασε τα κράτη του πλανήτη μας να συνεργαστούνε και να αλληλοβοηθηθούν βρίσκοντας θεραπεία και εμβόλια. Άτομα με δύναμη και χρήματα από όλο τον κόσμο δώρισαν χρήματα ή υλικά αγαθά για να κατασκευαστούν μάσκες και για να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία. Ακόμη, άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται τα ερευνητικά τους στοιχεία και οι ειδικοί συνεργάζονται για την εύρεση του εμβολίου.

     Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι πως στις δύσκολες συνθήκες οι άνθρωποι και τα κράτη ενώνονται για το κοινό καλό και έρχονται στην πραγματικότητα πιο κοντά.

Κορωνοϊός: αφορμή για να έρθουμε όλοι πιο κοντά

της Ελεάννας Παπαστεφάνου

     Τους τελευταίους μήνες, καλά-καλά δεν μπήκε ο καινούργιος χρόνος, ένας ιός, όχι τόσο γνωστός μέχρι πρότινος, ταλαιπωρεί κάθε «γωνιά» αυτού του πλανήτη. Πολλοί θεωρούν ότι ο «κορωνοϊός» φέρνει μόνο προβλήματα, αλλά αν το δούμε από μία διαφορετική πλευρά, συνειδητοποιούμε ότι μας έφερε όλους πιο κοντά.

     Ο «κορωνοϊός», ένας ιός με προεξοχές σχήματος κορώνας, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς θεραπεία μέχρι στιγμής. Παρόλα τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει, μας δίνεται μία μοναδική  ευκαιρία  να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειές μας στο σπίτι. Ως τώρα, αυτή την ευκαιρία μας τη στερούσε η δουλειά, το σχολείο, τα φροντιστήρια και γενικά όλες οι δραστηριότητες που κάναμε και μας κρατούσαν μακριά από την οικογενειακή εστία. Η καραντίνα υποχρέωσε όλους μας να αλλάξουμε τους ρυθμούς της ζωής μας, καθώς και τις καθημερινές μας συνήθειες. Έφερε κοντά τους γονείς με τα παιδιά, τα αδέρφια μεταξύ τους, ο καθένας ανακάλυψε τον εαυτό του και τους γύρω του. Αναδείχθηκαν ταλέντα, τα παιδιά άρχισαν να διαβάζουν βιβλία, να παίζουν. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας συσφίχθηκαν όσο ποτέ άλλοτε.

     Τέλος, η πανδημία έφερε κοντά τον άνθρωπο στον συνάνθρωπό του. Ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον και όλοι μαζί συνεργάζονται για την εξάλειψη του ιού. Ο καθένας, από το δικό του πόστο δίνει τον δικό του προσωπικό αγώνα για το κοινό καλό. Ακόμα και πολιτικοί ηγέτες που διαφωνούσαν σε όλα, βρήκαν έναν κοινό σημείο επικοινωνίας. Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αναζητούν από κοινού τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ίσως, αυτό να οδηγήσει και σε μεταγενέστερη συμφιλίωση και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

     Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε με ευκολία πως ο κορωνοϊός έχει και θετικές επιπτώσεις, αφού μας δίνει ακόμα μία ευκαιρία να αναδείξουμε την κρυμμένη μας ανθρωπιά. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και ας να μην την χαραμίσουμε.

Κορωνοϊός: κοινωνική αποστασιοποίηση ή ευκαιρία κοινωνικοποίησης;

της Θάλειας Παπά

     Αναμφισβήτητα, η πανδημία του Κορωνοϊού έχει επηρεάσει την κοινωνία τόσο στον ιατρικό τομέα, όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό σηματοδοτεί την κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συναναστροφής με οικεία και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και έναυσμα για νέες γνωριμίες.

     Είναι κοινά παραδεκτό πως η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η πιεσμένη καθημερινότητα του κάθε ατόμου, έχουν συμβάλει στην απομάκρυνσή τους από την οικογένεια. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι, δίνεται η ευκαιρία επικοινωνίας και αξιοποίησης του χρόνου, καθώς και εύρεσης κοινών ενδιαφερόντων ανάμεσα στα μέλη. Επιπλέον, αυτό συμβάλλει και στην κατανόηση της σπουδαιότητας της οικογένειας.

     Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να αναζωπυρώσει επίσης την ανάγκη για γνωριμία με νέα άτομα. Χρησιμοποιώντας έτσι τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ως αφορμές τα άτομα βρίσκουν νέες διεξόδους για κοινωνικοποίηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων δεσμών, αλλά και να επιφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

     Συνοψίζοντας, η πανδημία του Κορωνοϊού μπορεί να μας φέρει κοντά, τόσο με την οικογένεια μας, όσο και παρακινώντας μας να αναπτύξουμε σχέσεις και γνωριμίες με νέα άτομα. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορούμε να νιώσουμε ένα αίσθημα ανακούφισης, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.