Κορωνοϊός: κοινωνική αποστασιοποίηση ή ευκαιρία κοινωνικοποίησης;

της Θάλειας Παπά

     Αναμφισβήτητα, η πανδημία του Κορωνοϊού έχει επηρεάσει την κοινωνία τόσο στον ιατρικό τομέα, όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό σηματοδοτεί την κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συναναστροφής με οικεία και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και έναυσμα για νέες γνωριμίες.

     Είναι κοινά παραδεκτό πως η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η πιεσμένη καθημερινότητα του κάθε ατόμου, έχουν συμβάλει στην απομάκρυνσή τους από την οικογένεια. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι, δίνεται η ευκαιρία επικοινωνίας και αξιοποίησης του χρόνου, καθώς και εύρεσης κοινών ενδιαφερόντων ανάμεσα στα μέλη. Επιπλέον, αυτό συμβάλλει και στην κατανόηση της σπουδαιότητας της οικογένειας.

     Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να αναζωπυρώσει επίσης την ανάγκη για γνωριμία με νέα άτομα. Χρησιμοποιώντας έτσι τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ως αφορμές τα άτομα βρίσκουν νέες διεξόδους για κοινωνικοποίηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων δεσμών, αλλά και να επιφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

     Συνοψίζοντας, η πανδημία του Κορωνοϊού μπορεί να μας φέρει κοντά, τόσο με την οικογένεια μας, όσο και παρακινώντας μας να αναπτύξουμε σχέσεις και γνωριμίες με νέα άτομα. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορούμε να νιώσουμε ένα αίσθημα ανακούφισης, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.

Leave a Reply