English

το καπλάνι της βιτρίνας

ΕΥ-ΠΟ; ΛΎ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δύο μικρές αδελφές που ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ατελίωτες ώρες για τους  << αρχαίους >> του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχαιται το καλοκαίρι, μα πάνω από όλα αυτά τρελένονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους δηιγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος , φοιτητής στην Αθήνα. 

Το καπλάνι - όπως το λένε στο νησί -, ένας βαλσαμωμένος τίγρης , που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάειμε το γαλάζιο και πότε με το μαύρο μάτι , ανάλογα με τη διάθεση του. Τι συμβαίνει όμως μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιο; μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

Οι μύθοι του Αισώπου είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Μέσα από διάφορες ιστορίες με ζώα μας διδάσκει το λάθος και το σωστό.

Δε θελω να μαθω να διαβάζω

Ο τίτλος είναι. Δεν θέλω να μάθω να διαβάζω.

Το βιβλίο αυτό μιλάει για τον Νίκο, ένα παιδί που είδε ένα όνειρο που ήξερε γράμματα ενώ στην κανονική του ζωή δεν ήξερε γράμματα. Ξυπνησε και είπε "γιαγιά θέλω να μάθω να διαβάζω βιβλία" και μετά έμαθε να διαβάζει καλά.😁

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.docx

Η σχολή των Ροβινσωνων

Ιουλίος Βερν Η Σχολή των Ροβινσώνων . Θέμα:Ο Γουίλιαμ Κολντεροπ που ήταν πλούσιος είχε έναν ανιψιό που τον έλεγαν Γκοντφρει Μόργκαν και ο δάσκαλος του ο Ομελέτας. Ο Γουίλιαμ τους είπε

να πάνε με το καράβι του. Δεκτικάν. Το καράβι όμως βούλιαξε και χάθηκαν σε ένα έρημο νησί. Εκεί βρήκαν καταφύγιο σε μια κουφάλα ενός δέντρου. Και την ευκιαξαν σαν σπίτι. Και βρήκαν έναν ξένο ναυαγό και τον έκαναν φίλο. Στο νησί βρήκαν κουζίνικα. Όμως μια μέρα καικε το σπίτι. Αλλά ένα καράβι ήρθε και τους εσωσε και γηρισαμε στο σπίτι.

Παίξε μπάλα

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το (Παίξε μπάλα) του Θοδωρή Ζαγοράκη.Μιλάει για την ζωή του Θοδωρή που ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ και για τον αγώνα  του 2004 που η Ελλάδα νίκησε την Πορτογαλία με 4-2 στον τελικό του EURO 2004.

ΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ / ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Η αλεπού και ο κόρακας

 

 

Η αλεπού και το κοράκι - Αίσωπος | Public βιβλίαΑυτό το παραμύθι μου άρεσε γιατί είχε ωραία λόγια και ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μου άρεσε πάρα πολύ εκείνη η στιγμή όπου η αλεπού κορόιδεψε το κοράκι λέγοντάς το ότι είναι το ποιο όμορφο και ποιο έξυπνο πουλί στον κόσμο εκείνη την στιγμή λέει η αλεπού, Αχ, πόσο θα ήθελα να ακούσω την φωνή σου! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πιο γλυκιά και από του αηδονιού. Τότε ο κόρακας άνοιξε το στόμα του και άρχισε να τραγουδάει κρα, κρα, κρά. Μόλις όμως άνοιξε το ράμφος του, το τυρί έπεσε κάτω και η πονηρή αλεπού άνοιξε το στόμα της και το έκανε μια χαψιά!                                                                                                                                  Ηθικό δίδαγμα: δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους άλλους, ούτε και να πιστεύουμε τα λόγια των αγνώστων.

Γιάννης Σαλονικίδης  Γ΄3

Γιασμίν, μια πραγματική πριγκίπισσα

Το αγαπημένο μου παραμύθι είναι η Γιασμίν μια πραγματική πριγκίπισσα. Η Γιασμίν, που ζει περιορισμένη στο παλάτι και αναρωτιέται πώς είναι η ζωή πέρα από τους τοίχους του. Θα ήθελε να γνωρίσει καλύτερα την πόλη της και να αναλάβει κάποιες ευθύνες ως πριγκίπισσα, Αλλά ο πατέρας της διαφωνεί. Όταν όμως μαθαίνει ότι οι πολίτες έχουν παράπονα, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, γνωρίζει τον Αλαντίν και μαζί ζουν πολλές περιπέτειες.

Το ψέμα

Δεν πρέπει να λέμε ψέματα. Δεν πρέπει... δεν πρέπει. Και όταν λέμε; Όταν νομίζουμε πως πρέπει να πούμε; Όταν αισθανόμαστε την ανάγκη; Η Χριστίνα έχει πολλούς λόγους να σκαρώνει ψέματα. Το κορίτσι τον δεκαπέντε χρονών, που βρίσκετε στο τέλος της παιδικής της ηλικίας και στο κατώφλι των μεγάλων,με τα ψέματα θέλει να να κρύψει κάτι που τη βασανίζει. Θέλει να απορρίψει την πραγματικότητα που την περιβάλει, θέλει να ξεχάσει. Βρήκε έναν τρόπο... είναι ο καλύτερος; Θα δημιουργήσει έναν με τα ψέματά της έναν νέο κόσμο που και πάλι δεν αυτός που ονειρεύεται. Θα βρεθεί μπλεγμένη με τον ίδιο της τον εαυτό, με τον κόσμο, που θέλει να βλέπει διαφορετικό, όπως θέλουν να τον βλέπουν τα παιδιά της ηλικίας της... Τι θα κάνει; Πώς θα περάσει τα μονοπάτια που βρίσκονται μπροστά της;  

Ο μικρός Έκτορας και τα μυστυκά τις ζωής

Ο μικρός Έκτορας είναι ένα τυχερό παιδί. Όμως δεν είναι πάντα ευχαριστημένος. Η ζωή  δεν είναι τόσο εύκολη. Αντίθετα του φαίνεται πολύπλοκη.

Ο Φρανσουά Λελόρ διηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού που μαθαίνει την ζωή.

Ξένη Ταγάρα.