Το πράσινο βιβλίο

Το πρώτο μέρος της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας Το πράσινο βιβλίο (2018), του Peter Farrelly, προβλήθηκε στους μαθητές του Ομίλου μας την Τετάρτη 26/1/2022. Το δεύτερο μέρος και ο σχολιασμός της ταινίας θα ακολουθήσουν αύριο, Τετάρτη 2/2.

Το 1962 ο τζαμαϊκανικής καταγωγής Αφροαμερικανός πιανίστας της τζαζ Don Shirley αποφασίζει να κάνει μία περιοδεία στον αμερικανικό Νότο της εποχής των νόμων του Jim Crow και προσλαμβάνει ως οδηγό και σωματοφύλακά του τον Ιταλοαμερικανό Tony "Lip" Vallelonga, έναν άνεργο πορτιέρη νυχτερινού κέντρου στη Νέα Υόρκη. Ο Τόνι, κυρίως για οικονομικούς λόγους και με παρότρυνση της γυναίκας του δέχεται τη δουλειά, παρότι διακατέχεται από κάποια προκατάληψη απέναντι στους μαύρους. Παρά το χάσμα που χωρίζει αρχικά τους δύο άντρες ως προς το μορφωτικό επίπεδο και τη βιοθεωρία, μέσα από αλλεπάλληλες περιπέτειες αναπτύσσεται στο τέλος μία αμοιβαία εκτίμηση και φιλία μεταξύ τους.

 

Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό που δίνει στον Τόνι ένας από τους συνεργάτες του Don Shirley πριν από την αναχώρησή τους. Πρόκειται για το "Πράσινο βιβλίο του νέγρου αυτοκινητιστή", γνωστό και ως Green-Book του μαύρου ταχυδρόμου Victor H. Green, το οποίο κυκλοφορούσε από το 1936 ως το 1967 στην Αμερική των φυλετικών διακρίσεων και περιείχε πληροφορίες για τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλαμπ, κομμωτήρια κ.ά.) που δέχονταν αφροαμερικανούς πελάτες.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι υπαρκτά πρόσωπα. Το σενάριο βασίστηκε στα γράμματα που έγραφε ο Τόνι στη γυναίκα του κατά τη διάρκεια της περιοδείας και στις αναμνήσεις του γιου του Nick. Οι συγγενείς του βιρτουόζου πιανίστα Donald Shirley αμφισβητούν ορισμένα στοιχεία της ταινίας, όπως την αποξένωση του μουσικού από την αφροαμερικανική κοινότητα και την απομάκρυνσή του από την οικογένειά του, ωστόσο είναι γεγονός ότι κατά τη δεκαετία του '60 έκανε αυτή την περιοδεία στον βαθύ Νότο, η οποία όμως κράτησε ενάμιση χρόνο. Από την άλλη ο Tony Lip τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε ηθοποιό και περιστασιακό συγγραφέα, που ενσάρκωσε μικρούς ρόλους μαφιόζων σε πολλές ταινίες. Ο γιος του δηλώνει πως το ταξίδι αυτό στον Νότο "άνοιξε τα μάτια" του πατέρα του και άλλαξε για πάντα την αντιμετώπισή του απέναντι στους ανθρώπους. Πέθανε το 2013, όπως και ο Don Shirley.

 

  • Διαδραστικός χάρτης με τη διαδρομή των Don Shirley και Tony "Lip"
  • Δημιουργική γραφή με θέμα τη φράση του ήρωα: "Εγώ είμαι πιο μαύρος από σένα"

Εγώ είμαι πιο μαύρος από εσένα.

Εγώ μένω σε φτωχή συνοικία.

Εγώ ζω στο δρόμο.

Εγώ έπρεπε να δουλεύω από μικρός.

Εγώ περνάω το χρόνο μου σε εγκαταλελειμμένα γήπεδα.

Εγώ είμαι σίγουρα πιο μαύρος από εσένα.

Ρ.Γ. - Ι.Κ.

Με τη φράση "Είμαι πιο μαύρος από σένα" ο Τόνι εννοούσε ότι στη ζωή του έχει περάσει πολύ περισσότερες δυσκολίες από τον Ντον Σίρλεϊ και ζει πολύ φτωχικά . Επίσης, εννοεί ότι ζει την ίδια ζωή κάθε μέρα σε αντίθεση με τον Σίρλεϊ.

Δ.Ν.

Leave a Reply