Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο

Ένα από τα πολλά φιλμ που συνδέονται με τα Μαθηματικά, την ταινία "Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο" (2015) του Matt Brown με τους Dev Patel και Jeremy Irons, επιλέξαμε να δούμε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στον Όμιλο.

Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Robert Kanigel και αναφέρεται στην ακαδημαϊκή καριέρα του ιδιοφυούς αυτοδίδακτου Ινδού μαθηματικού Srinivasa Ramanujan (1887-1920), ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Μαθηματικών του Λονδίνου, καθώς και του Κολλεγίου Τρίνιτι του Κέιμπριτζ. Η ταινία εστιάζει ιδιαίτερα στη φιλία του με τον μέντορά του, τον καθηγητή του Κέιμπριτζ Godfrey H. Hardy, με τη βοήθεια του οποίου κατάφερε να συστηματοποιήσει και να δημοσιοποιήσει το πρωτοπόρο έργο του που απλώθηκε σε πολλούς τομείς, όπως η θεωρία των αριθμών, τα συνεχή κλάσματα και η μαθηματική ανάλυση.

 

Η ταινία προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών που εντυπωσιάστηκαν από την ευφυΐα του Ramanujan αλλά και από την αποφασιστικότητα και την επιμονή του. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το κουράγιο του Ινδού μαθηματικού, που δεν το έβαλε κάτω παρά τις πολλές αντιξοότητες που αντιμετώπισε στη ζωή του. Μεταξύ αυτών και οι ταπεινώσεις που ήταν αναγκασμένος να υποστεί λόγω της καταγωγής, του χρώματος του δέρματός του και των θρησκευτικών και άλλων συνηθειών του, διακρίσεις που αναπόφευκτα θύμισαν στους μαθητές τον διαχωρισμό σε βάρος των αφροαμερικανών, όπως τον είδαμε στην ταινία "Αφανείς ηρωίδες", και τους οδήγησαν σε χρήσιμες συγκρίσεις.

Leave a Reply