English

H σύνοδος Δία – Κρόνου και το Άστρο των Χριστουγέννων

Ο Δίας και ο Κρόνος με τους δορυφόρους τους. Σημερινή φωτογραφία του Matt Smith. (πηγή:www.instagram.com/insertastronamehere)

Δες ζωντανά τη σύνοδο

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα (Ψηλορείτης - Κρήτη) συμμετέχει σε μία διαδικτυακή εκδήλωση παρατήρησης αυτής της συνόδου Δία καις Κρόνου η οποία συνδιοργανώνεται με την Ελληνογερμανική Αγωγή και το Αστεροσκοπείο Boyden της Νότιας Αφρικής. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 5:30μμ ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Καιρού επιτρέποντος (η πρόγνωση δεν είναι πολύ καλή για την Ελλάδα) όσοι συνδεθούν εκτός από παρουσιάσεις από ειδικούς για το φαινόμενο θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν ζωντανά από τηλεσκόπια στην Αθήνα και στη Νότιο Αφρική.

Η παρατήρηση θα ξεκινήσει στις 17:15μμ (21 Δεκεμβρίου 2020) και θα έχει διάρκεια 2,5 ώρες. Το φαινόμενο θα καταγραφεί από το τηλεσκόπιο της Ελληνογερμανικής Αγωγής (17:30 - 18:00) στην Αθήνα και από το Παρατηρητήριο Boyden (19:15 - 19:45) στη Νότια Αφρική.

Αν λοιπόν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή σου δεν επιτρέπουν την παρατήρηση, μπορείς να το παρακολουθήσεις ζωντανά στο κανάλι της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 5:30μμ και θα είναι στα αγγλικά


Στη δύση του 2020, ένα μοναδικό ουράνιο θέαμα, το οποίο εξελίσσεται ήδη τις τελευταίες ημέρες φθάνει στο αποκορύφωμά του.

Όπως γνωρίζουμε, οι δύο γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, περιφέρονται, όπως και η Γη, σε σχεδόν κυκλικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο.  Ο Δίας βρίσκεται σε μία απόσταση από τον Ήλιο περίπου 5 φορές πιο μεγάλη από ότι η απόσταση Γη – Ήλιου, ενώ ο Κρόνος απέχει από τον Ήλιο σχεδόν 9,5 φορές απ΄ότι η Γη. Καθώς παρατηρούμε τους δύο πλανήτες από τη Γη στο νυχτερινό ουρανό, λόγω της σχετικής κίνησης και των τριών γύρω από τον Ήλιο, φαίνεται ότι ο Δίας και Κρόνος πλησιάζουν προοδευτικά ο ένας τον άλλο. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 λίγο μετά τη δύση του Ήλιου η φαινόμενη αυτή απόσταση μεταξύ των δύο στο δυτικό ουρανό, και λίγο πάνω από τον ορίζοντα, γίνεται ελάχιστη.  Θα απέχουν όσο το ένα πέμπτο της διαμέτρου  της Σελήνης. Με γυμνό μάτι θα φαίνονται σχεδόν σαν ένα αντικέιμενο.


Η Σύνοδος

Το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι πλανήτες φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους λέγεται «σύνοδος». Για τους Δία και Κρόνο παρά το ότι αυτό συμβαίνει κάθε 20 περίπου χρόνια, δεν είναι πάντοτε ορατό από τη Γη μια που μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τελευταία φορά που οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν σε όλο τους το μεγαλείο τόσο κοντά στο νυχτερινό ουρανό ήταν πριν από 800 σχεδόν χρόνια, το Μάρτιο του 1226!

συνοδος δια κρονου

Η διάταξη των πλανητών Γης, Δία και Κρόνου κατά τη διάρκεια της «συνόδου». Οι σχετικές αποστάσεις από τον Ήλιο είναι σε σωστή κλίμακα, αλλά το μέγεθος των πλανητών παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερο από ότι στην πραγματικότητα.


Το Αστέρι της Βηθλεέμ

Μια από τις θεωρίες μάλιστα που έχουν αναφερθεί για το λαμπρό αστέρι που καθοδήγησε τους τρεις μάγους προς τη Βηθλεέμ από τα βάθη της Ανατολής, είναι ότι δεν ήταν ένα αστέρι αλλά απλά μια σύνοδος δύο ή και περισσότερων πλανητών, οι οποίοι βρέθηκαν για τον ίδιο αρκετά κοντά και δε μπορούσαν να διακριθούν ως ξεχωριστά αντικείμενα στο ουρανό...

Κρόνος

Πώς θα φαίνεται το φαινόμενο με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις τη χθεσινή παρουσίαση από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, όπου εξηγείται το παραπάνω φαινόμενο και η σχέση του με το "Άστρο των Χριστουγέννων".


Παρατήρηση

Το φαινόμενο μπορείς να το παρατηρήσεις αν στρέψεις το βλέμμα σου νοτιοδυτικά και κοντά στον ορίζοντα, κατά τις 5:30 με 6:30 το απόγευμα, μετά τη δύση του ηλίου. Φυσικά η παρατήρηση μπορεί να γίνει μόνο αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Κοιτώντας νοτιοδυτικά λίγο πιο πάνω από τον ορίζοντα, σήμερα στις 5:30 το απόγευμα.


Πειραματίσου με τον νυχτερινό ουρανό και παρατήρησέ τον χρησιμοποιώντας το παρακάτω λογισμικό: 

Πάτησε στην πάνω δεξιά γωνία της παρουσίασης για τη δεις σε πλήρη οθόνη.

Με το κουμπί πάνω αριστερά (σε πλήρη οθόνη), μπορείς να κλείσεις την πλαϊνή στήλη.

(Πηγή μερικών κειμένων: https://www.cretalive.gr/)


Η σύνοδος Δία - Κρόνου σε 10 ερωτοαπαντήσεις

(Πηγή κειμένων: www.astrovox.gr)


Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2020/12/21/h-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%ba%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81/

Leave a Reply