Λίγα λόγια για το νησί μου

Αρθρογράφος: Ειρήνη-Μαρία Μενάγια

Η Κεφαλληνία κατοικείται από την Παλαιολιθική εποχή. Η ονομασία της προέρχεται από τον μυθικό ήρωα της Αττικής Κέφαλο. Κατά την αρχαιότητα άκμασαν πόλεις-κράτη όπως η Κράνη, οι Πρόννοι, η Σάμη και η Πάλη.

Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια αποτέλεσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 1.185. Μετά πέρασε στην κατοχή του Βασιλείου της Σικελίας, αργότερα σε Βενετούς, Οθωμανούς,  Γάλλους και στους Βρετανούς. Όταν έγινε βασιλιάς της Ελλάδας ο Γεώργιος ο Α’ , η Μεγάλη Βρετανία έκανε δώρο στην Ελλάδα τα Επτάνησα, μεταξύ των οποίων ήταν και η Κεφαλονιά.

Η Κεφαλληνία έχει μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων, γκαρσονιερών, βιλών, ξενοδοχείων και κάμπινγκ.

Μερικά έθιμα του νησιού είναι η βαγιοφόρα των νιόπαντρων, το σπάσιμο των σταμνών το Μ. Σάββατο, το κάψιμο του Ιούδα και τα μπουρμπουρέλια της Μεσοσπορίτισσας.

Τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού είναι η μάντολα, το μαντολάτο, μπουρμπουρλέ παστοκύδωνο. Επίσης, η φέτα Κεφαλληνίας και τα κεφαλονίτικα κρασιά ρομπόλα, μαυροδάφνη και ο μοσχάτος λευκός κεφαλληνιακός.

Οι δήμοι του νησιού πραγματοποιούν κάθε χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (τραγουδιού, θεάτρου, χορού, γυμναστικής), τοπικά πανηγύρια και θρησκευτικές γιορτές, όπως του Αγίου Γερασίμου, της Παναγίας και άλλες.

Προϊόντα Κεφαλονιάς

Αρθρογράφος: Ανδρέας-Ούλισσε Αμπατιέλος

Τα προϊόντα της Κεφαλονιάς είναι το μέλι, το λάδι, οι μάντολες και το τυρί, η φέτα. Ακόμα και το κρασί με το όνομα Ρομπόλα. Στο βουνό Αίνος βρίσκουμε ωραία ρίγανη.

Παραδοσιακά φαγητά της Κεφαλονιάς

Αρθρογράφος: Άρτεμη Μεσολωρά

Στην Κεφαλονιά υπάρχουν μερικά φαγητά τα οποία είναι παραδοσιακά. Ένα από αυτά είναι η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα που περιέχει τρία είδη κρεάτων (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο). Κάποιοι βάζουν και δαμάσκηνα.

Επίσης, φτιάχνεται η αγκιναρόπιτα από καρδιές αγκινάρων και η μπακαλιαρόπιτα.

Ένα παραδοσιακό γλυκό είναι οι μάντολες, που είναι καραμελωμένα αμύγδαλα.

Το παραδοσιακό ποτό της Κεφαλονιάς είναι το κρασί ρομπόλα.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Αρθρογράφος: Βασίλης Βασιλάτος

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στα Περατάτα, έξω από το Αργοστόλι, κατασκευάστηκε τον 12ο μ. Χ. αιώνα από βυζαντινούς αυτοκράτορες ως η πρωτεύουσα του νησιού και παρέμεινε μέχρι το 1757.

Έχει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων, ενώ η περίμετρος των τειχών του είναι 600 μέτρα. Πήρε το όνομά του από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου πριν την οχύρωσή του.

Παραλία Κλιματσιάς

Η παραλία  των  Σπαρτιών   είναι ο   Κλιματσιάς.  Είναι μια μικρή αμμώδης παραλία, η οποία περιβάλλεται από απότομους βράχους και χρησιμοποιείται, αυτό το κομμάτι της, ως μικρό λιμανάκι για βάρκες.

Εντυπωσιακή είναι η θέα της παραλίας από γεωλογικής πλευράς, καθώς πολύ κοντά σε αυτήν υπάρχει ένα υπερθαλάσσιο σημείο σύγκρουσης κάποιων γεωλογικών πλακών. Στο βραχώδες τμήμα της παραλίας ο βράχος λέγεται Φροντισμένη  και  από εκεί κάνουμε  τις   βουτιές    μας.

Η παραλία του Κλιματσιά - Σπαρτιά - Κεφαλονιά - goKefalonia.com - Διακόπες στην Κεφαλονιά

Δίπλα στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι ο Αγ.Νικόλαος το οποίο είναι κάτω από πεύκα και προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξαποστάσει και να χαλαρώσει με θέα τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας.

Η Χελώνα Καρέτα- Καρέτα

Καθώς αυτές τις μέρες έχουμε αναφερθεί στην Κεφαλονιά δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρέα μας η χελώνα Καρέτα- Καρέτα, που ζει και στα νερά του νησιού μας. Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα!

Η χελώνα Καρέτα- καρέτα ζει στον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, όπως επίσης και στη Μεσόγειο θάλασσα. Στην Ελλάδα μπορούμε να τις δούμε στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο. Μία χελώνα ζυγίζει περίπου 135 κιλά. Τρέφεται με τσούχτρες, καλαμάρια, χταπόδια και θαλάσσια φυτά.

Γεννάει τα αβγά της στην αμμουδιά, τους καλοκαιρινούς μήνες, αργά το βράδυ και τα μικρά χελωνάκια είναι περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος 5 εκατοστά και ζυγίζουν 17 γραμμάρια. Μόλις βγουν από τα αβγουλάκια τους (2 μήνες μετά την γέννησή τους) ανεβαίνουν όλα μαζί στην άμμο και τρέχουν προς την θάλασσα.

Ρίξε μια ματιά κι εδώ: https://www.archelon.gr/

                                              http://www.nmp-zak.org/

https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/prostaeuomenes_perioxes/sekania/?

 

 

 

Διαδικτυακή εκδήλωση

Η ΠΟΜΕΝΣ συνδιοργανώνει με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτό το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στις 19:00 ημερίδα ενημέρωσης για τους γονείς και τα παιδιά μας. Με τη συνεχή αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας στις ζωές μας, κρίνεται απαραίτητο να μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από πιθανούς ηλεκτρονικούς κινδύνους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1489-savvato-10-4-19-00-pomens-dioksi-ilektronikoy-egklimatos-aspida-mas-i-gnosi

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία. https://enfo.gr/ar7156

Δες εδώ μερικές αφίσες από άλλες χρονιές.

Κάθε χρόνο αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει την αφίσα και μια διαφορετική χώρα. Το φετινό μήνυμα-ποίημα «Η Μουσική των λέξεων»  είναι της Αμερικανίδας ποιήτριας Margarita Engle σε μετάφραση στα ελληνικά της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου . Παραπάνω δείτε την αφίσα που φιλοτέχνησε ο Βραζιλιάνος εικονογράφος και συγγραφέας Roger Mello.

Αν θέλετε να διαλέξετε ένα βιβλίο που να ταιριάζει στα γούστα του παιδιού σας, μπορείτε να ανατρέξετε στον Μικρό Αναγνώστη http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria_list.asp

Μην ξεχάσετε  να δείτε τις χρυσές λίστες παιδικών βιβλίων ανά ηλικία εδώ https://www.elniplex.com/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-2020-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1/