English

Εφηβεία-Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Η περίοδος της εφηβείας και η μετάβαση του παιδιού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Η μετάβαση του παιδιού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι ο προθάλαμος για τη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Είναι ένα στάδιο μεταβατικό.

ΕΦΗΒΕΙΑ
Η εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Για να πούμε την αλήθεια "τα όρια της είναι ασαφή. Δεν αρχίζει ούτε τελειώνει για όλους την ίδια εποχή. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια δεύτερη γέννηση που γίνεται προοδευτικά με όλες τις οδύνες, αλλά και την προοπτική μιας νέας ζωής. Ο έφηβος πρέπει να αφήσει σιγά-σιγά την οικογενειακή προστασία, να αποχωριστεί το παιδί που κρύβει μέσα του, να αντιμετωπίσει τις σωματικές, γνωστικές και συναισθηματικές μεταμορφώσεις που του συμβαίνουν. Οι αλλαγές αυτές σε άλλους είναι πιο γρήγορες και πιο εμφανείς, σε άλλους πιο αργές και λιγότερο θεαματικές. Δημιουργούν όμως μια μεγάλη εσωτερική αναταραχή την οποία άλλοι έφηβοι την εκφράζουν ηχηρά και έντονα, ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν σιωπηλά
Το παιδί δεν είναι πλέον παιδί αλλά ούτε και ώριμος άνθρωπος...

Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των δώδεκα ετών, όταν είναι έτοιμα να φύγουν από το δημοτικό για το γυμνάσιο, θα πρέπει, πέρα από τις όποιες γνώσεις έχουν κατακτήσει στο δημοτικό, να είναι και συναισθηματικά και ψυχολογικά έτοιμα για τη νέα πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν.

Leave a Reply