Αυστρία Ιστορία και Πολιτική

Αυτό ήταν το όνομα που δόθηκε σε μια μούμια παγετώνα που βρέθηκε στις Άλπεις Ötztal στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας. Ο Ötzi έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. Η ανακάλυψή του έφερε πολλές νέες γνώσεις στην επιστήμη.

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Οι πρώτοι άνθρωποι στην Αυστρία

Αφροδίτη του Βίλλεντορφ
Τα παλαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Αυστρία βρέθηκαν στο σπήλαιο Repolusthöhle

Το σπήλαιο Repolusthöhle είναι ένας χώρος ανακάλυψης με τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης στην

Αφροδίτη του Γκάλγκενμπεργκ

Αυστρία μέχρι σήμερα. Διάφορα ίχνη φωτιάς που έχουν βρεθεί υποδεικνύουν μια ηλικία περίπου 300.000 ετών.

Τα πρώτα αντικείμενα ανθρώπων, στην Αυστρία,  που φτιάχτηκαν πριν από το 180.000 π.Χ. βρέθηκαν στις άκρες των Άλπεων, οι οποίες ήταν ακόμη παγωμένες κατά την εποχή των παγετώνων. Τα ευρήματα είναι κυρίως εργαλεία της Λίθινης Εποχής, όπως τσεκούρια χειρός.

Τα πιο διάσημα ευρήματα της Λίθινης περιόδου είναι:

Η Αφροδίτη από το Γκάλγκενμπεργκ.Εκτιμάται ότι έχει ηλικία 36.000 ετών. Πρόκειται για μια μικρή γυναικεία φιγούρα (ύψους 7,2 εκατοστών), γι' αυτό και ονομάζεται

Αφροδίτη. Λόγω της στάσης που χορεύει ονομάζεται επίσης Fanny, από τη βιεννέζα χορεύτρια Fanny Elßler (1810-1884).

Ο Ötzi "Ο άνθρωπος από πάγο

Η Αφροδίτη του Βίλεντορφ: πρόκειται για ένα αγαλματίδιο ύψους 11 εκατοστών και ηλικίας σχεδόν 30.000 ετών.
Ο Ötzi "Ο άνθρωπος από πάγο": Αυτό ήταν το όνομα που δόθηκε σε μια μούμια παγετώνα που βρέθηκε στις Άλπεις Ötztal στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας. Ο Ötzi έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. Η ανακάλυψή του έφερε πολλές νέες γνώσεις στην επιστήμη.

Βρέθηκαν και πασσαλόπηκτες κατοικίες. Οι προϊστορικές πασσαλόπηκτες κατοικίες είναι ξύλινα κτίρια που δεν είναι απευθείας στο έδαφος, αλλά υψώνονται με πασσάλους. Αυτές οι κατασκευές ηλικίας 6000 ετών έχουν διατηρηθεί στην Αυστρία στη λίμνη Attersee, στη λίμνη Mondsee και στη λίμνη Keutschacher.

Στην Εποχή του Σιδήρου, ο πολιτισμός Hallstatt (πρώιμος πολιτισμός της εποχής του σιδήρου από το 800 έως το 400 π. Χ.), πήρε το όνομά της από την πόλη Hallstatt. Το Hallstatt είναι κάτι περισσότερο από μια όμορφη πόλη. Στην πραγματικότητα είναι το παλαιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης, που χρονολογείται από την εποχή του σιδήρου.

undefined

Ρωμαϊκές επαρχίες

Από το 400 π.Χ. οι Κέλτες εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες περιοχές, από τις οποίες έχουμε ακόμη πολλά ευρήματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ρωμαϊκές επαρχίες και πόλεις στο έδαφος της σημερινής Αυστρίας.

Οι Ρωμαίοι έφτασαν το 200 π.Χ. και μέχρι το 15 π.Χ. κυριάρχησαν σε ολόκληρη την περιοχή. Ίδρυσαν εδώ τρεις επαρχίες: τη Ραιτία στα δυτικά, το Nόρικουμ στο κέντρο και την Παννονία στα ανατολικά.

Φυσικά, οι επαρχίες αυτές δεν βρίσκονταν εντός των σημερινών συνόρων. Η Παννονία, για παράδειγμα, εκτεινόταν επίσης στις σημερινές χώρες της Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Στην επαρχία της Ραιτίας, οι Ρωμαίοι ίδρυσαν αμέσως μια πόλη, την οποία ονόμασαν Brigantium. Πρόκειται για το σημερινό Μπρέγκεντς . Μια πόλη ιδρύθηκε επίσης στα ανατολικά: Vindobona. Έγινε αργότερα Βιέννη

Η Αυστρία στον Μεσαίωνα

Δρόμοι των Βαρβαρικών εισβολών, 100–500 μ.Χ.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε σιγά σιγά να παρακμάζει. Όταν οι Ούννοι (νομαδικός λαός που έζησε στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ) εισέβαλαν στην Κεντρική Ευρώπη από την ανατολή το 375 μ.Χ., οι γερμανικές φυλές κατέφυγαν στα δυτικά και νότια. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως μετανάστευση των λαών.

Οι Γότθοι (γερμανικό νομαδικό φύλο) και άλλοι λαοί εισέβαλαν αρχικά στην επαρχία Nόρικουμ . Στη συνέχεια, οι Βαυαροί (ένα γερμανικό φυλετικό σύνολο που ζούσε στην περιοχή της Βαυαρίας, μιας περιοχής που καλύπτει κυρίως τη σημερινή νοτιοανατολική Γερμανία) εγκαταστάθηκαν εδώ από τον 6ο αιώνα. Δημιουργήθηκε ένα δουκάτο, το οποίο κυβερνούσε η οικογένεια Agilofinger. Οι Αλαμάνιοι ( ομάδα γερμανικών φυλών στον Άνω Ρήνο) εγκαταστάθηκαν στα δυτικά, στο σημερινό Vorarlberg.

Στη συνέχεια ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων (768-814) κατέκτησε την περιοχή και την έκανε μέρος της αυτοκρατορίας του. Στα τέλη του 8ου αιώνα, ο Γάλλος βασιλιάς Καρλομάγνος ίδρυσε την Ανατολική Πορεία των Καρολιδών γύρω από την κοιλάδα του Δούναβη για να σταματήσει τους στρατούς που εισέβαλαν. Η περιοχή ονομάστηκε Ostmark, η οποία αργότερα έγινε Österreich, η σημερινή γερμανική λέξη για την Αυστρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μοναχοί προσηλύτισαν επίσης τους ντόπιους στον χριστιανισμό

Μετά το θάνατο του Καρλομάγνου, η αυτοκρατορία του χωρίστηκε σε 3 μέρη. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανός πήρε το ανατολικό τμήμα το οποίο περιελάμβανε την Αυστρία. Υπό τη φραγκική κυριαρχία, η Αυστρία ευημερούσε.

Η εδαφική εξέλιξη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 962 μέχρι το 1806

Στις αρχές του 10ου αιώνα, ένας λαός που ονομαζόταν Μαγυάροι άρχισε να κάνει επιδρομές στην Αυστρία. Οι Μαγυάροι ηττήθηκαν ολοκληρωτικά από τον Γερμανό βασιλιά Όθωνα Α' το 955, μετά από αυτό οι Γερμανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής και οι Μαγυάροι έγιναν οι πρόγονοι των σύγχρονων Ούγγρων. Ο Όθωνας ίδρυσε τη Βαυαρική Ανατολική Μαρκία, στη συνέχεια γνωστή ως Αυστρία, υπό τον Λεοπόλδο (Luitpold), κόμη του Μπάμπενμπεργκ το 976. Ο Λεοπόλδος Α΄, επίσης γνωστός ως Λεοπόλδος ο Επιφανής (Luitpold der Erlauchte), κυβέρνησε την Αυστρία από το 976 έως το 994.  (Αυτός ήταν ο πρώτος από την οικογένεια Μπάμπενμπεργκ, που κυβέρνησε την Αυστρία από το 976 έως το 1246)

Το 1156 ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έκανε την Αυστρία δουκάτο και ο ηγεμόνας της έγινε δούκας. Για άλλη μια φορά η Αυστρία ευημερούσε.

Ωστόσο, όταν πέθανε ένας Δούκας της Αυστρίας το 1246, ο βασιλιάς Οτοκάρ Β' της Βοημίας (Τσεχική Δημοκρατία), από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών, εξελέγη Δούκας και παντρεύτηκε τη χήρα του τελευταίου Δούκα. Έτσι μετά από 270 χρόνια η Αυστρία σταματά να διοικείται από τους Μπάμπενμπεργκ'

Στη συνέχεια, το 1273 ο Ρούντολφ φον Αψβούργος έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Νίκησε τον βασιλιά της Βοημίας (Τσεχίας) και το 1282 έκανε τον γιο του Αλβέρτο Δούκα της Αυστρίας. Οι Αψβούργοι κυβέρνησαν την Αυστρία για αιώνες. Σταδιακά απέκτησαν περισσότερα εδάφη και δημιούργησαν μια μεγάλη αυτοκρατορία στην Κεντρική Ευρώπη.

Το 1358 ο Ρούντολφ Δ΄, γνωστός ως ο Ιδρυτής, έγινε Δούκας της Αυστρίας. Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1437 ο Αλβέρτος Β΄ Δούκας της Αυστρίας έγινε επίσης βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Βοημίας (Τσεχική Δημοκρατία). Το 1438 έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Αυστρία ήταν πλέον η κυρίαρχη δύναμη στην Κεντρική Ευρώπη.

Αυστρία 1500-1800

Η πρώτη πολιορκία της Βιέννης (1529) - Η ανακοπή της προέλασης των Οθωμανών και η διασφάλιση του χριστιανικού χαρακτήρα της Δύσης

Ωστόσο, στις αρχές του 16ου αιώνα η Αυστρία αντιμετώπισε μια ισχυρή απειλή από τους Τούρκους. Το 1529 οι Τούρκοι πολιόρκησαν τη Βιέννη, αλλά απέτυχαν να την καταλάβουν.

Παρά τους Τούρκους, η αυστριακή αυτοκρατορία ευημερούσε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και το εμπόριο και οι συναλλαγές αναπτύχθηκαν. (

Εν τω μεταξύ όλη η Ευρώπη συγκλονίστηκε από τη Μεταρρύθμιση. Πολύς κόσμος στην Αυστριακή Αυτοκρατορία ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Ωστόσο, η Καθολική Αντιμεταρρύθμιση κέρδισε κάποιους πίσω. Επιπλέον, ο Ρούντολφ Β΄ (1576-1612) καταδίωξε τους Προτεστάντες.

Αργότερα η Αυστρία ενεπλάκη στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), ο οποίος προκάλεσε καταστροφές σε πολλά εδάφη των Αψβούργων. Επιπλέον, το 1683 οι Τούρκοι πολιόρκησαν και πάλι τη Βιέννη. Ωστόσο, ένας στρατός Γερμανών και Πολωνών έσωσε τη Βιέννη. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι απωθήθηκαν σιγά σιγά.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η Αυστρία ευημερούσε παρά τους διάφορους μακροχρόνιους πολέμους. Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής 1701-1714, ο οποίος έληξε με την προσθήκη της Σαρδηνίας και μέρους της Ιταλίας στην Αυστριακή Αυτοκρατορία.

Μαρία Θηρεσία

Περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ' (1711-1740) δεν είχε αρσενικό διάδοχο. Έπεισε τις ξένες δυνάμεις και τις εθνικές συνελεύσεις εντός της αυτοκρατορίας του να αποδεχθούν την κόρη του ως τον επόμενο ηγεμόνα. Η Μαρία Θηρεσία τον διαδέχθηκε το 1740. Ωστόσο, ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας κατέλαβε αμέσως τη Σιλεσία και ξεκίνησε τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής 1740-1748. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Μαρία Θηρεσία έπρεπε να πολεμήσει τους Πρώσους, τους Γάλλους και τους Ισπανούς.

Το 1748 ο σύζυγος της Μαρίας Θηρεσίας Φραγκίσκος της Λωρραίνης έγινε αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α. Όταν εκείνος πέθανε το 1765, κυβέρνησε με τον γιο της Ιωσήφ Β΄ (1765-1790).

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Γαλλική Επανάσταση έριξε την Ευρώπη σε αναταραχή. Από το 1792 έως το 1815 η Αυστρία και η Γαλλία διεξήγαγαν μια σειρά πολέμων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 1806 ο Ναπολέων διέλυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο ηγεμόνας της Αυστρίας παραιτήθηκε από τον τίτλο του Άγιου Ρωμαίου Αυτοκράτορα και έγινε αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α΄ της Αυστρίας.

Η Αυστρία τον 19ο αιώνα

Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ βασίλεψε για σχεδόν 68 χρόνια.

Μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, ο Κλέμενς Μέτερνιχ, υπουργός Εξωτερικών, έγινε η ηγετική φυσιογνωμία της αυστριακής πολιτικής. Εισήγαγε ένα κατασταλτικό καθεστώς που αντιτίθεται στις φιλελεύθερες ιδέες. Ωστόσο, παρά την καταστολή, η Αυστρία ευημερούσε και στα μέσα του 19ου αιώνα, σε ορισμένες περιοχές είχε αρχίσει η εκβιομηχάνιση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο εθνικισμός ήταν μια αυξανόμενη δύναμη στην αυστριακή αυτοκρατορία. Οι διάφοροι λαοί, όπως οι Ούγγροι και οι Τσέχοι, γίνονταν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με την αυστριακή κυριαρχία.

Στη συνέχεια, το 1848, ένα κύμα επαναστάσεων διέσχισε την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Ο Μέτερνιχ παραιτήθηκε και στη

Ο πίνακας απεικονίζει τη στέψη του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ και της συζύγου του Ελισάβετ ως βασιλιά και βασίλισσας της Ουγγαρίας το 1867.

ν αρχή ο αυτοκράτορας έκανε παραχωρήσεις. Ωστόσο, ο στρατός παρέμεινε πιστός και ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Α΄ παραιτήθηκε υπέρ του ανιψιού του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Ο νέος αυτοκράτορας αποκατέστησε την απόλυτη κυριαρχία στην Αυστρία και η παλιά τάξη πραγμάτων επέστρεψε.

 

Ωστόσο, η Αυστρία ηττήθηκε από τη Γαλλία σε έναν πόλεμο το 1859. Ηττήθηκε επίσης από την Πρωσία το 1866. Μετά από αυτό η Αυστρία έπαψε να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Κεντρική Ευρώπη. Ο ρόλος αυτός πέρασε στην Πρωσία.

Το κόκκινο περίγραμμα του χάρτη δείχνει την Αυστροουγγαρία το 1899, η οποία περιλάμβανε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και τη Βοημία και τη Μοραβία, τα εδάφη που αργότερα έγιναν Τσεχοσλοβακία.

Μετά τον πόλεμο, το 1867, η Αυστριακή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Έγινε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία αποτελούμενη από την Αυστρία από τη μία πλευρά και την Ουγγαρία από την άλλη. Και οι δύο κυβερνούνταν από τον ίδιο αυτοκράτορα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η βιομηχανία στην περιοχή της Βιέννης αναπτύχθηκε ραγδαία. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν σιδηρόδρομοι σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Ωστόσο, οι διάφορες εθνοτικές ομάδες στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία εξακολουθούσαν να επιθυμούν την ανεξαρτησία.

Η Αυστρία στον 20ό αιώνα

Το 1914 δολοφονήθηκε ο αρχιδούκας Φερδινάνδος, ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Οκτώβριο του 1918, πριν ακόμη τελειώσει επίσημα ο πόλεμος, η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία άρχισε να διαλύεται καθώς οι

διάφορες φυλές κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Στις 11 Νοεμβρίου 1918, ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε και στις 12 Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Αυστρίας.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 η Αυστρία ανέκαμψε από τον πόλεμο, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η Αυστρία υπέφερε από την ύφεση.

Τον Ιούλιο του 1934 οι Ναζί επιχείρησαν πραξικόπημα και πυροβόλησαν τον καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους. Τα στρατεύματα νίκησαν το πραξικόπημα. Ωστόσο, ο Χίτλερ ήταν

Ο Χίτλερ ανακοινώνει την προσάρτηση της Αυστρίας στις 15 Μαρτίου 1938 στο πλήθος που ζητωκραυγάζει από το μπαλκόνι του παλατιού Χόφμπουργκ στη Βιέννη

αποφασισμένος να απορροφήσει την Αυστρία. Στις αρχές του 1938, ο Χίτλερ ανάγκασε την αυστριακή κυβέρνηση να διορίσει Ναζί σε σημαντικές θέσεις. Ο καγκελάριος Schuschnigg πρότεινε δημοψήφισμα για το αν η Αυστρία έπρεπε να ενταχθεί στη Γερμανία. Ο Χίτλερ δεν ικανοποιήθηκε και τα γερμανικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των συνόρων. Ο Schuschnigg παραιτήθηκε και στις 12 Μαρτίου 1938 τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αυστρία.

Η Αυστρία υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Αυστριακοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και η χώρα υπέφερε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς και από τη ρωσική εισβολή το 1945. Ωστόσο, το 1943 οι σύμμαχοι αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την ανεξάρτητη Αυστρία μετά τον πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο, η Αυστρία διαιρέθηκε σε τέσσερις συμμαχικές ζώνες κατοχής μέχρι το 1955. Η Βιέννη χωρίστηκε επίσης σε τέσσερις τομείς. Το κέντρο της πόλης διοικούνταν από όλες τις δυνάμεις κατοχής σε μηνιαία βάση.

Η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση στην Αυστρία σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1945. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 1945, η Αυστρία χωρίστηκε σε 4 ζώνες από τους συμμάχους (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία). Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 1945.

Το 1955 η Αυστρία έγινε και πάλι ανεξάρτητο έθνος. Το κοινοβούλιο κήρυξε μόνιμη ουδετερότητα. Η Αυστρία προσχώρησε στον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1955.

Τα τέλη του 20ού αιώνα ήταν μια εποχή ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης για την Αυστρία. Στη συνέχεια, το 1995, η Αυστρία προσχώρησε στην ΕΕ. Η Αυστρία εντάχθηκε στο ευρώ το 1999.

 

 

21ος αιώνας στην Αυστρία

Το 2002, το ευρώ αντικατέστησε το στίλλινγκ ως μέσο πληρωμής.

Μεταξύ 2000 και 2007, το ÖVP κυβέρνησε μαζί με το FPÖ, ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα αυτό είναι πολιτικά δεξιό και αντιτίθεται στους ξένους και τους αλλοδαπούς. Τα άλλα κράτη της ΕΕ αντέδρασαν αρχικά με το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων. Φοβήθηκαν ότι οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις των πολιτικών του FPÖ θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έργο της αυστριακής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά άρθηκαν και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2009, καθώς ο φόβος αυτός δεν επαληθεύτηκε.

Από το 2007 ισχύει και πάλι ένας μεγάλος συνασπισμός του ÖVP και του SPÖ. Οι ομοσπονδιακοί καγκελάριοι ήταν ο Wolfgang Schüssel (ÖVP), ο Alfred Gusenbauer (SPÖ) και ο Werner Faymann (SPÖ).

Ο Faymann παραιτήθηκε τον Μάιο του 2016 λόγω των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων του κόμματός του. Ο διάδοχός του ήταν ο Christian Kern. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Καρλ Νεχάμερ από το ÖVP είναι ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας από το 2021.

 

 

Αφήστε μια απάντηση