Σλοβακία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Προ- και πρώιμη ιστορία της Σλοβακίας

Οι άνθρωποι ζούσαν ήδη στη σημερινή Σλοβακία πριν από 250.000 χρόνια, κατά τη Λίθινη Εποχή. Κατά την 6η χιλιετία π.Χ., οι κυνηγοί-συλλέκτες μετατράπηκαν σε γεωργούς. Οι Κέλτες (ένα αρχαίο φυλετικό σύνολο που ζούσε κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη κατά την προϊστορική και την αρχαία περίοδο) εγκαταστάθηκαν εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι Κουάδες, μια γερμανική φυλή, έφτασαν στην περιοχή από το 8 μ.Χ. Ίδρυσαν μια μικρή αυτοκρατορία. Τον 2ο αιώνα, χρειάστηκε να αμυνθούν εναντίον των Ρωμαίων. Οι Ούννοι ( νομαδικός λαός που έζησε στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ.) κυβέρνησαν εδώ τον 4ο και 5ο αιώνα και οι Λογγοβάρδοι (γερμανική φυλή) έφτασαν τον 6ο αιώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, η Μοραβική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε πολύ και ευρέως.

Μετανάστευση των Σλάβων και ίδρυση της Αυτοκρατορίας της Μοραβίας

Τον 6ο αιώνα, οι Σλάβοι μετανάστευσαν στην περιοχή της σημερινής Σλοβακίας. Ήρθαν από τα ανατολικά και εγκαταστάθηκαν εδώ. Τον 7ο αιώνα, ένας Σλάβος έμπορος ονόματι Σάμο ίδρυσε μια αυτοκρατορία που περιλάμβανε και το νοτιοδυτικό τμήμα της σημερινής Σλοβακίας. Τον 8ο αιώνα βασίλευσαν οι Άβαροι (λαός που προερχόταν από την Ασία).

Τον 9ο αιώνα, οι Μοραβιανοί ίδρυσαν μια αυτοκρατορία που περιλάμβανε επίσης τη δυτική Σλοβακία. Η πόλη της Νίτρα έγινε ένα από τα κέντρα τους. Έφτασε στη μεγαλύτερη έκταση της υπό τον πρίγκιπα Σβατόπλουκ (βασίλευσε 871-894).Η Μοραβία έγινε μεγάλη δύναμη. Κατά τη διάρκεια της ζωής της ο Άγιος Κύριλλος και ο Άγιος Μεθόδιος προσηλύτισαν τη Σλοβακία στον χριστιανισμό. Η παρακμή άρχισε υπό τους γιους του Svatopluk. Τελικά οι Ούγγροι κατέκτησαν την περιοχή.

Η επέκταση του Βασιλείου της Ουγγαρίας το 1190 απεικονίζεται εδώ με καφέ χρώμα.

Ουγγρική κυριαρχία

Στις αρχές του 10ου αιώνα ένας λαός που ονομαζόταν Μαγυάροι (πρόγονοι των σύγχρονων Ούγγρων) κατέστρεψε την αυτοκρατορία της Μοραβίας. Οι Μαγυάροι εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν το κράτος της Ουγγαρίας, αλλά εξακολουθούσαν να κυβερνούν τη Σλοβακία. Η Ουγγαρία επρόκειτο να κυβερνήσει τη Σλοβακία για τα επόμενα 1.000 χρόνια!

Το 1241, οι Μογγόλοι εισέβαλαν και κατέστρεψαν τη χώρα. Γερμανοί μεταφέρθηκαν στη χώρα για να την επανακατοικήσουν (Γερμανοί των Καρπαθίων). Η εξόρυξη άνθισε τον 13ο και 14ο αιώνα και έφερε πλούτο στην περιοχή.

Το 1526, η Ουγγαρία έγινε μέρος της μοναρχίας των Αψβούργων. Αφού οι Οθωμανοί είχαν κατακτήσει μεγάλα τμήματα της Ουγγαρίας, η Μπρατισλάβα έγινε η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η Σλοβακία τον 18ο και 19ο αιώνα

Στο μεγαλύτερο μέρος του 18ου αιώνα η Σλοβακία βρισκόταν σε ύφεση. Ωστόσο, στο τέλος του αιώνα ο σλοβακικός εθνικισμός άρχισε να αναπτύσσεται. Το 1792 ο Άντον Μπέρνολακ ίδρυσε τη Σλοβακική Επιστημονική Εταιρεία και τον 19ο αιώνα ξεκίνησε η Σλοβακική Εθνική Αναγέννηση. Επικεφαλής της ήταν ο Λούντοβιτ Στουρ (1815-1856). Το 1845 δημοσίευσε το πρώτο περιοδικό στη σλοβακική γλώσσα.

Στη συνέχεια, το 1848, η Ευρώπη συγκλονίστηκε από επαναστάσεις. Οι Ούγγροι επαναστάτησαν εναντίον των Αυστριακών. Ωστόσο, αρνήθηκαν να κάνουν παραχωρήσεις στους Σλοβάκους. Οι Σλοβάκοι συνέταξαν έναν κατάλογο αιτημάτων με την ονομασία "Αιτήματα του σλοβακικού έθνους", αλλά οι Ούγγροι αρνήθηκαν όλα αυτά. Ωστόσο, οι Αυστριακοί κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και η παλιά τάξη πραγμάτων επέστρεψε.

Στη συνέχεια, το 1867, η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία έγινε διπλή μοναρχία. Χωρίστηκε σε δύο μέρη, την Αυστρία και την Ουγγαρία, με τα δύο μέρη να μοιράζονται έναν αυτοκράτορα. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Ούγγροι προσπάθησαν να "ουγγροποιήσουν" τη Σλοβακία. Για παράδειγμα, μόνο η ουγγρική γλώσσα μπορούσε να χρησιμοποιείται στα σχολεία. Για να ξεφύγουν από την καταπίεση πολλοί Σλοβάκοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

Μέρος της Τσεχοσλοβακίας (1918-1939) και της Πρώτης Δημοκρατίας (1939-1945)

Μνημείο για τον Τόμας Γκαρίγκ Μασαρύκ και τον Μίλαν Στεφανίκ - δύο βασικά πρόσωπα στην πρώιμη Τσεχοσλοβακία

Το 1914, όπως ήταν φυσικό, οι Σλοβάκοι δεν ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν για τους Αυστριακούς. Πολλοί αυτομόλησαν και πολέμησαν εναντίον της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στο ανατολικό μέτωπο. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι ζητούσαν τώρα ανεξαρτησία. Συγκρότησαν μια συμμαχία και τον Μάιο του 1918 υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Πίτσμπουργκ συμφωνώντας να σχηματίσουν ένα νέο κράτος μετά τον πόλεμο. Στις 30 Οκτωβρίου 1918, καθώς η Αυστρία κατέρρεε, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου τσεχοσλοβακικού κράτους. Ονομάστηκε Τσεχοσλοβακία. Μετά από περισσότερα από 1000 χρόνια, η Σλοβακία δεν ανήκε πλέον στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, η πρωτεύουσα ήταν πλέον η Πράγα και ο στόχος της Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα ενιαίο έθνος, τόσο σε εθνικό όσο και σε γλωσσικό επίπεδο. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις. Στη Σλοβακία, το κόμμα Λούντακ απαίτησε αυτονομία για τη Σλοβακία. Ανακήρυξαν επίσης ένα ανεξάρτητο σλοβακικό κράτος το 1939. Αυτό ήταν μια δικτατορία υπό τους Λούντακ. Η χώρα συμμάχησε με το Γερμανικό Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, η Σλοβακία κατελήφθη από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μέρος της νεοσύστατης Τσεχοσλοβακίας.

ČSSR: Τσεχοσλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία

Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ

Η Τσεχοσλοβακία ήταν έτσι νεοσύστατη. Το 1946, το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και το 1948 κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Μπένες αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Το σύνταγμα τροποποιήθηκε και η χώρα αναδιοργανώθηκε σύμφωνα με τις σοβιετικές κατευθύνσεις. Η χώρα έγινε Τσεχοσλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, συντομογραφία ČSSR.

Ήδη από το 1963, ο ηγέτης των Κομμουνιστών της Σλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ , προσπάθησε να προωθήσει μια πιο φιλελεύθερη πορεία. Όταν έγινε ο νέος ηγέτης του κόμματος το 1968, ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο". Οι μεταρρυθμίσεις και μια εντελώς νέα πορεία έγιναν η Άνοιξη της Πράγας. Αλλά η Σοβιετική Ένωση θέλησε να το αποτρέψει αυτό και έστειλε στρατεύματα στην Τσεχοσλοβακία. Η νέα πορεία τερματίστηκε με τη βία.

Η «Βελούδινη επανάσταση» της Τσεχοσλοβακίας, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1989 |

Η βελούδινη επανάσταση και η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας

Στις 17 Νοεμβρίου 1989, μια ειρηνική διαδήλωση φοιτητών καταστάλθηκε βίαια από την αστυνομία. Ακολούθησε αντιδιαδήλωση με 750.000 άτομα. Ο πρόεδρος Gustáv Husák παραιτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. Νέος πρόεδρος έγινε ο Václav Havel, ο οποίος είχε ενεργά υποστηρίξει την ανατροπή. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη βίαιη ανατροπή και το κομμουνιστικό σύστημα έγινε δημοκρατία.

Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια κατέστησαν σαφές ότι τα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας δεν ήταν απαραίτητα τα ίδια. Έτσι, το 1992 αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

Ανεξαρτησία της Σλοβακίας το 1993

Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι πρόεδρος από το 2019

Το νέο ανεξάρτητο κράτος της Σλοβακίας ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1993. Πρωθυπουργός έγινε ο Βλάντιμιρ Μέτσιαρ. Ωστόσο, κυβέρνησε με όλο και πιο αυταρχικό τρόπο και αρνήθηκε να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πολυάριθμα σκάνδαλα συνδέονται με τη θητεία του. Απομονωνόταν όλο και περισσότερο από τη Δύση καθώς στρεφόταν περισσότερο προς τη Ρωσία.

Το 1998, ο Βλάντιμιρ Μέτσιαρ αντικαταστάθηκε από τον Μικουλάς Τζουρίντα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μέχρι το 2006, ο Μικουλάς Τζουρίντα οδήγησε τη Σλοβακία στην ΕΕ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο έγινε διάδοχός του το 2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μέχρι το 2010, η Σλοβακία εντάχθηκε στη Συμφωνία Σένγκεν και στην ευρωζώνη. Η βέτα Ραντίτσοβα ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2012- ο Ρόμπερτ Φίτσο κατείχε το αξίωμα και πάλι από το 2012 και επανεξελέγη το 2016. Παραιτήθηκε το 2018. Αρκετοί πρωθυπουργοί τον ακολούθησαν στη θέση του με ταχεία διαδοχή. Στη συνέχεια, ο Ρόμπερτ Φίτσοέγινε και πάλι πρωθυπουργός της Σλοβακίας το 2023. Αυτή είναι η τέταρτη θητεία του στο αξίωμα. Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι πρόεδρος από το 2019.

 

Αφήστε μια απάντηση