Σουηδία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Σουηδία Δέντρα Λίμνη - Δωρεάν φωτογραφία στο Pixabay - PixabayΗ φύση της Σουηδίας

Μεγάλα τμήματα της Σουηδίας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι αραιοκατοικημένα. Εδώ υπάρχουν εκτεταμένα δάση που ανήκουν στην τάιγκα. Αυτά είναι επίσης γνωστά ως δάση κωνοφόρων του βόρειου τομέα. Τα κωνοφόρα δέντρα αναπτύσσονται εδώ ιδιαίτερα. Μανιτάρια και μούρα, όπως τα βατόμουρα, φυτρώνουν επίσης από το έδαφος εδώ. Στα βόρεια, το δάσος δίνει τη θέση του στην τούνδρα, ένα τοπίο χωρίς δέντρα στο οποίο αναπτύσσονται μόνο λειχήνες, βρύα και θάμνοι νάνοι.

Στα νότια, το δάσος κωνοφόρων δίνει τη θέση του στο μικτό δάσος και τέλος στο δάσος φυλλοβόλων. Είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί ένα όριο για τη μετάβαση, το βόρειο όριο. Για παράδειγμα, βόρεια αυτής της γραμμής δεν φυτρώνουν βελανιδιές.

Παρεμπιπτόντως, ένα τυπικό δέντρο στη Σουηδία είναι η σημύδα. Αναπτύσσεται επίσης πολύ βορειότερα στο δάσος κωνοφόρων του βόρειου τομέα, αν και είναι φυλλοβόλο δέντρο. Στη νότια Σουηδία, ωστόσο, πολλά δάση κόπηκαν για να γίνουν αγροτικές εκτάσεις. Παρ' όλα αυτά, η Σουηδία εξακολουθεί να είναι η χώρα με τα περισσότερα δάση μετά τη Φινλανδία: το 68,7% της επιφάνειας της χώρας είναι δάσος.

Οι Άλκεις

Άλκεις σε δρόμο ... ακίνητες

Η Σουηδία είναι γνωστή για τις πολλές άλκεις της. Η πιθανότητα να δείτε μία άλκη είναι αρκετά υψηλή. Δυστυχώς αποτελούν μεγάλο κίνδυνο στο δρόμο. Το γεγονός ότι τα πανέμορφα ζώα απλά στέκονται ακίνητα στους δρόμους μπορεί επίσης να αποβεί μοιραίο.

Κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετές χιλιάδες ατυχήματα με άλκεις. Παρεμπιπτόντως, οι άλκεις ανήκουν στην οικογένεια των ελαφιών και είναι το μεγαλύτερο είδος της. Το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 2,30 μέτρα στον ώμο. Οι αρσενικοί έχουν κέρατα. Οι άλκες δεν ταξιδεύουν σε κοπάδια, αλλά μόνοι τους.

Λύγκας στα χιόνια

Δασικά ζώα στη Σουηδία

Καθώς η Σουηδία έχει πολλά δάση, τα τυπικά ζώα του δάσους ζουν και εδώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται αγριογούρουνα, ζαρκάδια και ελάφια, λαγούς, αλεπούδες και ασβούς. Οι λύγκες, οι καφέ αρκούδες και οι λύκοι αναπαράγονται αργά.

Συνολικά, η ποικιλότητα των ειδών στη Σουηδία είναι μάλλον μικρή. Μια εξαίρεση αποτελούν τα πουλιά, πολλά από τα οποία περνούν εδώ το καλοκαίρι ως μεταναστευτικά πουλιά πριν πετάξουν νότια το χειμώνα.

Ζώα της Λαπωνίας

Ο χειμώνας είναι μακρύς και κρύος στον μακρινό βορρά. Μόνο ορισμένα ζώα, όπως οι τάρανδοι, που εκτρέφονται από τους Σάμι, τους αρέσει αυτό. Οι τάρανδοι, όπως και οι άλκεις, είναι ελάφια, αλλά ζουν σε κοπάδια. Οι λεμμίνοι και οι αλεπούδες της Αρκτικής ζουν επίσης εδώ. Χαρακτηριστικό πουλί είναι το λαπωνοτσίχλονο.

Τάρανδος
άλκη
λεμμίνος

 

 

 

 

 

 

 

λαπωνοτσίχλονο

Υδρόβια ζώα της Σουηδίας

Οι πολλές λίμνες και η μεγάλη ακτογραμμή αποτελούν καλό βιότοπο για τα υδρόβια ζώα. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών, για παράδειγμα σολομός, πέστροφα, πέρκα, κυπρίνος, λούτσος και σαργός. Οι φώκιες ζουν επίσης στη θάλασσα και οι κάστορες στις λίμνες και τα ποτάμια.

Δυστυχώς, στα κουνούπια αρέσει επίσης το νερό, καθώς μόνο στο νερό μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να εξελιχθούν σε προνύμφες κουνουπιών. Επειδή υπάρχουν πολλές λίμνες στη Σουηδία, υπάρχουν και πολλά κουνούπια...

 

 

Αφήστε μια απάντηση