Σουηδία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Schweden auf GlobusΗ Σουηδία βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι μία από τις σκανδιναβικές χώρες. Συνορεύει με τη Νορβηγία στα δυτικά και τη Φινλανδία στα βόρεια. Στα ανατολικά βρίσκεται η Βαλτική Θάλασσα και στα νοτιοδυτικά η Θάλασσα Κάτεγατ. Η Σουηδία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Εκτείνεται πάνω από 1500 χιλιόμετρα από το βορρά προς το νότο. Η Σουηδία περιλαμβάνει επίσης πολλά νησιά και βραχονησίδες.

Σχεδόν όλοι οι 10 εκατομμύρια κάτοικοι μιλούν σουηδικά. Οι Σαάμι στο βορρά μιλούν τη γλώσσα των Σαάμι, ενώ οι Φιλαναδοσουηδοί μιλούν τη φινλανδική γλώσσα. Το πιο διάσημο ζώο της χώρας είναι ο τάρανδος. Ωστόσο, εδώ ζουν επίσης αγριογούρουνα, ελάφια, λαγοί, αλεπούδες, καφέ αρκούδες και λύκοι. Οι τάρανδοι, τα λέμινγκ και οι αλεπούδες της Αρκτικής ζουν επίσης στον μακρινό βορρά. Μικροί ταραχοποιοί είναι τα πολλά κουνούπια που πετούν γύρω από τις λίμνες το καλοκαίρι και τσιμπάνε όχι μόνο τους Σουηδούς, αλλά και τους τουρίστες που τις επισκέπτονται.

Οι Βίκινγκς ζούσαν κάποτε στη Σουηδία. Στη συνέχεια η χώρα έγινε βασίλειο και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα. Τον 17ο αιώνα, η Σουηδία έγινε μεγάλη δύναμη, αλλά στη συνέχεια έχασε αυτή τη θέση από τη Ρωσία. Τον 20ό αιώνα, η Σουηδία εξελίχθηκε σε κράτος πρόνοιας: Το κράτος φροντίζει για την ευημερία των πολιτών του, ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται σε ανάγκη.

 

Έκταση 449.964 km²
Κάτοικοι 10,45 εκατ
Γλώσσα Σουηδικά
Πρωτεύουσα Στοκχόλμη
Ο μεγαλύτερος ποταμός Klarälven (720 km, μέρος του οποίου βρίσκεται στη Νορβηγία)
Το ψηλότερο βουνό Kebnekaise (2097 μ.)
νόμισμα Κορόνα Σουηδίας
Προσχώρηση στην ΕΕ: 1 Ιανουαρίου 1995

Schweden UmrissΣημαία Σουηδίας

Το βασικό χρώμα της σημαίας της Σουηδίας είναι το μπλε. Πάνω της υπάρχει ένας κίτρινος σταυρός που εκτείνεται προς τα δεξιά. Όλες οι σκανδιναβικές χώρες έχουν αυτόν τον "σκανδιναβικό σταυρό" στη σημαία τους. Είναι ένα σημάδι της συγγένειάς τους. Το μπλε και το κίτρινο είναι τα χρώματα της Σουηδίας από τον Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο εθνόσημο. Η σημερινή σουηδική σημαία καθιερώθηκε το 1906.

Εθνικός Ύμνος

Εσύ αρχαίε, εσύ ελεύθερε, εσύ ορεινέ Βορρά
Εσύ ήσυχη, εσύ ευχάριστη ομορφιά!
Σε χαιρετώ, πιο όμορφη χώρα στη Γη
𝄆 Τον ήλιο σου, τον ουρανό σου, τα πράσινα λιβάδια σου. 𝄇

Ο θρόνος σου πάνω σε μνήμες από μεγάλες παλιές μέρες
Όταν τιμήθηκες, το όνομα σου πέταξε σε όλον τον κόσμο
Ξέρω ότι είσαι και θα είσαι αυτό που ήσουν,
𝄆 Ναι, θέλω να ζήσω, θέλω να πεθάνω στον Βορρά. 𝄇

Εγώ πάντα θα υπηρετώ την αγαπημένη μου χώρα,
πίστη σε σένα ως το θάνατο θα ορκιστώ,
Το δικαίωμά σου θα προστατεύσω με το μυαλό και το χέρι μου,
𝄆 Το λάβαρό σου σηκώνει κατορθώματα. 𝄇

Μαζί με τον Θεό θα παλέψω για το σπίτι και την εστία
Για τη Σουηδία, την αγαπημένη πατρίδα.
Δεν σε ανταλλάσσω, για τίποτα στον κόσμο
𝄆 Όχι, θέλω να ζήσω, θέλω να πεθάνω στο Βορρά.

Αφήστε μια απάντηση